Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

23

Δεκεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Rafale Ελλάδα: Το χρονικό της συμφωνίας, το κόστος και ο εξοπλισμός
ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ

Rafale Ελλάδα: Το χρονικό της συμφωνίας, το κόστος και ο εξοπλισμός

Rafale Ελλάδα: Το συνολικό κόστος αγοράς των 18 Rafale ανέρχεται σε 1,92 δισ. ευρώ, τίμημα στο οποίο θα πρέπει να προστεθούν ακόμη 400 εκατ. ευρώ για τα όπλα των δικινητήριων μαχητικών αεροσκαφών

Rafale Ελλάδα: Εντός της επόμενης τριετίας θα ολοκληρωθεί η απόκτηση από την ελληνική Πολεμική Αεροπορία των γαλλικών μαχητικών Rafale. Τα πρώτα έξι ετοιμοπόλεμα αεροσκάφη θα είναι διαθέσιμα στο τέλος του 2021, τα επόμενα έξι στο τέλος του 2022 ενώ το καλοκαίρι του 2023 η Πολεμική Αεροπορία προσδοκά να έχει στη διάθεσή της συνολικά 18 αεροσκάφη Rafale. Οι λεπτομέρειες για τις διαπραγματεύσεις και τις διαδικασίες προσκτήσεως των γαλλικών μαχητικών Rafale θα βρεθούν στο επίκεντρο της αυριανής συνεδρίασης της ειδικής διαρκούς επιτροπής εξοπλιστικών προγραμμάτων και συμβάσεων στη Βουλή.

Οι πρώτοι τέσσερις Έλληνες πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας θα μεταβούν στη Γαλλία στις αρχές του νέου έτους προκειμένου να εκπαιδευτούν στα αεροσκάφη.

Το συνολικό κόστος αγοράς των 18 Rafale ανέρχεται σε 1,92 δισ. ευρώ (χωρίς κρατήσεις), τίμημα στο οποίο θα πρέπει να προστεθούν ακόμη 400 εκατ. ευρώ (χωρίς κρατήσεις), για τα όπλα των δικινητήριων μαχητικών αεροσκαφών. Στα όπλα των νέων Rafale περιλαμβάνονται τα κατευθυνόμενα βλήματα «Meteor». Επίσης, η γαλλική πλευρά αναλαμβάνει να προβεί στις απαραίτητες αναβαθμίσεις και πιστοποιήσεις των υπαρχόντων βλημάτων «Mica», «Scalp» και «Exocet» προκειμένου να μπορούν να χρησιμοποιηθούν στα νέα αεροσκάφη. Τα 18 μαχητικά αεροσκάφη Rafale θα ενταχθούν στην 332 Μοίρα στην Βάση της Τανάγρας.

Το χρονικό της συμφωνίας

Ήδη, από τον Σεπτέμβριο φέτος, κατά την παρουσίαση των κυβερνητικών προτεραιοτήτων από το Φόρουμ της ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγγειλε μέτρα άμεσης ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό, όσο και επιχειρησιακά μέσω αγοράς και αναβάθμισης εξοπλιστικών συστημάτων, καθώς και του εκσυγχρονισμού της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι η Πολεμική Αεροπορία θα προχωρήσει άμεσα στην απόκτηση μίας μοίρας 18 αεροσκαφών Rafale αντικαθιστώντας τα παλαιά Mirage. Τρεις μήνες μετά, η δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη γίνεται πράξη με συντονισμένες και στοχευμένες ενέργειες καθώς η απόκτηση των αεροσκαφών αποτελεί ένα σύνθετο και μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα. Προκειμένου να συμβεί αυτό, ο υπουργός Εθνικής Νίκος Παναγιωτόπουλος είχε διαδοχικές εκτενείς συνομιλίες με την Γαλλίδα υπουργό Άμυνας Φλοράνς Παρλί.

Παράλληλα, τα αρμόδια όργανα προχώρησαν στην έγκριση για την προμήθεια 18 αεροσκαφών Rafale. Εξ αυτών, τα έξι – δύο διθέσια και τέσσερα μονοθέσια – θα είναι καινούργια ενώ δώδεκα θα είναι μεταχειρισμένα (δύο διθέσια και δέκα μονοθέσια). Τα αεροσκάφη θα αποκτηθούν από την Γαλλική Πολεμική Αεροπορία, μαζί με τα απαραίτητα όπλα, εξοπλισμό υποστήριξης, ανταλλακτικά, αλλά και υπηρεσίες εν συνεχεία υποστήριξης.

rafale

Το κόστος και ο εξοπλισμός

Το συνολικό κόστος των αεροσκαφών ανέρχεται σε 1,92 δισ. ευρώ για τα 18 αεροσκάφη και 400 εκατ. ευρώ, για τα όπλα τους. Στα όπλα των αεροσκαφών περιλαμβάνονται κατευθυνόμενα βλήματα Meteor, καθώς και οι απαραίτητες αναβαθμίσεις υπαρχόντων βλημάτων – Mica, Scalp και Exocet – προκειμένου να μπορούν να χρησιμοποιηθούν στα νέα αεροσκάφη.

Η Ελλάδα προχωρά στην απόκτηση τόσο καινούργιων όσο και μεταχειρισμένων αεροσκαφών Rafale με βασικό γνώμονα την άμεση παράδοσή τους, προκειμένου να αυξηθεί σε μικρό χρονικό διάστημα κατακόρυφα η επιχειρησιακή δυνατότητα της Πολεμικής Αεροπορίας. Ταυτόχρονα, με τον τρόπο αυτό, συμπιέζεται σημαντικά το κόστος προκειμένου να διατεθούν πόροι και σε άλλα οπλικά συστήματα των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων που είναι αναγκαία.

Το χρονοδιάγραμμα άφιξης των μαχητικών

– Τα πρώτα έξι μεταχειρισμένα αεροσκάφη θα παραδοθούν στην Πολεμική Αεροπορία έξι μήνες μετά την υπογραφή της σχετικής σύμβασης, τον Ιούνιο του 2021. Ο ρυθμός άφιξης θα είναι ένα ανά μήνα.

– Έξι καινούργια αεροσκάφη θα παραληφθούν είκοσι μήνες μετά την υπογραφή της σύμβασης με ρυθμό, επίσης, ένα ανά μήνα.

– Τα τελευταία έξι μεταχειρισμένα αεροσκάφη Rafale θα παραληφθούν μετά το πέρας 26 μηνών από την υπογραφή της σύμβασης.

Σημειώνεται ότι η γαλλική πλευρά ικανοποίησε τις απαιτήσεις της Πολεμικής Αεροπορίας ως προς την κατάσταση των μεταχειρισμένων αεροσκαφών. Στην ίδια κατεύθυνση, η κατασκευάστρια εταιρεία Dassault παρέχει την εγγύηση καλής λειτουργίας τους.

Rafale

Το Rafale είναι Γαλλικό δικινητήριο μαχητικό αεροσκάφος πολλαπλών ρόλων. Το αεροσκάφος είναι επιχειρησιακό με τη Γαλλική Πολεμική Αεροπορία και το Γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό, σε ρόλους αεροπορικής υπεροχής και κρούσεως, ενώ έχουν αποκτηθεί από Ινδία, Αίγυπτο και Κατάρ. Η ύπαρξη 2 κινητήρων προσφέρει τη δυνατότητα μεταφοράς ενισχυμένου φορτίου σε σχέση με τα λοιπά αεροσκάφη και δη τα μονοκινητήρια, όπως το F-16. Λόγω του συνδυασμού πτέρυγας τύπου Δέλτα και των πτερυγίων ελιγμών (canards), έχει εξαιρετική ευελιξία και παράλληλα διατηρεί τη σταθερότητα κατά τη διάρκεια της πτήσης. Μπορεί να απογειωθεί από μικρούς αεροδιαδρόμους της τάξης των 400 μέτρων, όπως επίσης και από αεροπλανοφόρα.

Αν και δεν μπορεί να χαρακτηριστεί stealth, το Rafale έχει σχεδιαστεί από απόψεως σχήματος και υλικών κατασκευής ώστε να έχει όσο το δυνατόν χαμηλότερο ίχνος ραντάρ. Τμήμα της σχεδίασης αυτής αποτελεί το σύστημα αυτοπροστασίας και ηλεκτρονικού πολέμου SPECTRA της εταιρείας Thales. Η κατηγοριοποίηση της τεχνολογίας που χρησιμοποιείται ως άκρως απόρρητη και η άρνηση της Thales να επιτρέψει τη χρήση του σε άλλα αεροσκάφη, έχει προκαλέσει την ανάπτυξη φημολογίας ότι το σύστημα χρησιμοποιεί τεχνολογία ενεργής ακύρωσης για να εξουδετερώνει τα εισερχόμενα σήματα ραντάρ.

Ικανό να ιχνηλατεί ταυτόχρονα πολλαπλούς στόχους

Το αεροσκάφος φέρει το ραντάρ RBE2 της Thales, το οποίο είναι ικανό να ιχνηλατεί ταυτόχρονα πολλαπλούς στόχους στον αέρα. Παράλληλα μπορεί να δημιουργεί τρισδιάστατους χάρτες εδάφους για πλοήγηση ή στοχοποίηση σε πραγματικό χρόνο. Επίσης, εάν απαιτείται από την αποστολή, το Rafale έχει την ικανότητα να ιχνηλατήσει ένα στόχο και να εξαπολύσει πύραυλο αέρος-αέρος χωρίς να χρειαστεί να αποκαλύψει τη θέση του, χάρη στο σύστημα OSF της Thales. Το συγκεκριμένο σύστημα είναι πλήρως ενσωματωμένο στο αεροσκάφος και λειτουργεί με τεχνολογία υπέρυθρης ακτινοβολίας.

Βασικό πλεονέκτημα

Είναι οι δυνατότητες που προσφέρει το δικινητήριο αεροσκάφος μαχητικού τις οποίες δεν τις έχουν ούτε κατά προσέγγιση τα Mirage 2000-5Mk ή  τα F-16C/D Block 70 που θα αποκτήσει μελλοντικά η Πολεμική Αεροπορία. Αυτό σημαίνει πως μπορεί να εκτελεί ταυτόχρονα αποστολές διαφορετικού τύπου, όπως εναέριας υπεροχής, κρούσης, αναγνώρισης κλπ. Φέρει συνδυασμό πτέρυγας τύπου Δέλτα και πτερυγίων ελιγμών (canards), κάτι που του δίνει εξαιρετική ευελιξία και παράλληλα διατηρεί τη σταθερότητα κατά τη διάρκεια της πτήσης.

Τα βασικά χαρακτηριστικά του Rafale ακολουθούν την πεπατημένη για τα σύγχρονα μαχητικά. Καθοδηγούμενο από ένα σύστημα ελέγχου το οποίο χρησιμοποιεί την τεχνολογία fly-by-wire τριών ψηφιακών διαύλων και ενός αναλογικού, επιτρέπεται στο αεροσκάφος να είναι αεροδυναμικά ασταθές για να πετυχαίνει τη μέγιστη δυνατή εξελιξιμότητα. Τα όρια επιταχύνσεων του αεροσκάφους είναι +9g/-3.2g.

Rafale: Μεγάλο ατού, αλλά…

«Το να έχεις αυτά τα αεροσκάφη στα χέρια σου τους επόμενους μήνες είναι ένα μεγάλο ατού. Προσέξτε όμως μπορεί το αεροσκάφος να φτάσει στην Ελλάδα σε δυο μήνες άλλα για να γίνει η αξιοποίηση του θέλουμε από 12 εως 18 μήνες, θα πρέπει να καταβληθεί πολύ μεγάλη προσπάθεια γιατί είναι τα θέματα των υποδομών, τα θέματα της εκπαίδευσης των πιλότων, τα θέματα της ένταξης στο ενιαίο τακτικό δόγμα της αεροπορίας, αεροσκάφος λίγο διαφορετικής σχεδίασης όπλα που δεν είναι όλα συμβατά με αυτά που έχουμε, για διάφορους λογούς δεν είναι πάντα συμβατά για να γίνουν συμβατά πρέπει να ξοδέψεις πάρα πολλά λεφτά που καμιά χωρά δεν αξίζει να δώσει», τονίζει.

«Άρα, δεν θα πρέπει να περιμένουμε οτι με τα Rafale είμαστε κυρίαρχοι της Μεσογείου και οτι έχουμε γλυτώσει απο τον «εφιάλτη μας». Δημιουργείται μια ποιοτική διαφορά και μάλιστα με το βλήμα το Meteor, που έχει ενα βεληνεκές περίπου 150 χλμ, τα τουρκικά F16 θα έχουν το δικό τους το βλήμα που το έχουμε και εμείς για βεληνεκές 100 χλμ, δημιουργείται λοιπόν μια υπεροχή 50 χλμ», είχε πει σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ ο  Ιπποκράτης Δασκαλάκης, αντιστράτηγος εν αποστρατεία και διευθυντής Μελετών στο ΕΛΙΣΜΕ.

Μητσοτάκης: Έπεται συνέχεια στα εξοπλιστικά

“Ποτέ άλλοτε ένα τόσο σύνθετο και σημαντικό εξοπλιστικό πρόγραμμα δεν έχει εκτελεστεί τόσο σύντομα κι αποτελεσματικά”, τόνισε την Τρίτη στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοινώνοντας την υπογραφή τις επόμενες ημέρες στην Αθήνα της συμφωνίας για την προμήθεια των 18 Rafale,

Επανέλαβε ότι θα προχωρήσει η προμήθεια φρεγατών, drones, η αναβάθμιση των F-16, η προμήθεια σύγχρονου εξοπλισμού για τις Ένοπλες Δυνάμεις και η πρόσληψη 15.000 επαγγελματιών όλων των ειδικοτήτων σε βάθος 5ετίας. Έκανε λόγο για “συγκεκριμένες προβλέψεις στο φετινό προϋπολογισμό, σχεδόν 5,5 δισ. για την Εθνική Άμυνα, αυξημένες κατά 57% σε σχέση με το 2019”.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις