Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

17

Ιουλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Κρούσματα σήμερα Ελλάδα 15/12: Ενημέρωση ΕΟΔΥ για τον κορονοϊό
Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΕΟΔΥ

Κρούσματα σήμερα Ελλάδα 15/12: Ενημέρωση ΕΟΔΥ για τον κορονοϊό

Κρούσματα σήμερα Ελλάδα 15/12: Μικρή αύξηση στα κρούσματα

Κρούσματα σήμερα Ελλάδα 15/12: Σήμερα ανακοινώθηκαν 1240 νέα κρούσματα του νέου κορονοϊού στη χώρα, εκ των οποίων 14 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 126372, εκ των οποίων το 52.5% άνδρες. 5143 (4.1%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 36203 (28.6%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

550 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. 166 (30.2%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 77.5%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 755 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 98 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 3785 θανάτους συνολικά στη χώρα. 1512 (39.9%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Το ΦΕΚ για τα μέτρα των Χριστουγέννων

Δημοσιεύθηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τα μετρά κατά την περίδο των εορτών. Στο ΦΕΚ επίσης βρίσκονται οι προβλέψεις για το θέμα του εκκλησιασμού. Συμφώνα με ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε στην κυβέρνηση για ρεβεγιόν και ειδικά τις ημέρες 24-25/12/2020 και 1.1.2021 επιτρέπονται συναθροίσεις με ανώτατο όριο έως 9 ατόμων που προέρχονται από 2 οικογένειες.

Για τις εκκλησίες προβλέπεται η τέλεση λειτουργιών 25/12/2020, 1/1/2021 και 6/1/2021 με παρουσία πιστών. Ένα πιστός ανά 15τμ με μέγιστο αιθμό 25 πιστών για τους ιερούς ναούς και μέγιστο αριθμό 50 ατόμων για μητροπολιτικούς ναούς. Για τα Θεοφάνεια απαγορεύεται η τέλεση υδάτων σε υπαίθριους  χώρους. Επιτρέπονται μόνο έντος των ιερών ναών.

Το Σύνταγμα στολισμένο

”Καμπανάκι” από το ΑΠΘ

Παρά τη μείωση των κρουσμάτων κορονοϊού τις τελευταίες μέρες ( χθες ανακοινώθηκαν 639 ) και την παράλληλη μείωση του ιικού φορτίου σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, η ομάδα του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου. Σύμφωνα με τους ερευνητές του ΑΠΘ, ένας συνδυασμός πραγμάτων μπορούν να ξαναφέρουν πίσω τις δύσκολες καταστάσεις που ζούσε η Θεσσαλονίκη τις προηγούμενες μέρες. Όπως χαρακτηριστικά είπαν, η χαλάρωση των ελέγχων της αστυνομίας τις τελευταίες βδομάδες, τα φαινόμενα συνωστισμού σε πολλές περιπτώσεις, και η άρση ορισμένων περιοριστικών μέτρων που ξεκίνησαν πριν μια εβδομάδα έφεραν νέα κρούσματα και λοιμώξεις, γεγονός που οδήγησε στην επιβράδυνση της μείωσης των ημερήσιων κρουσμάτων.

Και μπορεί να παρατηρείτα μια μείωση, ωστόσο όπως επισημαίνουν, η σταδιακή μείωση εύκολα μπορεί να μετατραπεί σε αύξηση των λοιμώξεων, ιδιαίτερα μετά τη νέα άρση των περιοριστικών μέτρων. «Εάν εξακολουθούσαμε να τηρούμε τα μέτρα του lockdown, μετά τις 15 Γενάρη θα είχαμε ουσιαστικά ελάχιστές ή και μηδενικές λοιμώξεις. Ωστόσο όμως οι εορτές, φέρνουν στους πολίτες μια χαλάρωση στην τήρηση των μέτρων προστασίας και στην κυβέρνηση το άγχος να αναζητά ένα τρόπο για να βελτιώσει την οικονομική κατάσταση και να δώσει μια ένεση στην αγορά. Οι δυο αυτοί λόγοι είναι ιδιαίτερα επίφοβοι για τον πολλαπλασιασμό των λοιμώξεων και κρουσμάτων.

Έτσι, είναι σίγουρο ότι εάν δεν τηρηθούν πολύ αυστηρά τα μέτρα μετακίνησης και προστασίας των πολιτών τις επόμενες βδομάδες θα έχουμε δραματική επιδείνωση των κρουσμάτων, το μέγεθος των οποίων θα εξαρτηθεί από τον βαθμό χαλάρωσης των πολιτών,την αυστηρότητα των ελέγχων της αστυνομίας, και από τον αριθμό και εύρος των μέτρων που θα άρει η κυβέρνηση», τονίζει ο επικεφαλής του Εργαστηρίου, καθηγητής Στέργιος Λογοθετίδης.

Δύο κυρίες περπατούν στην παραλία Θεσσαλονίκης

Για το εμβόλιο

Από το πρώτο 15ήμερο του Ιανουαρίου θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός για τον κορωνοϊό, όπως είπε ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γρηγόρης Ζαριφόπουλος. Ο υφυπουργός εξήγησε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ότι οι πολίτες θα κλείνουν ραντεβού με sms για να εμβολιαστούν. «Η προσπάθεια είναι να ενημερώνεται ο πολίτης και για τα δύο ραντεβού», τόνισε και εξήγησε ότι «ανάλογα με το εμβόλιο υπάρχει διαφορά ανάμεσα στις δύο δόσεις». Σύμφωνα με τον κ. Ζαριφόπουλο, ο πολίτης θα λαμβάνει μήνυμα μέσω της αυλής συνταγογράφησης για το ραντεβού και θα μεταβαίνει στο εμβολιαστικό κέντρο.

Ο εμβολιασμός του πληθυσμού είναι η μεγαλύτερη άσκηση εφοδιαστικής αλυσίδας μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο δήλωσε σήμερα στον ΣΚΑΪ 100,3 ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης. Ανέφερε ότι η αρωγή του υπουργείου στον εμβολιασμό είναι η ανάπτυξη πολλαπλών συστημάτων, συστημάτων εφοδιασμού αλλά και συστημάτων για να κλείνουν ραντεβού οι πολίτες. Τόνισε, μάλιστα, ότι ο πολίτης με βάση την προτεραιοποίηση που θα ανακοινωθεί, θα έχει την δυνατότητα να κλείσει τα 2 ραντεβού για τις δόσεις του εμβολίου (με συγκεκριμένη ώρα και ημερομηνία) είτε ψηφιακά μέσω της πλατφόρμας emvolio. gov. gr, είτε μέσω τη πλατφόρμας για την άυλη συνταγογράφηση, είτε μέσω φαρμακείων αλλά και μέσω ΚΕΠ.

Επίσης, ανέφερε ότι θα υπάρχει επιβεβαίωση των ραντεβού αλλά και δυνατότητα αλλαγής. Ο κ. Πιερρακάκης δεν απέκλεισε να προστεθούν και άλλοι τρόποι για να κλείνουν οι πολίτες ραντεβού. Ανακοίνωσε, επίσης, ότι σχεδιάζεται μηχανισμός προκειμένου να μπορεί κάποιος να ενταχθεί στην προτεραιοποίηση ανεξάρτητα αν έχει ΑΜΚΑ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις