Ελληνοτουρκικά – Αιγαίο: Την υποστήριξή του στην απόφαση της διοίκησης Τραμπ να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία εξέφρασε ο πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Νίκολας Μπερνς, μιλώντας στη 2η Διάσκεψη για τα θέματα Νοτιοανατολικής Ευρώπης και Ανατολικής Μεσογείου, η οποία πραγματοποιείται διαδικτυακά. Ο Νίκολας Μπερνς υπογράμμισε πως οι ΗΠΑ είχαν ζητήσει από την Τουρκία να επανεξετάσει την απόφασή της για τους S-400, όμως η Άγκυρα δεν το έχει πράξει και είναι ορθό να επιβληθούν κυρώσεις. «Πρέπει να υπάρχει κύρωση στους Τούρκους γι’ αυτό», σημείωσε.
Ο Νίκολας Μπερνς, ο οποίος διδάσκει διπλωματική πρακτική και διεθνείς σχέσεις στο Harvard, εξέφρασε την πεποίθηση πως σήμερα βρισκόμαστε στην πιο δύσκολη περίοδο των αμερικανοτουρκικών σχέσεων για πάνω από μια γενιά. «Πρέπει κάποιος να πάει πίσω τέσσερις και πέντε δεκαετίες για να βρει παρόμοια δύσκολη στιγμή, λόγω της απόφασης της Τουρκίας για τους S-400, που είναι πολύ επικίνδυνη», πρόσθεσε. Αναφερόμενος στη σημερινή Τουρκία, είπε πως έχει γίνει με πολλούς τρόπους αυταρχική, με επικεφαλής έναν αυταρχικό ηγέτη. Σημείωσε πως δεν μπορείς να τη χαρακτηρίσεις «δημοκρατία».
Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις
Σε ό,τι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, είπε πως η Τουρκία αμφισβητεί αδίκως την κυριαρχία της Ελλάδας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, παρεμβαίνοντας στα δικαιώματα για φυσικό αέριο της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Νίκολας Μπερνς είπε πως είναι σημαντική η επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία και σημείωσε: «Εάν οι Τούρκοι αποχωρήσουν; Αμφιβάλλω. Το ΝΑΤΟ εξακολουθεί να είναι σημαντικό γι’ αυτούς, αλλά ίσως υπάρχει κάποια στιγμή όπου πρέπει να παραγκωνιστούν οι Τούρκοι».
Στο σημείο αυτό, ανέφερε πως το ΝΑΤΟ παραγκώνισε την Ελλάδα κατά τη διάρκεια της δικτατορίας μεταξύ του 1967 και του 1974 και συμπλήρωσε πως ίσως χρειαστεί να αντιμετωπίσουμε μια παραλλαγή του ίδιου θέματος σήμερα με την Τουρκία. Επίσης, ο Νίκολας Μπερνς υποστήριξε πως πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις κατά της Τουρκίας εντός του ΝΑΤΟ, επειδή συμπεριφέρεται με αυταρχικό τρόπο, όπως επίσης στην Ουγγαρία και την Πολωνία. Εξήγησε πως τόσο το ΝΑΤΟ όσο και η ΕΕ είναι δημοκρατικοί οργανισμοί, συμμαχίες δημοκρατιών, και «δεν θέλουμε να έχουμε αυταρχικές χώρες».
Ερντογάν: Επίθεση εναντίον της τουρκικής κυριαρχίας οι αμερικανικές κυρώσεις
Την εκτίμηση ότι οι αμερικανικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην Άγκυρα για την απόκτηση ρωσικών συστημάτων S-400 δεν θα πετύχουν τον στόχο τους εξέφρασε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κάνοντας λόγο για εχθρική στάση των ΗΠΑ και για ευθεία επίθεση ενάντια στην τουρκική κυριαρχία. Σε δηλώσεις του, ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι στόχος των κυρώσεων είναι να αποτραπούν οι προσπάθειες της αμυντικής βιομηχανίας της Άγκυρας. Υποστήριξε δε ότι οι κυρώσεις δεν θα σταματήσουν τις προσπάθειες της Άγκυρας. Όπως πρόσθεσε, θα υπάρξουν ορισμένα ζητήματα, αλλά η Τουρκία δεν θα επηρεαστεί από αυτά.
Ο κ. Ερντογάν επεσήμανε ότι καμία χώρα δεν έχει υποστεί κυρώσεις βάσει της νομοθεσίας CAATSA πέρα από την Τουρκία, η οποία -όπως συμπλήρωσε- είναι σύμμαχος των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ. «Τι είδους συμμαχία είναι αυτή;» διερωτήθηκε. Επέμεινε εξάλλου ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει να εργάζεται προκειμένου να καταστήσει πλήρως ανεξάρτητη την αμυντική της βιομηχανία.
Η Άγκυρα φοβάται τον Μπάιντεν
Οι κυρώσεις των ΗΠΑ έχουν προκαλέσει αναστάτωση στην Τουρκία. Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο. Σύμφωνα με την Αγκυρα, ο κ. Τσαβούσογλου εξέφρασε τη δυσαρέσκεια της χώρας του για την απόφαση της Ουάσιγκτον. Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ καταδίκασε την απόφαση των ΗΠΑ. «Αυτή η απόφαση έχει διαταράξει όλες τις αξίες της συμμαχίας μεταξύ των χωρών μας», δήλωσε.
Μισέλ για Τουρκία: Θετική ατζέντα μόνο αν σταματήσουν οι μονομερείς ενέργειες
Στο μεταξύ, στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής για την Τουρκία αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ο κ. Μισέλ στάθηκε στην απόφαση για διεύρυνση του καταλόγου κυρώσεων εις βάρος προσώπων και οντοτήτων. Παράλληλα σημείωσε ότι υπάρχει δυνατότητα θετικής ατζέντας, η οποία ωστόσο -όπως συμπλήρωσε- θα έρθει ως αποτέλεσμα μόνο αν η Άγκυρα σταματήσει τις μονομερείς ενέργειες και την εχθρική ρητορική έναντι της Ε.Ε. και των κρατών – μελών της, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Επικοινωνία Μισέλ – Ερντογάν
Την Τρίτη, ο κ. Μισέλ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο πρόεδρο κατόπιν αιτήματος της Άγκυρας, όπως ανέφερε Ευρωπαίος αξιωματούχος. Ο κ. Μισέλ ενημέρωσε τον Τούρκο πρόεδρο για τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής για την Ανατολική Μεσόγειο, τόνισε την ανάγκη για διαρκή και σε βάθος αποκλιμάκωση, καθώς και για επανέναρξη των διερευνητικών επαφών με την Ελλάδα, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο. Ο Τούρκος πρόεδρος εξέφρασε την επιθυμία να ανοίξει «μια νέα σελίδα» με την Ευρωπαϊκή Ένωση κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας.
https://www.youtube.com/watch?v=g0HCu4sjoFA