Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

22

Δεκεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Ελληνοτουρκικά: Με το «Ulaq», η Τουρκία θέλει να εμφανιστεί κυρίαρχη στην Ανατολική Μεσόγειο
ΚΟΣΜΟΣ

Ελληνοτουρκικά: Με το «Ulaq», η Τουρκία θέλει να εμφανιστεί κυρίαρχη στην Ανατολική Μεσόγειο

Ελληνοτουρκικά: Αισθανόμενη να τη δείχνουν όλοι μες το δάχτυλο, η Τουρκία θέλει να εμφανιστεί ως κυρίαρχη στην Ανατολική Μεσόγειο και στο θέμα των εξοπλισμών, και κυρίως στον τομέα των «έξυπνων όπλων»

Ελληνοτουρκικά: Το πρώτο τουρκικό μη επανδρωμένο πλοίο, ονόματι  «Ulaq» ετοιμάζει η Τουρκία, παρουσιάζοντας μάλιστα την κίνησή της μέσω ενός προπαγανδιστικού βίντεο – επίδειξης ισχύος…   Το νέο απόκτημα του γειτονικού πολεμικού ναυτικού όπως δηλώνεται πριν την ενεργοποίησή του έχει στόχο την επιτήρηση των διεκδικήσεων της Τουρκίας στο πλαίσιο της «Γαλάζιας Πατρίδας». Το «Ulaq» παρουσιάστηκε στις 28 Οκτωβρίου από την πολεμική βιομηχανία Meteksan Defence και την Ares Shipyard. Οι κατασκευαστές υποσχέθηκαν ότι θα είναι έτοιμο προς παράδοση τον Δεκέμβριο και οι δοκιμές θα γίνουν το πρώτο τρίμηνο του 2021.

Το σκάφος θα φέρει συστήματα με τεχνική νοημοσύνη. Έχει μήκος 11 μέτρα, η ταχύτητά του φτάνει τους 35 κόμβους, το εύρος του είναι 215 ναυτικά μίλια και μπορεί να ελεγχθεί τόσο από οχήματα ή σταθερούς σταθμούς στα παράλια της Τουρκίας αλλά και από αεροπλανοφόρα ή φρεγάτες του πολεμικού ναυτικού. Επίσης διαθέτει πυραυλικό σύστημα – το οποίο έχει κατασκευάσει η τουρκική Roketsan – και μπορεί να φέρει τέσσερις αντιαρματικούς πυραύλους Cirit και δύο L-UMTAS, βεληνεκούς 8.000 μέτρων. Θα έχει δυνατότητα να φέρει διαφορετικού τύπου εξοπλισμούς, ανάλογα με την αποστολή.

Σύστημα επιτήρησης ημέρας και νύχτας

Το «Ulaq» έχει σύστημα επιτήρησης ημέρας και νύχτας και μπορεί να λειτουργήσει σε συνδυασμό και με άλλα drones τόσο αεροσκάφη όσο και πλοία, ενώ μπορεί να φέρει εις πέρας αποστολές αναγνώρισης, επιτήρησης, παρακολούθησης, αντιμετώπισης ασύμμετρων απειλών, προστασίας, καθώς και να λάβει μέρος σε επιχειρήσεις μάχης επιφανείας. Στα βίντεο που προπαγανδίζουν το «Ulaq» εμφανίζεται να προστατεύει το «Oruc Reis», κατά τη διάρκεια της αποστολής του.

Αισθανόμενη να τη δείχνουν όλοι μες το δάχτυλο, η Τουρκία θέλει να εμφανιστεί ως κυρίαρχη στην Ανατολική Μεσόγειο και στο θέμα των εξοπλισμών, και κυρίως στον τομέα των «έξυπνων όπλων», όπως είναι τα μη επανδρωμένα. Άλλωστε, έχει ήδη αναπτύξει τη βιομηχανία μη επανδρωμένων αεροσκαφών, και εξελίσσεται σε αναδυόμενη δύναμη οπλισμένων drones, με τα Βayraktar TB2 να αποτελούν ήδη σημαντικό στοιχείο της πολεμικής μηχανής της.

Ελληνοτουρκικά: Ζητά αποστρατικοποίηση νησιών

Η Άγκυρα μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιστρέφει ξανά στις προκλήσεις και με τρεις Navtex ζητάει εκ νέου την αποστρατιωτικοποίηση έξι ελληνικών νησιών του Ανατολικού Αιγαίου. Ειδικότερα, με τις νέες Navtex που εξέδωσε χθες το απόγευμα ο σταθμός της Σμύρνης, η Τουρκία ισχυρίζεται ότι παραβιάζεται το αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς των νησιών Τήλος, Χάλκη, Σαμοθράκη, Σάμος, Χίος, Λήμνος. Για ακόμη μία φορά οι Τούρκοι αναφέρουν ότι παραβιάζεται είτε η Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων του 1947 – για τα νησιά Χάλκη και Τήλος – είτε η Συνθήκη της Λωζάνης για τα υπόλοιπα.

Δείτε ακόμη
Η Τουρκία επιχειρεί να “κόψει στα δύο” το Αιγαίο – Σε επιφυλακή οι Ένοπλες Δυνάμεις μετά τις Navtex
Casus belli: Η απειλή της Τουρκίας προς την Ελλάδα
Συμφωνίες, συνεργασίες, εκτεθειμένες τράπεζες – Γιατί η ΕΕ γύρισε την πλάτη στην Ελλάδα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις