Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

17

Ιουλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Κρούσματα σήμερα Ελλάδα 14/12: Ενημέρωση ΕΟΔΥ για τον κορονοϊό
Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΕΟΔΥ

Κρούσματα σήμερα Ελλάδα 14/12: Ενημέρωση ΕΟΔΥ για τον κορονοϊό

Κρούσματα σήμερα Ελλάδα 14/12: Μέχρι 9 άτομα από δύο οικογένειες τα ρεβεγιόν - Ανοίγουν την Τρίτη τα μανικιούρ - Σύψας: Καμιά επίσκεψη σε συγγενείς και φίλους τα Χριστούγεννα

Κρούσματα σήμερα Ελλάδα 14/12: Σήμερα ανακοινώθηκαν 639 νέα κρούσματα του νέου κορονοϊού στη χώρα, εκ των οποίων 15 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 125173, εκ των οποίων το 52.6% άνδρες. 5126 (4.1%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 35741 (28.6%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

558 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών. 166 (29.7%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 77.2%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 732 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ. Τέλος, έχουμε 62 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 3687 θανάτους συνολικά στη χώρα. 1475 (40.0%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.7% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ενημέρωση Πέτσα

Το άνοιγμα των καταστημάτων περιποίησης νυχιών από αύριο το πρωί, αλλά και τι θα ισχύσει παραμονή και ανήμερα Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς ανακοίνωσε στη σημερινή ενημέρωση ο Στέλιος Πέτσας. «Από αύριο το πρωί, τίθενται σε λειτουργία και οι υπηρεσίες περιποίησης νυχιών. Τα φαινόμενα «μαύρης εργασίας» και καταστρατήγησης των υγειονομικών μέτρων στον χώρο αυτό είναι δυστυχώς εκτεταμένα, όπως φαίνεται και με μια ματιά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (social media) το Σαββατοκύριακο. Για αυτό είναι προτιμότερο να λειτουργούν με κανόνες και υγειονομικά πρωτοκόλλα παρά ανεξέλεγκτα κατ’ οίκον. Αναλυτικά στοιχεία για τους σχετικούς ΚΑΔ θα περιγράφουν με δελτίο τύπου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων αργότερα σήμερα», είπε ο κ.Πέτσας.

Για την παραμονή και ανήμερα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, συστήνουμε σε όλους, αυτές οι γιορτές να μην είναι αφορμή για συγχρωτισμό. Σε κάθε περίπτωση, δεν επιτρέπεται η συγκέντρωση σε σπίτια περισσοτέρων των 9 ατόμων προερχομένων από δύο οικογένειες, ενώ θα ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 10 το βράδυ έως τις 5 το πρωί.

Για τον κορωνοϊό

To δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού εξακολουθεί, δυστυχώς, να χτυπάει ολόκληρη την Ευρώπη. Τα σταθερά υψηλά ποσοστά μόλυνσης του ιού υποχρεώνουν τις Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, όχι μόνο να διατηρήσουν, αλλά να ενισχύσουν τους περιορισμούς. Χώρες όπως το Βέλγιο, η Γαλλία και η Ιταλία επεκτείνουν τα μέτρα και επιβάλλουν αυστηρούς περιορισμούς για το διάστημα των εορτών. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα είναι η Γερμανία – η χώρα με το ισχυρότερο δημόσιο σύστημα υγείας και τον υψηλότερο αριθμό κατά κεφαλήν Μονάδων Εντατικής Θεραπείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση – που δεν κατάφερε να περιορίσει το φονικό αυτό κύμα, παρά τα περιοριστικά μέτρα που έλαβε από τις αρχές Νοεμβρίου.

Και τώρα προχωράει, αναγκαστικά, στην επιβολή ενός γενικού απαγορευτικού (lockdown) τρεισήμισι εβδομάδων, έως τις 10 Ιανουαρίου του νέου έτους. Υπενθυμίζεται ότι η Γερμανία, στο πρώτο κύμα της πανδημίας την άνοιξη, είχε καλύτερες επιδόσεις από τους περισσότερους γείτονές της, ενώ σήμερα αντιμετωπίζει μία από τις σοβαρότερες απειλές από το δεύτερο κύμα. Το γεγονός αυτό κρούει μια μεγάλη καμπάνα κινδύνου για όλους μας. Το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα μας εξακολουθεί να παραμένει βαρύ. Ταυτόχρονα συνεχίζεται και η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και ακόμη περισσότερο στις ΜΕΘ, καθώς οι διασωληνωμένοι συμπολίτες χθες ήταν 552.

Από την πρώτη στιγμή η Κυβέρνηση έχει θέσει ως πρώτη προτεραιότητα την προστασία της δημόσιας υγείας και της ανθρώπινης ζωής. Με αυτόν το γνώμονα, αποφάσισε να συνεχιστούν έως και τις 7 Ιανουαρίου τα περιοριστικά μέτρα που εφαρμόζονται στο πλαίσιο του lockdown, ώστε όλοι μαζί οι πολίτες, με πίστη στις δυνάμεις μας, να περάσουμε με ασφάλεια αυτές τις διαφορετικές γιορτές.

Δύο άνθρωποι περπατούν

Για τον εμβολιασμό

Στο μεταξύ, συνεχίζεται η προετοιμασία προκειμένου να είναι όλα έτοιμα για την ώρα του εμβολιασμού. Για τον σκοπό αυτόν, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε το Σάββατο ευρεία σύσκεψη με την ηγεσία των εμπλεκόμενων Υπουργείων και υπηρεσιακούς παράγοντες. Εξετάστηκαν η προετοιμασία για την παραλαβή, την αποθήκευση και τη διανομή του εμβολίου, η εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών και η εξειδίκευση του τρόπου με τον οποίο οι πολίτες θα κλείνουν ραντεβού στα εμβολιαστικά κέντρα. Θα χρησιμοποιηθεί για τον σκοπό αυτόν η άυλη συνταγογράφηση και θα δημιουργηθεί η ψηφιακή πλατφόρμα «emvolio.gov.gr». Για τους συμπολίτες μας που δεν είναι εξοικειωμένοι με τις ψηφιακές δεξιότητες θα αξιοποιηθούν τα φαρμακεία της χώρας, τα οποία είναι πάνω από δέκα χιλιάδες και ενδεχομένως τα ΚΕΠ. Πρόκειται για ένα τεράστιας έκτασης εγχείρημα με εκατοντάδες μικρές λεπτομέρειες, οι οποίες διευθετούνται έτσι ώστε ο εμβολιασμός να ξεκινήσει αμέσως μετά την παραλαβή της πρώτης παρτίδας εμβολίων.

Εργαστήριο

Σύψας: Καμιά επίσκεψη σε συγγενείς και φίλους τα Χριστούγεννα

“Υπάρχει μια πολύ βραδεία αποκλιμάκωση της επιδημίας όπως φαίνεται από τον αριθμό των κρουσμάτων κορονοϊού και αυτό οφείλεται στην απόδοση του lockdown”, τόνισε ο καθηγητής Λοιμωξιολόγος και μέλος της Επιτροπής, Νίκος Σύψας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Ο κ. Σύψας είπε ότι τα δύσκολα δεν πέρασαν ακόμη, καθώς, όσον αφορά στις νοσηλείες και τους θανάτους η αποκλιμάκωση είναι πιο αργή. “Το άνοιγμα σημαίνει μεγαλύτερη κυκλοφορία άρα και μεγαλύτερη διασπορά”, όπως εξήγησε και προσέθεσε ότι το κρύο οδηγεί σε αύξηση της επιδημίας. “Αναμένουμε τον Ιανουάριο να ζοριστούμε.

Αν επιστρέψουμε σε υψηλούς αριθμούς κρουσμάτων θα ξαναγίνει lockdown”, διευκρίνισε ο λοιμωξιολόγος και επεσήμανε ότι δεν έχουμε επιλογές. Όσον αφορά στο άνοιγμα του λιανεμπορίου, ο κ. Σύψας ξεκαθάρισε ότι “αν παρατηρηθούν συνωστισμοί θα ανακληθεί το μέτρο του click away”. Στις φετινές γιορτές, ο κ. Σύψας τόνισε ότι δεν πρέπει να έχουμε “καμία επίσκεψη από συγγενείς και φίλους για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας. Του χρόνου θα έχουμε καλύτερα Χριστούγεννα”. Είπε επίσης ότι είναι σημαντικό να μην φτάσουμε στον Ιανουάριο και δούμε τα αποτελέσματα του Δεκεμβρίου από τη διασπορά. “Με 600 διασωληνωμένους είναι κακή ιδέα να ανοίξουν τα κλειστά εμπορικά κέντρα”, επεσήμανε.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις