Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

19

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Δημοσκόπηση ΣΚΑΪ Pulse: Κορονοϊός, εμβολιασμός, φόβος – Τι σκέφτονται οι Έλληνες
ΦΟΒΟΣ, ΤΟ ΚΥΡΙΟ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Δημοσκόπηση ΣΚΑΪ Pulse: Κορονοϊός, εμβολιασμός, φόβος – Τι σκέφτονται οι Έλληνες

Δημοσκόπηση ΣΚΑΪ Pulse: Τα νέα είναι ενθαρρυντικά, οι ελπίδες μεγάλες, το ίδιο και ο φόβος για το άγνωστο, που φαίνεται όμως να είναι μονόδρομος, τουλάχιστον για τον κόσμο που δεν πιστεύει σε θεωρίες συνωμοσίας.

Δημοσκόπηση ΣΚΑΪ Pulse: Τρεις στους δέκα πολίτες (29%) εμφανίζονται αρνητικοί στον εμβολιασμό σύμφωνα με τα ευρήματα της τελευταίας δημοσκόπησης του ΣΚΑΪ και της PULSE για το 2020, που παρουσιάστηκαν στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων. Μάλιστα, 10% συνολικά απαντά ότι η πανδημία του κορωνοϊού τους ανησυχεί λίγο, ή ελάχιστα έως καθόλου (από 5%), ενώ 15% δηλώνει ότι δεν θα εμβολιαστεί ποτέ. Ειδικότερα, στην ερώτηση πόσο σας ανησυχεί η επιδημία του νέου κορωνοϊού στη χώρα μας το 76% των ερωτηθέντων συνολικά απαντά πολύ (51%) και αρκετά (25%) έναντι 78% στη δημοσκόπηση Νοεμβρίου. 12% των ερωτώμενων απαντά μέτρια, ενώ 10% συνολικά απαντά λίγο ή ελάχιστα έως καθόλου (από 5%).  Παράλληλα, πάνω από 6 στους 10 ερωτηθέντες (63%) εμφανίζονται αρνητικοί στο click away.

Όσον αφορά το αν θα εμβολιαστούν το 67% των ερωτώμενων συνολικά απαντά σίγουρα ναι (40%) ή μάλλον ναι (27%) έναντι 64% στην προηγούμενη σφυγμομέτρηση. Όμως 29% συνολικά απαντά όχι (15%) και μάλλον όχι (14%) στον εμβολιασμό!  15% δηλώνει ότι δεν θα εμβολιαστεί ποτέ. Αναφορικά με το πότε οι πολίτες προτίθενται να εμβολιαστούν το 57% συνολικά δηλώνει τους πρώτους μήνες, με το 36% να απαντά το συντομότερο δυνατό, ενώ το 21% μετά από 2 με 3 μήνες. Το 24% απαντά αρκετά αργότερα, ενώ ένα 15% δηλώνει ότι δεν προτίθεται να εμβολιαστεί ποτέ.

Θα κάνετε εμβόλιο;

Το 52% όσων πολιτών δηλώνουν ότι έχουν άνετη ή πολύ οικονομική κατάσταση αναφέρουν ότι σίγουρα θα εμβολιαστούν, το 20% απαντά ότι μάλλον θα εμβολιαστεί, το 10% λέει μάλλον όχι, ενώ το 15% σίγουρα όχι.  Το 41% όσων δηλώνουν ότι έχουν μέτρια οικονομική κατάσταση αναφέρουν ότι σίγουρα θα εμβολιαστούν, το 30% απαντά ότι μάλλον θα εμβολιαστεί, το 15% δηλώνει μάλλον όχι ενώ το 10% σίγουρα όχι.  Το 29% ερωτηθέντων που δηλώνουν ότι έχουν δύσκολη ή πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση αναφέρουν ότι σίγουρα θα εμβολιαστούν, το 28% απαντά ότι μάλλον θα εμβολιαστεί, το 18% δηλώνει μάλλον όχι ενώ το 20% σίγουρα όχι.

Πότε θα κάνετε εμβόλιο;

Το 42% όσων πολιτών δηλώνουν ότι έχουν άνετη ή πολύ οικονομική κατάσταση αναφέρουν ότι θα εμβολιαστούν το συντομότερο δυνατό, το 21% ότι θα εμβολιαστεί μετά από 2 με 3 μήνες, το 18% λέει αρκετά αργότερα, ενώ το 14% ποτέ.  Το 39% όσων δηλώνουν ότι έχουν μέτρια οικονομική κατάσταση απαντούν ότι θα εμβολιαστούν το συντομότερο δυνατό, το 22% ότι θα εμβολιαστεί μετά από 2 με 3 μήνες, το 21% λέει αρκετά αργότερα, ενώ το 12% ποτέ.  Το 27% ερωτηθέντων που δηλώνουν ότι έχουν δύσκολη ή πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση απαντούν ότι θα εμβολιαστούν το συντομότερο δυνατό, το 19% ότι θα εμβολιαστεί μετά από 2 με 3 μήνες, το 31% λέει αρκετά αργότερα, ενώ το 18% ποτέ.

“Away από το click away” πάνω από 6 στους 10

Εξάλλου, το 34% συνολικά των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι σίγουρα (13%) θα σκέφτονταν να χρησιμοποιήσουν το click away (προπαραγγελία και παραλαβή εκτός καταστήματος) ή μάλλον θα το χρησιμοποιούσαν (21%). Το 63% των ερωτώμενων απαντούν ότι μάλλον δεν θα χρησιμοποιήσουν την παράδοση εκτός (33%) ή σίγουρα δεν θα τη χρησιμοποιήσουν (30%).  Το 39% των ερωτώμενων στην περιφέρεια Αττικής δηλώνουν ότι θα σκέφτονταν σίγουρα ή μάλλον ναι να χρησιμοποιήσουν το click away, ενώ το 57% απαντά σίγουρα όχι ή μάλλον όχι.  Στην υπόλοιπη Ελλάδα το 31% των πολιτών δηλώνουν ότι θα σκέφτονταν σίγουρα ή μάλλον ναι να χρησιμοποιήσουν την παράδοση εκτός, ενώ το 66% απαντά σίγουρα όχι ή μάλλον όχι.

Εμβόλιο: Στην τελική ευθεία

Στην τελική ευθεία βρίσκεται ο σχεδιασμός για τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού στη χώρα. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ο εμβολιασμός θα αρχίσει στις 27 Δεκεμβρίου. Ο σχεδιασμός προβλέπει ότι η διαδικασία εμβολιασμού θα ξεκινήσει σε μεγάλο νοσοκομείο αναφοράς για τον Covid-19, πιθανότατα στο «Σωτηρία». Όπως έχει ανακοινωθεί ήδη από το υπουργείο Υγείας οι πρώτοι που θα εμβολιαστούν είναι μέλη του υγειονομικού προσωπικού.

Σήμερα είχε προγραμματισθεί η ενημέρωση γιατρών, νοσοκομείων και κέντρων υγείας για την καταγραφή των υγειονομικών που θα εμβολιασθούν πρώτοι βάσει της επιχείρησης «Ελευθερία» που έχει εκπονήσει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. Πρώτα θα εμβολιασθούν οι υγειονομικοί, στη συνέχεια οι ευπαθείς ομάδες, οι υπέργηροι και μετά σταδιακά ο γενικός πληθυσμός, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας στη χθεσινή τακτική ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, υπογραμμίζοντας πως θα γίνει μια προσπάθεια να εμβολιασθούν όσο πιο πολλοί συμπολίτες μας, μπορούμε.

Λιγότερες οι ποσότητες σε όλη την Ευρώπη – 300.000 δόσεις για Ελλάδα

Η αρνητική εξέλιξη ωστόσο είναι ότι τόσο στην Ελλάδα όσο και σε όλη την ΕΕ θα φτάσουν λιγότερες δόσεις του εμβολίου από όσες είχαν αρχικά υπολογιστεί. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα περιμένει σε αυτή την πρώτη φάση περίπου 300.000 δόσεις αντί για 500.000. Τα πρώτα εμβόλια στη χώρα  μας, θα χρησιμοποιηθούν για τον εμβολιασμό των υγειονομικών της πρώτης γραμμής καθώς και για τους τρόφιμους και τους εργαζόμενους σε Μονάδες Φροντίδας Υγείας.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, ερωτήθηκε πόσες δόσεις του εμβολίου περιμένει η ΕΕ έως το τέλος Ιανουαρίου, αλλά δεν έδωσε συγκεκριμένο νούμερο. Ανώτερη κοινοτική πηγή, παραδέχθηκε μιλώντας στον ΣΚΑΪ και τον Γιάννη Παλαιολόγο, υπάρχει ζήτημα και τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την Pfizer για το θέμα.

Τι συμβαίνει με τις πρώτες ύλες

Η Pfizer παραδέχθηκε προ ημερών ότι η προμήθεια των πρώτων υλών του εμβολίου δεν πάει όπως θα ήλπιζε και συνεπώς περιορίζει κατά 50% τον στόχο παραγωγής έως το τέλος του έτους. Ειδικότερα ο στόχος για 100 εκατ. δόσεις εμβολίου έως το τέλος του 2020 μειώνονται σε 50 εκατ. δόσεις παγκοσμίως. Η φαρμακοβιομηχανία επιδιώκει να φτάσει στις 100 εκατ. δόσεις έως το τέλος Ιανουαρίου.

woman standing on gray floor

Πώς οι πολίτες θα αποκτούν πρόσβαση στη διαδικασία

Οι πολίτες θα πρέπει να ενεργοποιήσουν την άυλη συνταγογράφηση, μέσω της πλατφόρμας gov.gr και με τους κωδικούς του TaxisNet και τον ΑΜΚΑ τους. «Ο πολίτης που έχει άυλη συνταγογράφηση θα δεχθεί ένα μήνυμα στο κινητό του με το προκαθορισμένο ραντεβού του με ημέρα, ώρα και Κέντρο Εμβολιασμού. Θα το αποδεχθεί εάν τον εξυπηρετεί και θέλει να εμβολιαστεί ή αν δεν τον εξυπηρετεί τότε μπορεί να μπει στο gov.gr στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr και να ζητήσει νέο ραντεβού. Η πλατφόρμα θα λειτουργεί όπως των αεροπορικών εταιρειών, που μας προκαθορίζουν μία θέση αλλά έχουμε τη δυνατότητα να την αλλάξουμε. Θα βλέπει εκεί ο πολίτης δηλαδή ποιες επιλογές έχει, όσον αφορά στην ημερομηνία και τον τόπο” είπε ο κ. Ζαριφόπουλος.

Αν δεν μπορεί ο πολίτης να το κάνει ψηφιακά, τότε εναλλακτικά θα μπορεί να μεταβαίνει σε κάποιο φαρμακείο, όπου ο φαρμακοποιός θα μπαίνει στη φόρμα gov.gr και θα κλείνει το ραντεβού που τον εξυπηρετεί. Επίσης υπάρχουν σκέψεις για να εξυπηρετούν τους πολίτες και τα ΚΕΠ, αλλά και την ενεργοποίηση τηλεφωνικού κέντρου προκειμένου όλοι οι πολίτες να έχουν τη δυνατότητα να προγραμματίσουν τον εμβολιασμό τους.

Η ασφάλεια του εμβολίου

Σε ό,τι αφορά τις πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες σύμφωνα με τις εταιρείες Pfizer/Biontech ήταν αντιδράσεις στο σημείο της ένεσης (84,1%), κόπωση (62,9%), κεφαλαλγία (55,1%), μυϊκός πόνος (38,3%), ρίγη (31,9%), πόνος στις αρθρώσεις (23,6%), πυρετός (14,2 %). Η συχνότητα των σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών ήταν χαμηλή. Γενικά ήταν συχνότερες μετά τη 2η δόση από ότι μετά την 1η δόση και ήταν γενικά λιγότερο συχνές στους συμμετέχοντες ηλικίας μεγαλύτερης των 55 ετών.

Σημειώνουν ότι δεν πρέπει να χορηγείται σε άτομα με γνωστό ιστορικό σοβαρών αλλεργικών αντιδράσεων (π.χ. αναφυλαξία) σε οποιοδήποτε από τα συστατικά του εμβολίου. Σε περίπτωση ξαφνικής αλλεργικής αντίδρασης μετά τη χορήγηση του εμβολίου, θα πρέπει να υπάρχει ιατρική περίθαλψη για την αντιμετώπιση οξείας αναφυλακτικής αντίδρασης, ενώ τα ανοσοκατεσταλμένα άτομα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που λαμβάνουν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα, θα μπορούσαν να έχουν μειωμένη ανοσοαπόκριση στο εμβόλιο.

«Ελευθερία» από το καλοκαίρι με ανοσία 70% από νόσηση ή εμβολιασμό

Πάντως, αν μπορούμε να ονειρευόμαστε μια κανονικότητα, αυτή τοποθετείται το νωρίτερο… το καλοκαίρι! Όπως είπε ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος, θα μπορούσε το καλοκαίρι του 2021 να είναι «ελεύθερο» εάν έχει αποκτήσει ανοσία το 70% του πληθυσμού της χώρας, είτε μέσω εμβολιασμού είτε μετά από νόσηση. «Έως τότε μάσκα», τόνισε ο καθηγητής. Εξήγησε ότι η κοινωνία είναι εκείνη που καθορίζει τα επιδημιολογικά δεδομένα και πως εάν από το καλοκαίρι εφαρμόζονταν σωστά τα μέτρα θα μπορούσαμε ενδεχομένως να έχουμε αποφύγει και αυτό το lockdown.

Απαντώντας σε όσους είναι σκεπτικοί έναντι των εμβολιασμών, ανέφερε ότι εφόσον περνάει από τους διεθνείς οργανισμούς που είναι πάρα πολύ προσεκτικοί θα είναι ασφαλές ενώ από την άλλη μέχρι να φτάσει η «σειρά» της Ελλάδας θα έχει χτιστεί και παραπάνω εμπειρία καθώς ήδη έχουν εμβολιαστεί εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι σε χώρες όπως οι ΗΠΑ και  η Βρετανία. Είπε πως φαίνεται πως δεν έχει σοβαρές παρενέργειες και πως ένα κοκκίνισμα μπορεί να προκαλέσει κάθε εμβόλιο. Σε κάθε περίπτωση ο κ. Βατόπουλος είπε πως ο ίδιος και η οικογένειά του θα εμβολιαστούν.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις