Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

22

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Ισπανική γρίπη – κορονοϊός: «Κάτι καλό μπορεί να προκύψει από τη δυστυχία»
Η ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΟΛΑ ΑΛΛΑΞΑΝ

Ισπανική γρίπη – κορονοϊός: «Κάτι καλό μπορεί να προκύψει από τη δυστυχία»

Ισπανική γρίπη - κορονοϊός: Η πανδημία του κορονοϊού εισέβαλλε στις ζωές μας και τίποτα πια δεν θα είναι το ίδιο

Ισπανική γρίπη – κορονοϊός: Το 2020 θα μείνει χαραγμένο στην μνήμη μας ως η χρονιά κατά τη διάρκεια της οποίας τα πάντα άλλαξαν. Η πανδημία του κορονοϊού εισέβαλλε στις ζωές μας και τίποτα πια δεν θα είναι το ίδιο. Η όποια κανονικότητα» μας αποτελεί παρελθόν και το τι θα φέρει το μέλλον παραμένει άγνωστο. Υπάρχει ωστόσο μια αχτίδα αισιοδοξίας πως μέσα από την οδύνη και την απώλεια την οποία βιώσαμε όλο το προηγούμενο έτος θα προκύψει τελικά κάτι θετικό. Τι δείχνει άραγε η ιστορία;

Σύμφωνα με το περιοδικό Economist  «εν μέσω lockdown, πολλοί άνθρωποι έχουν αναρωτηθεί τι μετράει περισσότερο στη ζωή. Οι κυβερνήσεις πρέπει να εμπνευστούν από αυτό, εστιάζοντας σε πολιτικές που προωθούν την ατομική αξιοπρέπεια, την αυτάρκεια και την υπερηφάνεια του πολίτη.  Πρέπει να θέσουν υπό νέους όρους την κοινωνική ευημερία και την εκπαίδευση και να αντιμετωπίσουν τις συγκεντρώσεις της παγιωμένης εξουσίας, έτσι ώστε να ανοίξουν νέες δυνατότητες για τους πολίτες τους». Με τις κυβερνήσεις να δαπανούν τεράστια κεφάλαια για τον έλεγχο του κορονοϊού θα αυξάνονται δραματικά και οι προσδοκίες των πολιτών για το τι γενικότερα μπορούν να κάνουν οι ηγέτες τους γι’ αυτούς.  Εν κατακλείδι, σύμφωνα με τον Economist, «κάτι καλό μπορεί να προκύψει από τη δυστυχία αυτού του έτους της επιδημίας. Και αυτό πρέπει να περιλαμβάνει ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο, κατάλληλο για τον 21ο αιώνα».

γκράφιτι ονειρέψου

Παράδειγμα η ισπανική γρίπη

Το περιοδικό εκτιμά ότι, όπως στη δεκαετία του 1920, μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και τη φονική επιδημία της ισπανικής γρίπης, υπήρξε ένα ξέσπασμα κοινωνικής, βιομηχανικής και καλλιτεχνικής καινοτομίας, κάτι ανάλογο μπορεί να συμβεί και τώρα, με αφετηρία το 2021, όταν πια η πανδημία θα έχει ηττηθεί. Το ίδιο πνεύμα ζωντάνιας και αλλαγής μπορεί να χαρακτηρίσει τη δεκαετία του 2020, το οποίο θα το θυμούνται οι άνθρωποι ως «το έτος που όλα άλλαξαν».

Η πανδημία υπήρξε ένα γεγονός που συμβαίνει μία φορά τον αιώνα. Παρά τα εκατομμύρια νεκρούς της Covid-19 και μία πτώση στο παγκόσμιο ΑΕΠ τουλάχιστον κατά 7%, τη μεγαλύτερη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, από αυτές τις «στάχτες» θα αναδυθεί η αίσθηση ότι η ζωή δεν είναι κάτι που κανείς πρέπει να αποθησαυρίζει, αλλά να ζει.

πινακίδα μείνετε σε εγρήγορση

Οι αδικίες που αναδείχθηκαν και οι κοινωνικές αναταραχές

Μεταξύ άλλων, η πανδημία ανέδειξε τις αδικίες στον κόσμο. Τα παιδιά, ιδίως τα πιο φτωχά, έχουν μείνει πίσω στα μαθήματά τους, οι απόφοιτοι των πανεπιστημίων -για ακόμη μία φορά- βλέπουν τις προοπτικές τους να ξεθωριάζουν, η μοναξιά και η ενδοοικογενειακή βία έχουν αυξηθεί εν μέσω lockdown, οι μετανάστες συναντούν ακόμη μεγαλύτερα εμπόδια και αναγκάζονται να γυρίσουν στα χωριά τους (συχνά φέρνοντας μαζί τους τον κορονοϊό), οι φυλετικές μειονότητες και οι φτωχοί είναι πολύ πιθανότερο να μολυνθούν από τον ιό, καθώς, μεταξύ άλλων, είναι ευκολότερο για τη μεσαία τάξη να κάνει την ασφαλέστερη τηλεργασία. Την ίδια στιγμή που η ανεργία πλήττει τα χαμηλότερα στρώματα, τα χρηματιστήρια ανεβαίνουν προς χαρά των κατόχων μετοχών.

Ο Economist τονίζει ότι, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, οι μεγάλες επιδημίες στο παρελθόν οδήγησαν σε κοινωνικές αναταραχές. Αναλύοντας στοιχεία για 133 χώρες στον τωρινό αιώνα (2001-2018), το ΔΝΤ βρήκε ότι η αναταραχή αυξήθηκε περίπου 14 μήνες μετά το ξεκίνημα της επιδημίας και αποκορυφώθηκε μετά από 24 μήνες (αυτό πρακτικά σημαίνει ότι περίπου στο τέλος του 2021 ή στις αρχές του 2022 θα πρέπει να αναμένεται μεγαλύτερη κοινωνική ένταση). Όσο πιο άνιση ήταν μία κοινωνία, τόσο μεγαλύτερη και η κοινωνική αντίδραση. Το ΔΝΤ προειδοποιεί για έναν πιθανό φαύλο κύκλο, όπου οι διαμαρτυρίες θα αυξάνουν τις κοινωνικο-οικονομικές δυσκολίες, οι οποίες με τη σειρά τους θα πυροδοτούν νέες διαμαρτυρίες.

κρεμασμένη μασκα

Η αλλαγή είναι δυνατή

Σύμφωνα με το περιοδικό, ευτυχώς η Covid-19 όχι μόνο έχει φέρει στο προσκήνιο την ανάγκη για αλλαγές, αλλά δείχνει και τον δρόμο προς τα εμπρός και αυτό επειδή εν μέρει λειτουργεί ως «μηχανή» καινοτομίας. Ενδεικτικά, εν μέσω lockdown, το ηλεκτρονικό εμπόριο ανθεί, το ίδιο και η τηλεργασία. Η πανδημία αποτελεί απόδειξη ότι η αλλαγή είναι δυνατή ακόμη και σε συντηρητικούς κλάδους, όπως η υγεία. Με τη βοήθεια των φθηνών κεφαλαίων και των νέων τεχνολογιών, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η καινοτομία θα διαπεράσει τον έναν μετά τον άλλον όλους τους κλάδους της οικονομίας. Παράλληλα, η πανδημία ήδη έχει οδηγήσει σε έκρηξη καινοτομιών στο πεδίο της διακυβέρνησης και του κράτους.

γκραφιτι φιλι με μάσκες
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις