Δημοσκόπηση Pulse ΣΚΑΙ: 16 μονάδες η διαφορά ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοσκόπηση Pulse ΣΚΑΙ: 16 μονάδες η διαφορά ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Δημοσκόπηση Pulse ΣΚΑΙ: Καταλληλότερος πρωθυπουργός με διαφορά 20 μονάδων ο Κυριάκος Μητσοτάκης - Πόσοι Έλληνες ανησυχούν για την πανδημία

17.12.2020 | 21:40

Δημοσκόπηση Pulse ΣΚΑΙ: Προβάδισμα 16 μονάδων διατηρεί η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης της Pulse για λογαριασμό του ΣΚΑΪ. Το Δείγμα Α περιλαμβάνει 1.208 άτομα και το Β 1.210, όλοι ενήλικοι με δικαίωμα ψήφου. Το διάστημα συλλογής στοιχείων ήταν 12 – 14 και 14 – 16 Δεκεμβρίου 2020, ενώ το δειγματοληπτικό σφάλμα εκτιμάται με διάστημα βεβαιότητας 95% και κυμαίνεται εντός του διαστήματος +/- 2,7%.

Συγκεκριμένα το κυβερνών κόμμα συγκεντρώνει ποσοστό 40%, με τον ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθεί με 24%. Το ΚΙΝΑΛ έπεται με 7%, το ΚΚΕ με 6%, η Ελληνική Λύση με 4,5% και το ΜέΡΑ25 με 3%. Άλλο κόμμα και αναποφάσιστοι συγκέντρωσαν μαζί 15,5%. Μικρότερη είναι κατά μία μονάδα και η πρόθεση ψήφου με όλες τις απαντήσεις.

Δημοσκόπηση Pulse ΣΚΑΙ: Καταλληλότερος για πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Όσον αφορά το ποιος θεωρείται καταλληλότερος για πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζει να διατηρεί ευρύ προβάδισμα απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα, το οποίο κυμαίνεται στις 20 μονάδες (45% για τον πρωθυπουργό και 25% για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ).

Υψηλά ποσοστά συγκεντρώνει η κυβέρνηση ΝΔ και στις ερωτήσεις για το ποιος θα χειριζόταν πιο αποτελεσματικά τα φλέγοντα θέματα, όπως αυτά της πανδημίας και της οικονομίας, αλλά και της επιθετικότητας της Τουρκίας.

Στην ερώτηση ποια κυβέρνηση θα τα κατάφερνε καλύτερα στον εκσυγχρονισμό και την ψηφιοποίηση του κράτους το 49% λέει ΝΔ και το 18% ΣΥΡΙΖΑ, στην αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και την ασφάλεια το 47% των ερωτηθέντων απαντά ΝΔ και το 21% ΣΥΡΙΖΑ, στην πανδημία και την υγειονομική κρίση το 44% δηλώνει ΝΔ και το 23% ΣΥΡΙΖΑ, στην οικονομία και την ανάπτυξη το 41% απαντά ΝΔ και το 23% ΣΥΡΙΖΑ, στα διεθνή και ελληνοτουρκικά το 40% λέει ΝΔ και το 23% ΣΥΡΙΖΑ και στο μεταναστευτικό/προσφυγικό το 40% των ερωτώμενων αναφέρει ΝΔ και 21% ΣΥΡΙΖΑ.

Κορονοϊός και εμβόλιο

Στην ερώτηση πόσο σας ανησυχεί η επιδημία του νέου κορονοϊού στη χώρα μας το 76% των ερωτηθέντων συνολικά απαντά πολύ (51%) και αρκετά (25%) έναντι 78% στη δημοσκόπηση Νοεμβρίου. Το 12% των ερωτώμενων απαντά μέτρια, ενώ 10% συνολικά απαντά λίγο ή ελάχιστα έως καθόλου (από 5%). Παράλληλα, πάνω από 6 στους 10 ερωτηθέντες (63%) εμφανίζονται αρνητικοί στο click away.Όσον αφορά το αν θα εμβολιαστούν, το 67% των ερωτώμενων συνολικά απαντά σίγουρα ναι (40%) ή μάλλον ναι (27%) έναντι 64% στην προηγούμενη σφυγμομέτρηση. Όμως 29% συνολικά απαντά όχι (15%) και μάλλον όχι (14%) στον εμβολιασμό. Το 15% δηλώνει ότι δεν θα εμβολιαστεί ποτέ.

Αναφορικά με το πότε οι πολίτες προτίθενται να εμβολιαστούν το 57% συνολικά δηλώνει τους πρώτους μήνες, με το 36% να απαντά το συντομότερο δυνατό, ενώ το 21% μετά από 2 με 3 μήνες. Το 24% απαντά αρκετά αργότερα, ενώ ένα 15% δηλώνει ότι δεν προτίθεται να εμβολιαστεί ποτέ.

Δημοσκόπηση MRB: Μπροστά με 15% η ΝΔ στην πρόθεση ψήφου – Καλύτερος ο Μητσοτάκης

Παρά την τριπλή κρίση του τελευταίου χρόνου, τον κορωνοϊό, τις οικονομικές επιπτώσεις της καραντίνας και τα ελληνοτουρκικά, η διαφορά της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ διατηρείται σε υψηλά επίπεδα, ενώ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης διατηρεί σημαντικό προβάδισμα στην «καταλληλότητα», σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της MRB. Οι τάσεις της MRB (27 Νοεμβρίου – 11 Δεκεμβρίου) καταγράφουν προβάδισμα 15% του κυβερνώντος κόμματος από την αξιωματική αντιπολίτευση.

Συγκεκριμένα, η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 38,1% και ο ΣΥΡΙΖΑ 23,1%. Έπονται Κίνημα Αλλαγής με 6,7%, ΚΚΕ με 5%, Ελληνική Λύση με 4, 1%, ΜέΡΑ25 με 3,1%, Χρυσή Αυγή με 1%, ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α με 1%. Παράλληλα, «Άλλο Κόμμα» επέλεξε το 2,7% των ερωτηθέντων, ενώ το ποσοστό της «Αδιευκρίνιστης Ψήφου» αγγίζει το 15,2%. Το ποσοστό της «Αδιευκρίνιστης Ψήφου» αναλύεται ως εξής: «Δεν αποφάσισα-Δεν απαντώ» 10,1% και «Λευκό-Άκυρο-Αποχή» 5,1%. Μεγάλο είναι το προβάδισμα της ΝΔ και στην παράσταση νίκης, καθώς συγκεντρώνει ποσοστό 59,6%, με τον ΣΥΡΙΖΑ να καταγράφει ποσοστό 16,8%.

Στο ερώτημα «ποιο από τα δύο κόμματα, ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ, θα θέλατε να κερδίσει έστω και με μία ψήφο διαφορά στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές», το 39,2 % απαντά η ΝΔ, το 29,3 % ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το 19,2 % κανένα κόμμα. Παράλληλα, στο ερώτημα ποιο από τα δύο κόμματα, «ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ, θα σας ενοχλούσε αν κερδίσει έστω και με μία ψήφο διαφορά στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές,» το 41,4% απαντά ΣΥΡΙΖΑ και το 37,7% απαντά ΝΔ.

Σημαντικό προβάδισμα Μητσοτάκη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διατηρεί σημαντικό προβάδισμα έναντι του Αλέξη Τσίπρα στο ερώτημα «ποιος από τους δύο θεωρείτε ότι θα ήταν καταλληλότερος για πρωθυπουργός της χώρας;», καθώς ο πρωθυπουργός συγκεντρώνει το 43,6%, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης να συγκεντρώνει το 29,2%. «Κανένας από τους δύο» απαντά το 22,2%. Με 47,9% οι πολίτες θεωρούν την πανδημία ως το σημαντικότερο πρόβλημα, ενώ ανεργία απαντά το 47% και ακολουθούν υγεία/περίθαλψη με 45,4% και οικονομική ανάπτυξη με 29,3%.

«Φόβος» η λέξη που εκφράζει τους περισσότερους

Η λέξη «Φόβος» σε ποσοστό 54% εκφράζει περισσότερο τους πολίτες για το παρόν και το μέλλον της χώρας, ακολουθούν η «Ελπίδα» με ποσοστό 37,9%, η «Οργή» με 37,3% και η «Ντροπή» με 28,4%. Σε ό,τι αφορά τους δείκτες αισιοδοξίας και συγκεκριμένα στο ερώτημα «πώς πιστεύετε ότι πάνε τα πράγματα γενικά στη χώρα μας», το 63,8% απαντά «Πολύ άσχημα-Αρκετά άσχημα», ενώ το 9,8% απαντά «Πολύ καλά-Αρκετά καλά». Στο ερώτημα «πώς κρίνετε σε γενικές γραμμές σήμερα την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας», το 69,8% απαντά «Πολύ κακή-κακή» και το 7,5% απαντά «Πολύ καλή-καλή».

Το 18,5% δεν θα κάνει το εμβόλιο για τον κορωνοϊό

Στο ερώτημα «Θα εμβολιαστείτε αν κυκλοφορήσει εμβόλιο για την προστασία από τον Covid-19;», το 44,2% απαντά «θα πράξω ανάλογα μετά από εκτίμηση της κατάστασης που θα ισχύει τότε», το 32,7% «θα εμβολιαστώ κανονικά για προληπτικούς λόγους», ενώ το 18,5% απαντά «δεν θα εμβολιαστώ γιατί είμαι εναντίον των εμβολίων γενικά» και «δεν θα εμβολιαστώ γιατί δεν φοβάμαι ότι θα αρρωστήσω/το θεωρώ απίθανο».

Exit mobile version