Προϋπολογισμός 2021 ψήφιση: Με τις ομιλίες του πρωθυπουργού και των αρχηγών των κομμάτων ολοκληρώνεται μέχρι τα μεσάνυχτα σήμερα, στην Ολομέλεια της Βουλής, η πενθήμερη συζήτηση επί του Κρατικού Προϋπολογισμού 2021
Προϋπολογισμός 2021 ψήφιση: Με τις ομιλίες του πρωθυπουργού και των αρχηγών των κομμάτων ολοκληρώνεται μέχρι τα μεσάνυχτα σήμερα, στην Ολομέλεια της Βουλής, η πενθήμερη συζήτηση επί του Κρατικού Προϋπολογισμού 2021.Μετά το πέρας της συζήτησης, την οποία θα κλείσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο προϋπολογισμός θα τεθεί προς ψήφιση τα μεσάνυχτα. Σημειώνεται ότι η ψήφιση γίνεται με ονομαστική ψηφοφορία και έχει παραδοσιακά χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται, μεταξύ άλλων, να κάνει εκτενή αναφορά στο εθνικό σχέδιο εμβολιασμού κατά του covid-19, ζητώντας την συστράτευση όλων των κομμάτων στη ζήτημα, ενώ θα αναφερθεί και στον μεταρρυθμιστικό χάρτη των επόμενων ετών, ο οποίος θα χρηματοδοτηθεί από τα 32 δις ευρώ του Ταμείου Ανάπτυξης. Στην αντίπερα όχθη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, αναμένεται να ασκήσει έντονη κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς κατά το δεύτερο κύμα της πανδημίας.
Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για το 2021 αναμένονται μειωμένες κατά 2,148 δισεκατομμύρια ευρώ ως απόρροια της πρόβλεψης για ανάσχεση της πανδημίας του κορωνοϊού και σταδιακή επιστροφή της οικονομίας στην ομαλότητα. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον προβλεπόμενο προϋπολογισμό, ο οποίος κατατέθηκε στη Βουλή, οι συνολικές δαπάνες θα διαμορφωθούν σε 67,184 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ οι πρωτογενές δαπάνες θα ανέλθουν σε 61,484 δισεκατομμύρια ευρώ, επίσης μειωμένες σε σχέση με το 2020.
Προϋπολογισμός 2021: 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ σε μέτρα στήριξης
Όσον αφορά την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, τα μέτρα στήριξης προϋπολογίζονται σε 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ, γεγονός το οποίο αυξάνει το συνολικό ποσό των δαπανών για την ανάσχεση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας σε 31,5 δισεκατομμύρια ευρώ για τη διετία 2020-2021.
Προϋπολογισμός 2021 ψήφιση: Οι δαπάνες ανά κατηγορία
Παροχές σε εργαζόμενους
Οι δαπάνες παροχών σε εργαζόμενους προβλέπεται ότι θα ανέλθουν στα 13,531 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 120 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2020. Η μεταβολή αυτή, οφείλεται τόσο στην αύξηση των τακτικών αποδοχών και των εργοδοτικών εισφορών, όσο και στη μείωση των πρόσθετων αποδοχών.
Ειδικότερα, οι τακτικές αποδοχές καθώς και οι εργοδοτικές εισφορές αναμένονται αυξημένες κατά 185 εκατ. ευρώ και κατά 34 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα, κυρίως λόγω:
• των νέων προσλήψεων μονίμων εκπαιδευτικών στο υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και προσλήψεων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας
• της αύξησης του αριθμού των εισακτέων στις παραγωγικές σχολές του υπουργείου Εθνικής ‘Αμυνας και πρόσληψης Μόνιμων Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠΟΠ) και Οπλιτών Βραχείας Ανακατάταξης (ΟΒΑ)
• των νέων προσλήψεων στο Πυροσβεστικό Σώμα, στην Πολιτική Προστασία και στην Αστυνομία
• του νέου μισθολογίου της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).
Κατά το 2021 οι πρόσθετες αποδοχές αναμένονται μειωμένες κατά 98 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2020, ως συνέπεια του γεγονότος ότι στα μεγέθη του 2020 συμπεριλαμβάνεται η καταβολή έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης την περίοδο του Πάσχα στους εργαζόμενους των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, του ΕΚΑΒ και της Πολιτικής Προστασίας στο πλαίσιο των παρεμβάσεων που εφαρμόστηκαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19.
Προϋπολογισμός 2021: Κοινωνικές Παροχές
Οι δαπάνες προβλέπεται ότι θα ανέλθουν στα 199 εκατ. ευρώ, μειωμένες κατά 43 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2020.
Προϋπολογισμός 2021: Μεταβιβάσεις
Οι δαπάνες για μεταβιβάσεις σε φορείς εντός και εκτός Γενικής Κυβέρνησης προβλέπεται ότι θα διαμορφωθούν στα 30,804 δισ. ευρώ, μειωμένες κατά 5,755 δισ. ευρώ, λόγω της ανάγκης εφαρμογής λιγότερων μέτρων ανάσχεσης της πανδημίας.
Τα μέτρα κατά του Covid-19, τα οποία θα έχουν τη σημαντικότερη επίπτωση το 2021 στις μεταβιβάσεις, είναι τα εξής:
• η αποζημίωση ειδικού σκοπού, ύψους 534 ευρώ, σε μηνιαία βάση των εργαζομένων, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τίθενται σε προσωρινή αναστολή
• η κάλυψη από τον κρατικό προϋπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών επί του ονομαστικού μισθού των εργαζομένων, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τίθενται σε προσωρινή αναστολή
• το κόστος επιδότησης πρώτης κατοικίας για δανειολήπτες που επλήγησαν από τον κορωνοϊό (πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ»)
• η κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών από τον κρατικό προϋπολογισμό και η επιδότηση 200 ευρώ σε περίπτωση πρόσληψης μακροχρόνια ανέργου, για περίοδο 6 μηνών, στο πλαίσιο του προγράμματος για τη δημιουργία 100.000 νέων θέσεων εργασίας
• η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα.
Προϋπολογισμός 2021:Αγορές αγαθών και υπηρεσιών
Η προβλεπόμενη δαπάνη ανέρχεται σε 1,084 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 618 εκατ. ευρώ, κυρίως διότι η εκτίμηση του 2020 συμπεριλαμβάνει:
• πιστώσεις που έχουν ανακατανεμηθεί από το τακτικό και το ειδικό αποθεματικό του άρθρου 59 του ν.4270/2014 συνολικού ύψους 277 εκατ. ευρώ περίπου
• πιστώσεις που έχουν ανακατανεμηθεί για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών ύψους 200 εκατ. ευρώ περίπου
• επιπλέον δαπάνες των υπουργείων για την υγειονομική κάλυψη έναντι της πανδημίας
Προϋπολογισμός 2021: Επιδοτήσεις
Η προβλεπόμενη δαπάνη είναι 80 εκατ. ευρώ, μειωμένη κατά 21 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω του γεγονότος ότι το σύνολο της δαπάνης των άγονων γραμμών θα εξυπηρετείται από το 2021 μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ)
Τόκοι
Η πρόβλεψη για τις δαπάνες τόκων σε ακαθάριστη δημοσιονομική βάση, ανέρχεται σε 5,700 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 150 εκατ. ευρώ.
Λοιπές δαπάνες
Η προβλεπόμενη δαπάνη ανέρχεται σε 91 εκατ. ευρώ, 20 εκατ. ευρώ μεγαλύτερη από την αντίστοιχη εκτίμηση του 2020, λόγω της καθυστέρησης εκκαθάρισης των ανεκτέλεστων προγραμμάτων από την ΕΕ.
Πιστώσεις υπό κατανομή
Η πρόβλεψη ανέρχεται στα 14,094 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 3,312 δισ. ευρώ.
Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται κυρίως:
• οι δαπάνες του ΠΔΕ ύψους 6,750 δισ. ευρώ
• το τακτικό και ειδικό αποθεματικό συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ
• οι υπό κατανομή πιστώσεις για μεταβιβαστικές πληρωμές (κυρίως προς τους ΟΚΑ) ύψους 222 εκατ. ευρώ
• οι πιστώσεις για τις προγραμματισμένες νέες προσλήψεις σε φορείς της Κεντρικής Διοίκησης ύψους 295 εκατ. ευρώ
• οι πιστώσεις για την αντιμετώπιση της ροής προσφύγων και μεταναστών ύψους 150 εκατ. ευρώ
• η δέσμη μέτρων του επιδοτούμενου μέρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Σταθερότητας ύψους 2,635 δισ. ευρώ
• λοιπές δράσεις κατά της πανδημίας, πέραν των ήδη προσδιορισμένων, ύψους 3 δισ. ευρώ
Προϋπολογισμός 2021: Αγορές πάγιων περιουσιακών στοιχείων
Η προβλεπόμενη δαπάνη θα ανέλθει στα 1,599 δισ. ευρώ, λόγω της αύξησης των φυσικών παραλαβών των εξοπλιστικών προγραμμάτων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
Δαπάνες Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων
Προβλέπονται πόροι ύψους 6,750 δισ. ευρώ. Οι δαπάνες αυτές, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 3,9% του ΑΕΠ της χώρας, κατανέμονται σε 6 δισ. ευρώ για έργα, τα οποία θα συγχρηματοδοτηθούν από πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και σε 750 εκατ. ευρώ για έργα, τα οποία θα χρηματοδοτηθούν αποκλειστικά από εθνικούς πόρους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αναθεωρημένος προϋπολογισμός του 2021 προβλέπει ανάκαμψη της τάξης του 4,8%, καθώς και πρωτογενές έλλειμμα 3,88% του ΑΕΠ, λόγω των δημοσιονομικών μέτρων στήριξης της οικονομίας, καθώς και των επιπτώσεων της βαθιάς ύφεσης του 2020 (10,5% του ΑΕΠ).
ΣΥΡΙΖΑ: Θα δηλώσουμε «παρών» στις αμυντικές δαπάνες
Την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να δηλώσει «παρών» στον Προϋπολογισμό του υπουργείου Άμυνας ανακοίνωσε ο βουλευτής του κόμματος, Γιώργος Τσίπρας, επισημαίνοντας ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν καταψηφίζει λόγω της δύσκολης περιόδου με την Τουρκία αλλά ούτε υπερψηφίζει αφού δεν έχει την παραμικρή εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση λόγω έλλειψης στρατηγικής.
«Λόγω της περιόδου δεν θα καταψηφίσουμε τον Αμυντικό Προϋπολογισμό αλλά δεν πρόκειται και να υπερψηφίσουμε λόγω της τεράστιας έλλειψης στρατηγικής» ανακοίνωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή. «Δεν σας έχουμε καμία απολύτως εμπιστοσύνη ειδικά στις αμυντικές δαπάνες και στο πως θα τις αξιοποιήσετε» πρόσθεσε απευθυνόμενος στα έδρανα της κυβέρνησης. Συμπλήρωσε επίσης ότι ακόμη δεν έχουν έρθει στη Βουλή οι εξοπλισμοί που εγγράφοντα στα κονδύλια του Προϋπολογισμού. «Ελπίζουμε στο Πολεμικό Ναυτικό να μην πάμε σε επιλογές που προσιδιάζουν περισσότερο στο Λιμενικό Σώμα. Ελπίζουμε όποιες επιλογές γίνουν να συνδυάζονται με την αμυντική ενίσχυση της χώρας» συμπλήρωσε.
Δεν στηρίζεται η εγχώρια αμυντική βιομηχανία
«Φέρνετε έναν αμυντικό προϋπολογισμό στον οποίο δεν υπάρχει κουβέντα γύρω από το θέμα της αμυντικής βιομηχανίας» ανέφερε επίσης ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Υπενθύμισε, μάλιστα, ότι ο πρωθυπουργός όταν ανήγγειλε την αγορά των γαλλικών μαχητικών Rafale τον Σεπτέμβριο είχε μιλήσει για αποφασιστική ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας. «Αντί για αυτό βλέπουμε έναν αποτυχημένο διαγωνισμό για τον Σκαραμαγκά, μια εξαιρετικά προβληματική επένδυση όπως πάνε τα πράγματα στην Ελευσίνα, μια τεράστια κακοδιαχείριση στα ΕΑΣ και μια υπονόμευση στην ΕΑΒ, είτε ενόψει ιδιωτικοποίησης είτε δεν ξέρουμε τι» είπε ο κ. Τσίπρας. «Δεν κάνετε καμία απολύτως κίνηση» σημείωσε και συμπλήρωσε ότι δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για πρόσθετες δαπάνες στο προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων της χώρας.