Κατασκοπεία στη Ρόδο: Μετά από αρκετές μέρες σιωπής για την υπόθεση κατασκοπείας στη Ρόδο, η Άγκυρα προέβη σε ανακοίνωση μέσω του υπουργείου εξωτερικών.
Κατασκοπεία στη Ρόδο: Μετά από αρκετές μέρες σιωπής για την υπόθεση κατασκοπείας στη Ρόδο, η Άγκυρα προέβη σε ανακοίνωση μέσω του υπουργείου εξωτερικών. Μάλιστα, η Τουρκία ζητάει και τα ρέστα αφού στην ανακοίνωσή της «καταδικάζει τη σύλληψη του Μπαϊράμ, γραμματέα του τουρκικού Γενικού Προξενείου στη Ρόδο» και κατηγορεί την Ελλάδα για «παραβίαση των διατάξεων της Συνθήκης της Βιέννης», καθώς και «του δικαιώματος στην ελευθερία και την ασφάλεια, όπως και τον σεβασμό της προσωπικής και οικογενειακής ζωής βάσει της Ευρωπαϊκής Συνθήκης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».
Στην ίδια ανακοίνωση, το τουρκικό ΥΠΕΞ σημειώνει πως δημοσιεύματα ελληνικών μέσων ενημέρωσης παραβιάζουν το τεκμήριο της αθωότητας και «στοχοποιούν το προσωπικό μας και την οικογένειά του». «Τα απαραίτητα διαβήματα έγιναν προς τις ελληνικές αρχές σχετικά με τις έρευνες που πιστεύεται ότι κατασκευάστηκαν από συγκεκριμένους κύκλους πρόθυμους να αυξήσουν τις εντάσεις στις σχέσεις με την Τουρκία. Θα κάνουμε τις απαραίτητες ενέργειες για την προστασία των δικαιωμάτων του προσωπικού μας», καταλήγει η ανακοίνωση.
Συνελήφθησαν ο γραμματέας του τουρκικού προξενείου και ο μάγειρας
Από την άλλη, από άνδρες της Ασφάλειας Κομοτηνής συνελήφθη ο 56χρονος μάγειρας του πλοίου, σε εκτέλεση του εντάλματος που έχει εκδοθεί σε βάρος του από την ανακρίτρια Ρόδου για την υπόθεση κατασκοπείας. Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο 56χρονος μετά την απόλυσή του από την εταιρεία στην οποία εργαζόταν είχε μεταβεί στην Κομοτηνή. Νωρίτερα οι αστυνομικές Αρχές είχαν περάσει χειροπέδες και στον 35χρονο γραμματέα του τουρκικού προξενείου στη Ρόδο, ο οποίος κατηγορείται επίσης για κατασκοπεία.
Σημειώνεται ότι σήμερα θα υποβαλλόταν, εκτός απροόπτου, στην Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρόδου η δικογραφία που σχηματίστηκε εις βάρος ενός 56χρονου μάγειρα, πρώην ναυτικού και του 35χρονου γραμματέα του Τουρκικού προξενείου στη Ρόδο, για παράβαση του άρθρου 148 Π.Κ. (κατασκοπεία) και του Α.Ν. 376/1936 (περί μέτρων ασφαλείας οχυρών θέσεων) κατά συναυτουργία.
Πολύ σημαντική η δράση τους
Σύμφωνα με επιτελείς του Πενταγώνου, η δράση των δύο κατασκόπων αξιολογείται ως ιδιαίτερα σημαντική και αυτό παρά την εντύπωση που επιδιώκουν να δημιουργήσουν, ενδεχομένως αθέλητα, ορισμένοι ότι οι πληροφορίες που παρείχαν προς την τουρκική ΜΙΤ ήταν χαμηλού επιπέδου. «Η αξία που έχει η ανθρώπινη εμπλοκή στη συλλογή των πληροφοριών είναι ανεκτίμητη και δεν μπορεί να αντικατασταθεί από την όποια τεχνολογία έχει αναπτυχθεί προς αυτή την κατεύθυνση. Μπορεί να θεωρεί κάποιος ότι αρκεί η δορυφορική εικόνα ή το πέταγμα ενός μη Επανδρωμένου Αεροσκάφους ή ενός drone πάνω από τον στόχο για να αντληθούν όλες οι πληροφορίες που χρειάζονται.
Στην πραγματικότητα όμως δεν είναι ακριβώς έτσι. Μπορεί λόγου χάρη ένα drone να καταγράψει κατά προσέγγιση τον αριθμό των ανδρών πάνω σε ένα νησί, δεν μπορεί να καταγράψει όμως και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους. Εάν δηλαδή πρόκειται για οπλίτες που απλά υπηρετούν τη θητεία τους εκεί ή πρόκειται για άνδρες των ειδικών δυνάμεων. Επίσης δεν μπορούν να καταγράψουν πλήρως ούτε και το είδος των όπλων που μπορεί να έχουν μεταφερθεί σε κάποια τοποθεσία ή τις δυνατότητές τους. Όλα αυτά όμως γίνονται πιο εύκολα όταν υπάρχει κάποιο ανθρώπινο μάτι το οποίο θα δει εκ του σύνεγγυς, θα αξιολογήσει και εν συνεχεία θα μεταφέρει με κάθε ακρίβεια στους αποδέκτες του όλες τις πληροφορίες που κατέγραψε» σημειώνουν χαρακτηριστικά.