Κορονοϊός Ελλάδα Παγώνη: Τρομακτική προειδοποίηση – «Ούτε Πάσχα στα χωριά μας»

ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός Ελλάδα Παγώνη: Τρομακτική προειδοποίηση – «Ούτε Πάσχα στα χωριά μας»

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ειρήνη Θεοδωρίδου

Κορονοϊός Ελλάδα Παγώνη: Για μάσκες και μέτρα προστασίας το καλοκαίρι μίλησε η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας και Πειραιά

16.12.2020 | 12:32

Κορονοϊός Ελλάδα Παγώνη: Κατηγορηματικά αντίθετη με τον αριθμό 9 στα χριστουγεννιάτικα τραπέζια, αλλά και με το άνοιγμα των εκκλησιών εμφανίστηκε η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας και Πειραιά. Συγκεκριμένα η  Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή ΣΗΜΕΡΑ είπε χαρακτηριστικά: «Διαφωνώ κάθετα με τον αριθμό των 9 ατόμων στο τραπέζι των εορτών, διότι ενδοοικογενειακά μεταφέρεται πολύ εύκολα ο κορονοϊός. Μόνο η οικογένεια από τα άτομα που αποτελείται θα καθίσουν στο τραπέζι να γευματίσουν. Αλλιώς φοβάμαι ότι θα γίνει μετάδοση σίγουρα, γιατί ένας ασυμπτωματικός να υπάρχει από την άλλη οικογένεια, μπορεί να κολλήσουν όλοι. Όταν κάθεσαι σε ένα τραπέζι δε θα έχεις απόσταση πάνω από 2 μέτρα για να φας και μάσκες δε θα υπάρχουν», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά στο άνοιγμα της αγοράς, επισήμανε ότι δεν μπορούν να μπαίνουν πελάτες ακόμα και σε μικρά μαγαζιά με τόσα κρούσματα, ενώ σημείωσε ότι οι λειτουργίες θα πρέπει να γίνουν με τους ιερείς και τους ψάλτες και «ο υπόλοιπος κόσμος να είναι στο σπίτι του, να προσευχηθεί από εκεί και να βλέπει τη λειτουργία από την τηλεόραση».  Πρόσθεσε ότι αυτά πρέπει να τηρηθούν, «γιατί έχουμε μπροστά μας δύσκολους μήνες», καθώς τον Ιανουάριο ξεκινούν και οι άλλες ιώσεις.

«Ούτε Πάσχα – Μέτρα και το καλοκαίρι»

Ερωτηθείσα σχετικά με το πότε θα αρθούν τα περιοριστικά μέτρα, η κ. Παγώνη σχολίασε «πώς να συζητήσουμε για άρση περιορισμών όταν έχουμε πάνω από 1.200 κρούσματα την ημέρα; Τα κρούσματα μπορεί να έχουν αρχίσει να μειώνονται, αλλά εμείς περιμέναμε αυτές τις μέρες με τα μέτρα που είναι σε ισχύ να υπήρχε πολύ μεγαλύτερη μείωση των κρουσμάτων».

Επισήμανε δε ότι «ούτε Πάσχα δε θα κάνουμε στα χωριά», ενώ θα πρέπει να φοράμε μάσκες και να τηρούμε τα μέτρα προστασίας και το καλοκαίρι, καθώς μέχρι τον Ιούνιο θα έχει εμβολιαστεί περίπου το 60% του πληθυσμού. Όμως ούτε τότε θα πετάξουμε τις μάσκες. Αυτό θα γίνει τέλος καλοκαιριού, αρχές Σεπτεμβρίου.

Λινού: Σωστή η απόφαση για τις εκκλησίες

Από την πλευρά της η καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού  έδειξε θετική στο άνοιγμα των εκκλησιών. Μιλώντας στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του OPEN TV σημείωσε πως η απόφαση να ανοίξουν οι εκκλησίες για ατομική προσευχή είναι σωστή, αρκεί να τηρηθούν τα μέτρα, όπως είπε. Παράλληλα, ανέφερε πως η έγκριση του εμβολίου στις 21 Δεκεμβρίου είναι μια «πολύ καλή εξέλιξη», διευκρινίζοντας, ωστόσο, πως είναι «κρίσιμο το πότε θα πάρουμε τις δόσεις». Παράλληλα, η κυρία Λινού τόνισε πως δεν θα πρέπει να δημιουργηθεί συνωστισμός στα κέντρα εμβολιασμού και πως «θα πρέπει να πείσουμε τους ανθρώπους να εμβολιαστούν».

Επιπλέον, η κυρία Λινού επεσήμανε την ανάγκη να δημιουργήσει το κάθε σπίτι τη δική του «φούσκα», ενόψει και των εορτών, η οποία όμως θα είναι η ίδια για όσο χρειαστεί, καθώς εάν αλλάζουν οι παρέες διαρκώς, ο κίνδυνος διασποράς του ιού αυξάνεται. Χαρακτηριστικά είπε ότι σε όσους είναι εκτός της «φούσκας» μας θα πρέπει να ευχηθούμε «τηλεφωνικά και ηλεκτρονικά».

Βατόπουλος: «Ελευθερία» από το καλοκαίρι»

Το καλοκαίρι και υπό προϋποθέσεις ενδέχεται να επιστρέψουμε στην κανονικότητα σύμφωνα με τον καθηγητή μικροβιολογίας, Αλκιβιάδη Βατόπουλο. Όπως τόνισε μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ θα μπορούσε το καλοκαίρι του 2021 να είναι «ελεύθερο» εάν έχει αποκτήσει ανοσία το 70% του πληθυσμού της χώρας, είτε μέσω εμβολιασμού είτε μετά από νόσηση. «Έως τότε μάσκα», τόνισε ο καθηγητής. Εξήγησε ότι η κοινωνία είναι εκείνη που καθορίζει τα επιδημιολογικά δεδομένα και πως εάν από το καλοκαίρι εφαρμόζονταν σωστά τα μέτρα θα μπορούσαμε ενδεχομένως να έχουμε αποφύγει και αυτό το lockdown.

Απαντώντας σε όσους είναι σκεπτικοί έναντι των εμβολιασμών, ανέφερε ότι εφόσον περνάει από τους διεθνείς οργανισμούς που είναι πάρα πολύ προσεκτικοί θα είναι ασφαλές ενώ από την άλλη μέχρι να φτάσει η «σειρά» της Ελλάδας θα έχει χτιστεί και παραπάνω εμπειρία καθώς ήδη έχουν εμβολιαστεί εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι σε χώρες όπως οι ΗΠΑ και  η Βρετανία. Είπε πως φαίνεται πως δεν έχει σοβαρές παρενέργειες και πως ένα κοκκίνισμα μπορεί να προκαλέσει κάθε εμβόλιο. Σε κάθε περίπτωση ο κ. Βατόπουλος είπε πως ο ίδιος και η οικογένειά του θα εμβολιαστούν.

Μπορεί να λήξει το lockdown στις 7 Ιανουαρίου

Στο ερώτημα εάν είναι υπεραισιόδοξο να αναμένουμε άρση περιορισμών στις 7 Ιανουαρίου, ο καθηγητής απάντησε ότι «δεν είναι ούτε υπέρ, ούτε υπό, αλλά είναι μια ημερομηνία που μπορεί να ισχύσει». Εκτός απροόπτου θα ανοίξουν όπως είπε τα σχολεία, εκτός αν η κατάσταση δεν έχει καλυτερέψει.

Για τα γιορτινά τραπέζια τόνισε ότι δεν είναι σίγουρος για τον αριθμό 9 ατόμων αλλά σίγουρα ο αριθμός πρέπει να είναι μικρός. Ο καθηγητής πρόσθεσε ότι δεν είναι ρεαλιστικό να ζητάμε από τον κόσμο να μείνουν όλοι κλειδωμένοι μέσα στα σπίτια τους. Συνεπώς, «η πολιτεία πρότεινε και εμείς συμφωνήσαμε να γίνει ένα σταδιακό άνοιγμα λόγω των Χριστουγέννων». Συνέστησε προσοχή και μέτρο και κάλεσε τους πολίτες να προφυλάσσουν τους εαυτούς τους, να μην συνωστίζονται για να μην έχουμε και πισωγύρισμα.

Για τις Εκκλησίες

Στο ερώτημα γιατί η επιτροπή έδωσε «πράσινο φως» για αύξηση του αριθμού των πιστών στις Εκκλησίες, απάντησε ότι οι λοιμωξιολόγοι συνειδητοποίησαν ότι οι αριθμοί ήταν τέτοιοι που επιτρέπουν την ύπαρξη αποστάσεων και συνεπώς μπορούσε να υιοθετηθεί αυτό το μέτρο υγειονομικά.

Έθεσε επίσης την ψυχολογική διάσταση που δεν μπορεί κανείς να μην την μετράει, καθώς αρκετοί πολίτες θέλουν να πάνε στην Εκκλησία.

Exit mobile version