Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

22

Νοεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Εμβόλιο κορονοϊού Ελλάδα: Το σχέδιο “Ιπποκράτης” της ΕΛΑΣ και το χρονοδιάγραμμα
ΕΛΛΑΔΑ

Εμβόλιο κορονοϊού Ελλάδα: Το σχέδιο “Ιπποκράτης” της ΕΛΑΣ και το χρονοδιάγραμμα

Εμβόλιο κορονοϊού Ελλάδα: Συναγερμός επικρατεί στην αστυνομία για τη φύλαξη των αποθεματων των εμβολίων και έτσι δημιουργήθηκε το σχέδιο «ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ» για την επιχείρηση «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ».

Εμβόλιο κορονοϊού Ελλάδα: Σχέδιο ασφάλειας για το εμβόλιο έχει καταρτίσει η ΕΛ.ΑΣ. σχετικά με την περιφρούρηση της αποθήκευσης και μεταφοράς των εμβολίων κατά του κορωνοϊού προς τα εμβολιαστικά κέντρα. Το όνομα του σχεδίου «Ιπποκράτης». Σύμφωνα με ρεπορτάζ, που μεταδόθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, το σχέδιο για την επιχείρηση «Ελευθερία» της προμήθειας των εμβολίων και του μαζικού εμβολιασμού του πληθυσμού περιλαμβάνει τα εξής:

24ωρη φύλαξη των αποθηκευτικών χώρων

7 αποθήκες-ψυγεία (ψυγειοκαταψύκτες) με προοπτική αυτοί να γίνουν 14 σε όλη την Ελλάδα

Από αυτές τις αποθήκες-ψυγεία θα γίνει η διανομή σε

750 κεντρικά εμβολιαστικά κέντρα, τα οποία θα περιφρουρούνται.

Ακολουθεί η διαδικασία μεταφοράς, με την αυτοκινητοπομπή να συνοδεύεται από οχήματα της Ελληνικής Αστυνομίας.

Το σχέδιο «Ιπποκράτης» για την προστασία του εμβολίου απαιτεί 6-10 αστυνομικούς ανά 24ωρο σε κάθε αποθηκευτικό χώρο, εμβολιαστικό κέντρο και μεταφορές.
Συγκεκριμένα, απαιτούνται 4.000-5.000 αστυνομικοί, ενώ εξετάζεται η εμπλοκή στρατού ή, ως τελευταία επιλογή, εταιρείες σεκιούριτι.

Επιπλέον, ο σχεδιασμός προβλέπει:

Χρησιμοποίηση των εναέριων μέσων της ΕΛ.ΑΣ. και της Πυροσβεστικής για τη μεταφορά εμβολίων σε ακριτικά σημεία της χώρας και στα νησιά, ενδεχομένως και σκαφών του Λιμενικού Σώματος.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, θα δημιουργηθεί ενιαίο κέντρο επιχειρήσεων, πιθανότατα στη γ.γ. Πολιτικής Προστασίας με συνδέσμους από ΕΛ.ΑΣ., Πυροσβεστική, Στρατό, Λιμενικό, το οποίο θα υποδέχεται τα δεδομένα του υπουργείου Υγείας που θα αφορούν τον αριθμό αποθηκευτικών χώρων και εμβολιαστικών κέντρων ανά νομό και περιφέρεια. Παράλληλα, θα γνωρίζουν από πού και πότε θα γίνεται η διανομή και μεταφορά τους, για να ετοιμάζεται ένα έκτακτο σχέδιο περιφρούρησης των εγκαταστάσεων και οι συνοδείες ασφάλειας για τη μεταφορά των εμβολίων.

Εμβόλιο κορονοϊού: Κοινό μέτωπο

«Είναι πιθανόν οι πρώτοι Ευρωπαίοι να εμβολιασθούν πριν από το τέλος του 2020» έγραψε στο Twitter η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων. Μετά την έγκριση του εμβολίου από την ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να δώσει την τελική έγκριση εντός τριών ημερών, έπειτα από διαβουλεύσεις με τις 27 ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Οι ευρωπαϊκές χώρες θα μπορέσουν να αρχίσουν τους εμβολιασμούς αμέσως μετά την επίσημη έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία και πέντε άλλα ευρωπαϊκά κράτη θα συντονίσουν την έναρξη των εκστρατειών τους εμβολιασμών κατά της Covid-19, ανέφεραν σε κοινό τους ανακοινωθέν οι υπουργοί Υγείας των χωρών αυτών. Τα συγκεκριμένα κράτη θα προωθήσουν τον «συντονισμό της έναρξης των εκστρατειών εμβολιασμών» και θα ανταλλάζουν γρήγορα πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο αυτές προχωρούν, υπογραμμίζει το ανακοινωθέν, μαζί με άλλες δεσμεύσεις σε τομείς όπως η διαφάνεια. Η ανακοίνωση δόθηκε στη δημοσιότητα από την Ιταλία και υπογράφεται επίσης από τους υπουργούς Υγείας της Γερμανίας, της Γαλλίας, του Βελγίου, του Λουξεμβούργου, της Ολλανδίας, της Ισπανίας και της Ελβετίας.

Εμβόλιο κορονοϊού Ελλάδα: Επιχείρηση Ελευθερία

Στη χώρα μας, το μεγάλο στοίχημα του μαζικού εμβολιασμού των πολιτών ονομάστηκε «Επιχείρηση Ελευθερία». Όπως αποκάλυψε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2021, εντός των επόμενων 24ώρων θα εκκινήσει το εθνικό σχέδιο εμβολιασμού. Δεσμεύτηκε μάλιστα, ότι το εμβόλιο θα φτάσει «δωρεάν σε κάθε Ελληνίδα, σε κάθε Έλληνα, σε κάθε γωνιά του τόπου», ενώ η λίστα προτεραιότητας θα καθοριστεί, με αυστηρά επιστημονικά κριτήρια, από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης θα πρέπει να μεταφερθούν εκατομμύρια εμβόλια με ασφάλεια και σε συνθήκες βαθιάς ψύξης στα 1.018 κέντρα εμβολιασμού και στις 65 κινητές μονάδες. «Δεν μιλάμε για καμπάνια αλλά για εκστρατεία. Θα ζητήσουμε την συνδρομή όλων των ειδικών: επιστημόνων, φορέων, φαρμακείων της εκκλησίας».

«Όσο θα προχωρά ο εμβολιασμός, τόσο θα υποχωρεί ο ιός και τόσο συντομότερα θα μπορούμε να κερδίσουμε πίσω τον έλεγχο της ζωής μας» επεσήμανε ο ίδιος.

Πριν τα Χριστούγεννα τα πρώτα εμβόλια στην Ελλάδα

Η επιχείρηση μεταφοράς τους θα είναι γιγαντιαία και σύνθετη. Τα εμβόλια θα φτάσουν στην Ελλάδα με ειδικές πτήσεις και στην συνέχεια θα διοχετευθούν στα εμβολιαστικά κέντρα.

Ειδικότερα, το χρονοδιάγραμμα για τα εμβόλια θα έχει ως εξής:

Στις 21 Δεκεμβρίου θα δοθεί έγκριση από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων

Έως τις 24 Δεκεμβρίου αναμένεται η τελευταία έγκριση από την Κομισιόν και μέχρι την παραμονή των Χριστουγέννων αναμένονται οι πρώτες παρτίδες εμβολίου στην χώρα μας.

Έτσι, αμέσως μετά τις γιορτές θα ξεκινήσουν οι πρώτοι εμβολιασμοί.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, η πρώτη παρτίδα που θα έρθει στην Ελλάδα θα είναι 500.000 δόσεις εμβολίων, ενώ τα ψυγεία για τη συντήρησή τους έχουν φτάσει από την προηγούμενη Πέμπτη.

Εμβόλιο κορονοϊού: Πώς θα γίνεται ο εμβολιασμός

Την ίδια στιγμή, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, έδωσε χρήσιμες πληροφορίες αναφορικά με το πώς θα γίνονται οι εμβολιασμοί. Πρόκειται για «μεγάλο εγχείρημα που θέλει μεγάλη σοβαρότητα και τη συμμετοχή όλων μας για να επιτύχει. Το εμβόλιο θα έρθει σε λίγες εβδομάδες και η προετοιμασία των κέντρων είναι σε εξέλιξη, όλα είναι προγραμματισμένα στην τελευταία τους λεπτομέρεια».

Όπως είπε, σε συνέντευξή της στην ΕΡΤ, κατά προτεραιότητα θα εμβολιαστούν οι υγειονομικοί, το προσωπικό των νοσοκομείων – «ώστε να κρατήσουν όρθιο το σύστημα υγείας»- αλλά και οι ευπαθείς ομάδες. Η ηλικία και ο τόπος διαμονής αναμένεται να αποτελέσουν κριτήρια, σχετικά με όσους ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

Τον εμβολιασμό τους θα αναλάβουν συνεργεία του ΕΟΔΥ και κινητές μονάδες, όπου θα πάνε σε σημεία της χώρας που είναι δύσκολο για κάποιους ανθρώπους να μετακινηθούν, ενώ στα νοσοκομεία που εργάζονται θα εμβολιαστούν γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό.

Γιατροί Σωτηρία πανδημία

Διαβεβαιώσεις

Απαντώντας για το αν θα έρθει μόνο ένα εμβόλιο, η ίδια ανέφερε ότι τα εμβόλια που θα έλθουν στο σύνολό τους είναι εμβόλια που θα έχουν την ίδια αποτελεσματικότητα και είναι επιστημονικά το ίδιο, γι’ αυτό συστήνονται και εφαρμόζονται. Μάλιστα, έφερε ως παράδειγμα το αντιγριπικό εμβόλιο, όπου υπάρχουν τριών ειδών, και -όπως είπε η κ. Θεοδωρίδου- όταν το κάνει κάποιος πολίτης δεν γνωρίζει ποιο από τα τρία είναι, απλά κάνει το αντιγριπικό εμβόλιο.

Εμβόλιο κορονοϊού Ελλάδα: Πώς θα κλείνονται ραντεβού

Αναφερόμενος στον προγραμματισμό του εμβολιασμού, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, είπε πως θα δοθεί η δυνατότητα στον πολίτη να κλείνει δύο ραντεβού για τις δόσεις του εμβολίου που θα έχουν συγκεκριμένη ώρα και ημερομηνία. Τα ραντεβού θα κλείνονται μέσω της πλατφόρμας emvolio.gov.gr ή μέσω της πλατφόρμας για την άυλη συνταγογράφηση ή μέσω φαρμακείων ή και μέσω ΚΕΠ. Θα δίνεται η δυνατότητα επιβεβαιώσεις των ραντεβού αλλά και αλλαγής τους. Παράλληλα, ο ίδιος σημείωσε πως δεν αποκλείεται να διευρυνθούν και οι τρόποι με τους οποίος θα μπορεί κάποιος να κλείσει ραντεβού.

Ερωτήματα

Σε κάθε περίπτωση, εξακολουθούν να υπάρχουν κρίσιμα ερωτήματα, όπως πόσο χρονικό διάστημα προστασίας του εμβολιασθέντος και η ενδεχόμενη μετάδοση του ιού σε κάποιον άλλο. «Τα εμβόλια προστατεύουν εμάς. Δεν γνωρίζουμε αν εμποδίζουν τη διασπορά της νόσου. Αυτό δεν σημαίνει ότι, αν κάνω εγώ το εμβόλιο, κατ’ ανάγκη προστατεύω τους διπλανούς μου. Αν το κάνουμε πολλοί, εκεί θα δημιουργηθεί το τοίχος έναντι του κοροναϊού. Να μην επαναπαυθούμε εάν κάνουμε το εμβόλιο. Ενώ έχουμε προστατευτεί, μπορεί να μεταδίδουμε τον κοροναϊό στους διπλανούς μας, οι οποίοι μπορεί να είναι στις ευπαθείς ομάδες» τόνισε, μιλώντας στο MEGA, ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο London School of Economics (LSE), Ηλίας Μόσιαλος.

Για τις διαδικασίες έγκρισης του εμβολίου από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ), υποστήριξε ότι «δεν γίνεται έκπτωση στη διαδικασία. Συνεδριάζουν 8 μέρες νωρίτερα, εφόσον το εμβόλιο έχει εγκριθεί από τρεις άλλες ρυθμιστικές αρχές. Τους Βρετανούς, τους Καναδούς και τους Αμερικανούς. Οι τελευταίοι έκαναν τη διαδικασία της έγκρισης ανοιχτά. Μπορούσε να την παρακολουθήσει όλος ο κόσμος. Ελπίζω ότι και ο ΕΟΦ θα κάνει μια αντίστοιχη ανοικτή διαδικασία».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις