Ελληνοτουρκικά: “Είναι πολλά τα λεφτά… Άρη”

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ελληνοτουρκικά: “Είναι πολλά τα λεφτά… Άρη”

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Ελληνοτουρκικά: Γιατί ο Ερντογάν βρίσκει αστεία τα ηχηρά μηνύματα - Πώς κρατάει τους ηγέτες "στο χέρι", με Ελλάδα και Κύπρο να είναι στην πραγματικότητα εντελώς μόνες

13.12.2020 | 13:59

Ελληνοτουρκικά: “Τα λεφτά είναι σαν την κοπριά. Αν τα σκορπίσεις τριγύρω, κάνουν καλό. Αν τα μαζέψεις σ’ ένα σωρό, βρομάνε απαίσια”, έχει πει ένας Άγγλος φιλόσοφος ονόματι Φραγκίσκος Βάκων. Και στην προκειμένη, έχουν μαζευτεί στη Γερμανία που απλώς επιτρέπει να φεύγουν και κάποια τουρκικά ψίχουλα και τριγύρω, για να κρατάει τις ισορροπίες, υπό τον φόβο να χαρακτηριστεί από τους εταίρους “μοναχοφάης” και χάσει τα “πιόνια” που χορεύουν στον ρυθμό της.

Από την Ευτυχία Παπούλια

Κι αν κάποιοι αναζητούν βαθύτερα αίτια στην θερμή στήριξη της Μέρκελ προς τον Ερντογάν, ψάχνουν απλά ψύλλους στα άχυρα. Για ακόμα μία φορά, η Ευρώπη έδειξε ποιον επιλέγει, παραπέμποντας για τον… Μάρτιο τις όποιες αυστηρές κυρώσεις εναντίον της Άγκυρας. Οι κυρώσεις που δήθεν αποφασίστηκαν στην περιβόητη Σύνοδο Κορυφής είναι ανύπαρκτες και το τουρκικό καθεστώς έχει κάθε λόγο να γελάει εις βάρος μας. Οι ηγέτες της ΕΕ δίνουν και πάλι συγχωροχάρτι στον Ερντογάν, παρά την αδιανόητη επιθετικότητά της γείτονος στην Ανατολική Μεσόγειο και τις προκλήσεις εναντίον Ελλάδας και Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στα συμπεράσματα αναφέρεται χαρακτηριστικά,

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαίωσε ότι η ΕΕ έχει στρατηγικό ενδιαφέρον για την ανάπτυξη μιας συνεργασίας και μιας αμοιβαία επωφελούς σχέσης με την Τουρκία. Η προσφορά για μια θετική ατζέντα ΕΕ-Τουρκίας παραμένει στο τραπέζι, εάν η Τουρκία επιθυμεί να προωθήσει μια πραγματική εταιρική σχέση με την ΕΕ και τα κράτη μέλη της και να επιλύσει τις διαφορές μέσω του διαλόγου και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».

Η δυσαρέσκεια του Κυριάκου Μητσοτάκη φάνηκε πολύ πριν την δήθεν συμφωνία, όταν προσερχόμενος στη Σύνοδο δηλωσε ενώπιον των άλλων ηγετών πως «είναι τουλάχιστον παράδοξο ότι οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να επιβάλουν κυρώσεις κατά της Τουρκίας, ένα μέλος του ΝΑΤΟ, και η Ευρώπη έχει βαλτώσει σε αν και σε αλλά».

Τα υποβρύχια που περιμένει πώς και πώς η Τουρκία

Καθόλου παράδοξο όμως, αν υπολογίσει κανείς το κέρδος του Βερολίνου από τα πανίσχυρα γερμανικά υποβρύχια Τ. 214 που θα πουλήσει στην Άγκυρα, ένα όπλο που ήδη διαθέτει η Αθήνα. Είναι τα γνωστά “αόρατα” που είχαν τρελάνει τους Τούρκους, οι οποίοι επί πέντε μήνες (!!) έδιναν μάχες να εντοπίσουν με εναέρια μέσα και φρεγάτες. Όπως είναι γνωστό, ακόμα τα ψάχνουν… Η απόκτηση από την Τουρκία των 6 υποβρυχίων τύπου 214 είναι βέβαιο ότι διαταράσσει το ισοζύγιο δυνάμεων στο Αιγαίο αλλά και τη Μεσόγειο, κάτι που προφανώς την Γερμανία δεν την απασχολεί. Όχι μόνο αυτό, αλλά δείχνει ικανή να “ξεπουλήσει” κάθε αξιοπρέπεια και να λερώσει κι άλλο με αίμα τα χέρια του “σουλτάνου” προκειμένου να προστατεύσει την κατοχική της δύναμη.

Τα αποτελέσματα της Συνόδου των Βρυξελλών έχουν πολλά κενά. Ενώ Αθήνα και Λευκωσία δοκιμάζονται – εν καιρώ δε πανδημίας – και από τον ψυχρό πόλεμο που άνοιξε ο Ερντογάν, οι ηγέτες σκέφτονται επιδεικτικά, χωρίς κανένα τακτ, το συμφέρον τους. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του επικεφαλής της Ευρωατλαντικής Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, που επιμένει φανατικά στην αποτυχημένη πολιτική των ίσων αποστάσεων ακόμα και όταν κινδυνεύει η ίδια η υπόσταση του ΝΑΤΟ.

Σε δηλώσεις που ακολούθησαν της επίσκεψης του Πορτογάλου Πρωθυπουργού Αντόνιο Κόστα, ο Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε την πίστη του στον μηχανισμό αποκλιμάκωσης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και ανέλυσε διεξοδικά τους λόγους για τους οποίους η Τουρκία είναι σημαντικός Σύμμαχος. Η χρονική στιγμή που επέλεξε ο γενικός γραμματέας για αυτές του τις δηλώσεις -και μάλιστα τόσο αναλυτικές- δεν είναι τυχαία, αφού την ίδια ώρα ξεκινούσε στις Βρυξέλλες η Σύνοδος Κορυφής των ηγετών που θα αποφασίσει για την Τουρκία.

Δύσκολη η κατάσταση, αλλά…

«Συζητήσαμε την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Η κατάσταση είναι δύσκολη. Αλλά έχουμε εργαστεί εδώ στο ΝΑΤΟ για να δημιουργήσουμε έναν μηχανισμό αποκλιμάτωσης μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Παραμένω αφοσιωμένος στην ενίσχυση αυτού του μηχανισμού. Μπορεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για συνομιλίες για την επίλυση της υποκείμενης διαφοράς», είπε ο γενικός γραμματέας.

Η αλληλεγγύη χάθηκε στον δρόμο…

Η περιβόητη αλληλεγγύη που είχαν σημαία οι Ευρωπαίοι όταν έπιναν το αίμα της Ελλάδος, χάθηκε… στον δρόμο (με τις λεύκες) που οδηγεί στην Τουρκία. Κι όσο κι αν είναι αποστομωτική η ατάκα “είναι πολλά τα λεφτά”, πώς μπορεί ο μέσος νους να συλλάβει ότι εν έτει 2020 μια ολόκληρη Ένωση τροφοδοτεί το νεοθωμανικό όραμα του Ταγίπτ; Πώς τολμούν να αραδιάζουν κορώνες περί δημοκρατίας, όταν επιτρέπουν σε ένα κράτος που έχει εισβάλει σε Συρία, Ιράκ, Λιβύη, Κύπρο, Ναγκόρνο Καραμπάχ, να εξυβρίζει και να ειρωνεύεται γελώντας χλευαστικά;

Για τα χάδια της Ευρώπης στην Τουρκία, υπάρχει ένας και μόνο λόγος. Το χρήμα. Δεν είναι λίγα τα κράτη που έχουν συνάψει με την Τουρκία συμφωνίες για αγορές ή συνεργασίες στον αμυντικό τομέα. Πέρα από την αγορά έξι γερμανικών υποβρυχίων τύπου 214 που αναφέραμε πιο πάνω, υπάρχει η Ισπανία.

Πιο γνωστή, η σύμπραξη που αφορά στο πρόγραμμα ναυπήγησης του τουρκικού μίνι αεροπλανοφόρου Anadolu μέσω μίας ισπανο-τουρκικής κοινοπραξίας, ένα σκάφος όμοιο σχεδιαστικά με το αντίστοιχο ισπανικό. Αναφορικά με την Ιταλία, η Άγκυρα αποτελεί τον τρίτο μεγαλύτερο εισαγωγέα ιταλικών οπλικών συστημάτων, ενώ γενικότερα οι δύο χώρες έχουν αναπτύξει συνεργασία σε πλήθος κοινοπραξιών, όπως τη συμπαραγωγή του επιθετικού ελικοπτέρου Mangusta και την κατασκευή κατασκοπευτικών δορυφόρων από τον ιταλικό όμιλο Leonardo.

Οι εκτεθειμένες τράπεζες

Ένας ακόμη κρίσιμος παράγοντας είναι η τουρκική οικονομία που έχει πάρει τον κατήφορο, με την κατάσταση να είναι βούτυρο στο ψωμί της αντιπολίτευσης. Υπάρχουν εκτεθειμένες τράπεζες όπως οι ισπανικές που έχουν 64 δισ. δολάρια τουρκικό χρέος, οι ιταλικές με 21 και οι γερμανικές με 9 δισ. δολάρια. Αναλυτές εκφράζουν ανοιχτά ανησυχίες για πιθανό ντόμινο στην ευρωπαϊκή οικονομία, αν οι σχέσεις Ευρώπης – Τουρκίας χειροτερεύσουν. Ο μόνος που δεν ανησυχεί είναι ο Ερντογάν, που τις κρατάει στο χέρι με τα… χρέη του! Πώς λοιπόν θα τολμήσουν να χαλάσουν τις σχέσεις τους μαζί του;

Η Ελλάδα καλείται να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα απέναντι σε μια που το μόνο που έχει να επιδείξει στην ιστορία της και στον πολιτισμό της είναι σφαγές και γενοκτονίες. Όμως, η χώρα παραδοσιακά δεν τρόμαξε ποτέ μπροστά στην γαλανόλευκη. Κι αν δεν μας συμφέρει καθόλου να συγκρίνουμε τις στρατιωτικές δυνάμεις μας με τους γείτονες, δεν είναι όλα αριθμοί.

Οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν έχουν ακόμα συνέλθει από τις συλλήψεις και τις  εκκαθαρίσεις του Ερντογάν μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 εναντίον του. Χιλιάδες ανώτατοι αξιωματικοί και στελέχη των ΤΕΔ έχουν φυλακιστεί και η αντικατάσταση τους θέλει αρκετό χρόνο… Το φιάσκο στον Έβρο έδωσε ήδη ένα ράπισμα και ισχυρό μήνυμα στον Ερντογάν. Οι τουρκικές δυνάμεις τελικά υποχώρησαν με ντροπή.

Η ψυχή των Ελλήνων, μοναδικό ηχηρό μήνυμα

Από την άλλη, η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε πρόγραμμα 10 δισ. ευρώ για την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων, ενώ βρισκόμαστε κοντά σε συμφωνία με τη Γαλλία για τα μαχητικά Rafale, που έχουν εξωπραγματικές δυνατότητες. Το αντιαεροπορικό σύστημα PATRIOT είναι ακόμη ένας εφιάλτης για τους γείτονες. Όμως το ισχυρότερο και απρόβλεπτο όπλο, είναι αυτό που λέγεται ελληνική ψυχή…

Η Τουρκία, είναι αποφασισμένη να βρίσκεται στο σταυροδόμι της ιστορίας, ακόμη κι αν η κυκλοφορία σε αυτό μπορεί να αποβεί μοιραία… H Ελλάδα μας, έχει πανίσχυρες Ένοπλες Δυνάμεις που αν χρειαστεί θα υπερασπιστούν μέχρι τέλους την εθνική μας κυριαρχία…
Γιατί η ελευθερία είναι αυτό που χαλυβδώνει τους Έλληνες και τους κάνει άτρωτους στις απειλές. Είναι αυτή η αξία, πάνω και πέρα από κόμματα και πολιτικούς, που κράτησε ζωντανό τον Ελληνισμό ανά τους αιώνες.

Exit mobile version