Σουλτάνα Ελευθεριάδου – Μητσοτάκης: Χυδαίος χαρακτηρισμός από βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σουλτάνα Ελευθεριάδου – Μητσοτάκης: Χυδαίος χαρακτηρισμός από βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Σουλτάνα Ελευθεριάδου - Μητσοτάκης: Οργή των παριστάμενων υπουργών για τον χαρακτηρισμό της βουλευτού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία όπως αποδείχθηκε μάλλον δεν γνώριζε ούτε τη σημασία-χρήση της λέξης

15.12.2020 | 12:25

Σουλτάνα Ελευθεριάδου – Μητσοτάκης: Χυδαία επίθεση με πρωτοφανείς χαρακτηρισμούς κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη, εξαπέλυσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σουλτάνα Ελευθεριάδου. Μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον Προϋπολογισμό, η βουλευτής Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ, Σουλτάνα Ελευθεριάδου αποκάλεσε «επιδειξία» τον Πρωθυπουργό, υποστηρίζοντας ότι επιδεικνύει τα πλούτη του. Οι αναφορές της κ. Ελευθεριάδου προκάλεσαν την οργή του προεδρεύοντα Νικήτα Κακλαμάνη ο οποίος την κάλεσε να ανακαλέσει εξηγώντας της ότι έκανε λανθασμένη χρήση της λέξης και τονίζοντας ότι η λέξη «επιδειξίας» αποτελεί ύβρη.

Ο διάλογος που ακολούθησε

Ν. Κακλαμάνης: «Αυτό που είπατε είναι ύβρις , σας ζητώ να πάρετε πίσω τον προσωπικό χαρακτηρισμό κατά του Πρωθυπουργού. Τον χαρακτηρίσατε επιδειξία» είπε.

Σ. Ελευθεριάδου: Δεν ανακαλώ τίποτα. Υπάρχουν δημοσιεύματα που επιδεικνύει τα πλούτη

Η άρνηση της βουλευτού προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση των παριστάμενων υπουργών

Γ. Κουμουτσάκος: Ντροπή, ανακαλέστε αμέσως

Απ. Βεσυρόπουλος: Είστε απαράδεκτη. Δεν ξέρετε τι λέτε

Ν. Κακλαμάνης: Μην της το λες αυτό. Της δίνεις άλλοθι με αυτό που λες. Ξέρει πολύ καλά τι λέει

Στη συνέχεια ο κ. Κακλαμάνης ανακοίνωσε ότι αναλαμβάνει την ευθύνη και διαγράφει το απόσπασμα από τα πρακτικά της Βουλής. Σε εκείνο το σημείο η κυρία Ελευθεριάδου αντέδρασε με τον κ. Κακλαμάνη να της ανταπαντά: «άρα δεν ξέρετε τι σημαίνει; Μήπως θέλατε να πείτε επιδειξιομανής. Άλλο επιδειξιομανής άλλο επιδειξίας».

Η κοτσάνα για τον Σβώλο

Τον Ιούλιο, η η βουλευτής Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ, Σουλτάνα Ελευθεριάδου βρέθηκε στο… στόχαστρο των τρολ των social media, όταν ανέφερε στην ομιλία της στη Βουλή τον Αλέξανδρο Σβώλο, ηγετική μορφή της σοσιαλδημοκρατίας στην Ελλάδα και ηγετική μορφή της λεγόμενης «κυβέρνησης του βουνού». Ωστόσο, η βουλευτής Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ, Σουλτάνα Ελευθεριάδου, απάντησε στον πρωθυπουργό, κατά την ομιλία της στο ίδιο νομοσχέδιο, ότι ο Αλέξανδρος Σβώλος ήταν γνωστός υποστηρικτής της Δεξιάς, προκαλώντας κύμα ειρωνικών σχολίων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η Σουλτάνα Ελευθεριάδου έγινε με αυτή της την ατυχή δήλωση viral, ενώ πολλοί επεσήμαναν ότι χρησιμοποίησε το «κύριος» για τον Αλέξανδρο Σβώλο, ο οποίος πέθανε το 1956.

Δείτε παρακάτω τη δήλωση Μητσοτάκη και την απάντηση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ:

Ποιος ήταν ο Αλέξανδρος Ι. Σβώλος

Ο Αλέξανδρος Ι. Σβώλος (1892 – 1956) ήταν διαπρεπής Έλληνας νομικός και πολιτικός. Κατά την περίοδο της Κατοχής, διετέλεσε πρόεδρος («πρωθυπουργός») της Πολιτικής Επιτροπής Εθνικής Απελευθέρωσης (ΠΕΕΑ, γνωστής και ως «Κυβέρνησης του Βουνού»). Με την ιδιότητα αυτή, αμέσως μετά, ο Σβώλος έλαβε μέρος στο Συνέδριο του Λιβάνου για την ανασυγκρότηση της ελληνικής κυβέρνησης στο Κάιρο και την μετατροπή της σε Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας υπό τον Γεώργιο Παπανδρέου, στην οποία θα συμμετείχαν και εκπρόσωποι της ΠΕΕΑ. Στις 6 Σεπτεμβρίου 1944, ο Σβώλος ανέλαβε υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Παπανδρέου.

Από το 1945 έως το 1953 διατέλεσε πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος-Ένωση Λαϊκής Δημοκρατίας και, μετά την συγχώνευση του κόμματος αυτού με το Δημοκρατικό Κόμμα, διετέλεσε πρόεδρος του ενιαίου Δημοκρατικού Κόμματος του Εργαζομένου Λαού (1953–1956).

Το 1950 εκλέχθηκε βουλευτής Θεσσαλονίκης, όπως επίσης συνέβη και στις εκλογές του 1956. Ωστόσο, πέθανε μόλις τρεις ημέρες μετά την δεύτερη εκλογή του, στις 22 Φεβρουαρίου 1956 στην Αθήνα.

Από πολιτική άποψη, ο Σβώλος ανήκε στην σοσιαλιστική, δημοκρατική, αλλά μη κομμουνιστική αριστερά. Η τοποθέτησή του αυτή τον έφερε συχνά σε ρήξη τόσο με την δεξιά όσο και με της αριστερά. Αρθρογραφούσε συχνά σε εφημερίδες εκφράζοντας πάντα λόγο δημοκρατικό. Ήταν πολιτικός της δημοκρατίας, της ανεκτικότητας και της μετριοπάθειας. Όμως, η εποχή του ήταν εποχή έντονων διχασμών που έσπρωξαν στο περιθώριο φωνές σαν και αυτή του Αλέξανδρου Σβώλου.

Κεντρική οδός της Θεσσαλονίκης φέρει το όνομά του, όπως και δρόμοι σε πολλές άλλες πόλεις της Ελλάδας. Στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, στην οδό Σόλωνος, υπάρχει αίθουσα στην οποία έχει δοθεί το όνομά του, ενώ έχει συσταθεί το 1980 κοινωφελές ίδρυμα με το όνομα «ΙΔΡΥΜΑ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ – ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Ι. ΣΒΩΛΟΣ» με σκοπό τη χορήγηση υποτροφιών για μεταπτυχιακές σπουδές στις Κοινωνικές και Οικονομικές Επιστήμες πανεπιστημίων χωρών της Ευρώπης.

Exit mobile version