Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

18

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Brexit – ΕΕ νέα: Η παραχώρηση Τζόνσον γεννά ελπίδες για εμπορική συμφωνία
ΚΟΣΜΟΣ

Brexit – ΕΕ νέα: Η παραχώρηση Τζόνσον γεννά ελπίδες για εμπορική συμφωνία

Brexit - ΕΕ νέα: Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, δήλωσε ότι ''μιλάμε για μια νέα αρχή με παλιούς φίλους''.

Brexit – ΕΕ νέα: Μια συμφωνία για το εμπόριο και την ασφάλεια μετά το Brexit θα μπορούσε να σφραγιστεί ήδη από αυτήν την εβδομάδα αφού ο Μπόρις Τζόνσον έκανε μια βασική παραχώρηση το σαββατοκύριακο, αλλά η πορεία προς τη συμφωνία παρέμεινε «πολύ στενή», δήλωσε ο Μισέλ Μπάρνιερ στους πρεσβευτές και τους ευρωβουλευτές στις Βρυξέλλες. Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ δήλωσε ότι η αποδοχή του πρωθυπουργού για την ανάγκη εξασφάλισης θεμιτού ανταγωνισμού για τις βρετανικές και ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, καθώς τα ρυθμιστικά πρότυπα αποκλίνουν με την πάροδο του χρόνου είχαν ξεκλειδώσει τις συνομιλίες παρά τα δύσκολα θέματα που απομένουν.

«Για πρώτη φορά», είπε ο Barnier, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου «δέχτηκε έναν μηχανισμό μονομερών μέτρων», όπως τα τιμολόγια, όπου υπήρχαν «αποκλίσεις που στρεβλώνουν το εμπόριο και τις επενδύσεις». «Αλλά αυτός ο μηχανισμός πρέπει να είναι αξιόπιστος, αποτελεσματικός και γρήγορος», πρόσθεσε. «Εργαζόμαστε σε αυτό.»

Βρετανοί διαδηλώνουν για το Brexit

Τι δήλωσε η Ursula von der Leyen

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, δήλωσε ότι «μιλάμε για μια νέα αρχή με παλιούς φίλους. Βρισκόμαστε στο τελευταίο μίλι για να διανύσουμε. Αλλά είναι απαραίτητο. Θέλουμε ίσους όρους ανταγωνισμού, όχι μόνο στην αρχή, αλλά και με την πάροδο του χρόνου και αυτή είναι η αρχιτεκτονική που χτίζουμε. ”

Εκπρόσωπος της Downing Street

Εκπρόσωπος της Downing Street είπε ότι η κυβέρνηση «δεσμεύτηκε να προσπαθήσει να γεφυρώσει τα κενά που εξακολουθούν να υπάρχουν». «Είμαστε ξεκάθαροι ότι θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε και ελπίζουμε να καταλήξουμε σε συμφωνία ελεύθερου εμπορίου», πρόσθεσε.

Μια πηγή του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε ότι οι Βρυξέλλες δεν θα εισαγάγουν «δυναμική ευθυγράμμιση» των κανονιστικών προτύπων ΕΕ και ΗΒ. Παρά τα θετικά σημάδια σχετικά με τις λεγόμενες ισότιμες διατάξεις ανταγωνισμού, ο Barnier ισχυρίστηκε ότι οι συνομιλίες σχετικά με μια συμφωνία για την αλιεία είχαν προχωρήσει προς τα πίσω, αυξάνοντας τον κίνδυνο να διαρκέσουν βαθιά τον Δεκέμβριο.

«Οι επόμενες μέρες είναι σημαντικές, εάν πρόκειται να συναφθεί [συμφωνία Ηνωμένου Βασιλείου-ΕΕ] την 1η Ιανουαρίου 2021», έγραψε στο Twitter ο Barnier . «Ο θεμιτός ανταγωνισμός και μια βιώσιμη λύση για τους ψαράδες και τις γυναίκες μας, είναι το κλειδί για την επίτευξη συμφωνίας».

Το BREXIT με ταμπέλες
Με πληροφορίες από το ”The Guardian”

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις