Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

19

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Ερντογάν κυρώσεις: Πώς διαμορφώνονται οι ευρωπαϊκοί συσχετισμοί
ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν κυρώσεις: Πώς διαμορφώνονται οι ευρωπαϊκοί συσχετισμοί

Ερντογάν κυρώσεις:  Ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Γιώργος Κύρτσος εκτιμά ότι η Τουρκία έχει σήμερα δύο πλεονεκτήματα στον ανταγωνισμό ισχύος εντός της ΕΕ.

Ερντογάν κυρώσεις: Η Σύνοδος Κορυφής έληξε με κυρώσεις ”χάδια” για την Τουρκία. Η Ευρώπη δεν πήρε τολμηρές αποφάσεις και ”έριξε” στα μαλακά την Άγκυρα και τον Τούρκο πρόεδρο. Οι «27» επέβαλαν κυρώσεις σε πρόσωπα που εμπλέκονται στις γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ όποια συζήτηση για κυρώσεις στην Τουρκία μετατέθηκε για τον Μάρτιο. Ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Γιώργος Κύρτσος εκτιμά ότι η Τουρκία έχει σήμερα δύο πλεονεκτήματα στον ανταγωνισμό ισχύος εντός της ΕΕ. «Το πρώτο είναι ότι δεν έχει σχηματιστεί ευρύτερη πλειοψηφία υπέρ των ελληνικών θέσεων» λέει ο Έλληνας ευρωβουλευτής. «Και επειδή είμαι στην Υποεπιτροπή Άμυνας και Ασφάλειας, σας λέω ότι μόνο το ένα τρίτο των κρατών-μελών ανησυχεί για την Τουρκία, ενώ τα δύο τρίτα δίνουν προτεραιότητα στην πολιτική της Ρωσίας, για παράδειγμα οι χώρες της Βαλτικής δεν ενδιαφέρονται για την Τουρκία».

Ο Γιώργος Κύρτσος προσθέτει ένα επιπλέον πλεονέκτημα της Τουρκίας: «Στη διάρκεια της περιόδου Ερντογάν και μέχρι το 2018 η Τουρκία είχε αναπτυχθεί με αποτέλεσμα να έχει σήμερα υπερτετραπλάσιο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) σε σχέση με το ελληνικό, άρα έχει αποκτήσει περιφερειακό προβάδισμα σε επίπεδο οικονομικών σχέσεων, επενδύσεων, τουρισμού. Σε παλαιότερες κρίσεις το τουρκικό εγχώριο προϊόν ήταν το πολύ διπλάσιο του ελληνικού. Εδώ θα πρέπει η ελληνική πολιτική να αλλάξει τον τρόπο που σκέπτονται οι Ευρωπαίοι». Αλλά φυσικά αυτό δεν είναι εύκολο, εκτιμά ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής της σοσιαλιστικής ομάδας Δημήτρης Παπαδάκης. Ο ίδιος χαρακτηρίζει «απογοητευτικά για την Ελλάδα και την Κύπρο τα αποτελέσματα της συνόδου» και επισημαίνει ότι «όταν η Τουρκία απειλεί ευθέως ένα κράτος-μέλος, δεν μπορεί μία χώρα που ανήκει στην ΕΕ να της πουλάει όπλα. Αυτό δείχνει ότι ευρωπαϊκή αλληλεγγύη υπάρχει μόνο σε θεωρητικό επίπεδο».

Η Σύνοδος Κορυφής του Δεκεμβρίου για τις κυρώσεις στην Τουρκία

Ο Μακρόν έκανε πίσω

Ο Μακρόν το τελευταίο διάστημα αποδείχθηκε ο κορυφαίος σύμμαχος της Ελλάδας. Αυτό είχε φανεί ήδη από τη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου, ενώ τον τελευταίο καιρό ζητούσε την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία. Ωστόσο ο Γάλλος πρόεδρος φάνηκε να κάνει ένα βήμα πίσω στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου ή τουλάχιστον αυτή η εντύπωση δόθηκε.

”Πραγματικά, φάνηκε πιο ήπιος, περιμέναμε να είναι λίγο πιο ‘κάθετος’ απέναντι στην Τουρκία”, τονίζει ο Κύπριος ευρωβπυλευτής Δημήτρης Παπαδάκης. «Φάνηκε να προσεγγίζει την πολιτική της Γερμανίας, ίσως θέλησε τελικά να δώσει κι αυτός ένα μικρό χρονικό περιθώριο. Αυτό θα ήταν αν μη τι άλλο μία πολιτική εξήγηση».

Από την πλευρά του ο Γιώργος Κύρτσος πιστεύει ότι καλλιεργήθηκαν υπερβολικά υψηλές προσδοκίες όσον αφορά την τελευταία σύνοδο των Βρυξελλών. «Δεν είναι μονοθεματικές οι σύνοδοι, υπήρχαν πολλές εκκρεμότητες, από το Brexit μέχρι τα Βαλκάνια και την τραπεζική ένωση, είναι λογικό οι ηγέτες να δίνουν προτεραιότητα σε ορισμένα ζητήματα», λέει ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. «Ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική κυβέρνηση είναι ότι, με ευθύνη της ίσως, δημιουργήθηκαν προσδοκίες που δεν θα μπορούσαν στη συνέχεια να υλοποιηθούν».

Ο Μακρόν γελάει στη Σύνοδο Κορυφής
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις