Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

23

Δεκεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / Θάλασσα και κορονοϊός – Τι λένε οι ειδικοί για τον κίνδυνο μετάδοσης
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θάλασσα και κορονοϊός – Τι λένε οι ειδικοί για τον κίνδυνο μετάδοσης

Θάλασσα και κορονοϊός: Φέτος το καλοκαίρι η αλήθεια είναι ότι δεν απολαύσαμε όπως κάναμε τα προηγούμενα χρόνια τις διακοπές μας.

Θάλασσα και κορονοϊός: Φέτος το καλοκαίρι η αλήθεια είναι ότι δεν απολαύσαμε όπως κάναμε τα προηγούμενα χρόνια τις διακοπές μας. Και αυτό ασφαλώς λόγω του κορονοϊού. Πολλοί δεν έκαναν καθόλου διακοπές ενώ άλλοι προτίμησαν νησιά με λίγο κόσμο. Όπως και να έχει, μια βουτιά την ρίξαμε. Τώρα, αν και ακόμα είναι πολύ νωρίς, σκεφτόμαστε το καλοκαίρι κάπως καλύτερο. Και τίθεται εδώ το ερώτημα. Τελικά ο κορονοϊός κολλάει στη θάλασσα;

Με βάση τα επιστημονικά δεδομένα ο ιός μπορεί να επιβιώσει στο νερό. Από κει και πέρα, δεν υπάρχουν έρευνες και στοιχεία που να αποδεικνύουν αφενός την επιβίωση του ιού στο θαλασσινό νερό, αφετέρου τη μεταδοτικότητά του από αυτό. Όπως σημειώνει ο Αναπληρωτής Καθηγητής Επιδημιολογίας κ. Δημήτρης Παρασκευής, “Μέχρι τώρα είναι γνωστό ότι τα σωματίδια και ο ιός μπορούν να επιβιώσουν στο γλυκό νερό της λίμνης ή ενός ποταμού τουλάχιστον για κάποια ώρα. Στο θαλασσινό νερό δεν είναι ακόμα γνωστό αλλά λόγω τεράστιας αραίωσης ο κίνδυνος θεωρείται πολύ μικρός”. Η άποψη αυτή είναι σύμφωνη και το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) το οποίο αναφέρει ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι άνθρωποι μπορούν να μολυνθούν μέσω της κολύμβησης και “ο κίνδυνος μετάδοσης COVID-19 μέσω νερού αναμένεται να είναι χαμηλός”.

Δεν μεταδίδεται με τη θάλασσα και το κολύμπι

Αξίζει να σημειωθεί ότι και η παθολόγος – λοιμωξιολόγος Βησσαρία Σακκά, Επιμελήτρια Α στον Ερυθρό Σταυρό, μας τονίζει ότι ο κορονοϊός δεν μεταδίδεται με τη θάλασσα και το κολύμπι. Το ίδιο έχει επισημάνει πριν μερικές μέρες και ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ κ. Θάνος Δημόπουλος. Επίσης και ο λοιμωξιολόγος κ. Δημήτρης Χατζηγεωργίου, μέλος της “Εθνική Επιτροπή προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορονοϊού COVID-19” μας ανέφερε λακωνικά ότι δεν είναι πιθανή η μετάδοση.

Ακόμη ο κ. Μανώλης Δερμιτζάκης, καθηγητής γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστήμιου της Γενεύης, μας αναφέρει ότι “εάν κρατούνται οι αποστάσεις ανάμεσα στους κολυμβητές τότε νομίζω ότι είναι δύσκολη η μετάδοση του ιού μέσω του νερού της θάλασσας. Νομίζω πως όχι. Εκτός αν μιλάμε για λύματα από ξενοδοχεία με μεγάλο αριθμό κρουσμάτων που ρίχνονται παράνομα στη θάλασσα κτλ. Αυτό μάλλον δεν είναι πιθανό”.

Από τα παραπάνω συμπεραίνεται λοιπόν, ότι φαίνεται έως αδύνατο ο μη υπολογίσιμος όγκος του θαλασσινού νερού να μπορέσει να μολυνθεί σε τέτοιο βαθμό ώστε να υπάρξει πιθανότητα να μεταδοθεί και σε κάποιον κολυμβητή. Τέλος να αναφέρουμε ότι το νερό της πισίνας θεωρείται επίσης εντελώς ακίνδυνο λόγω της περιεκτικότητας σε χλώριο.

κολύμβηση στη θάλασσα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις