Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

23

Νοεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Εξοπλιστικά Ελλάδα – drones: Ποια μη επανδρωμένα αεροσκάφη εννοούσε ο Μητσοτάκης
ΤΡΕΧΟΥΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ

Εξοπλιστικά Ελλάδα – drones: Ποια μη επανδρωμένα αεροσκάφη εννοούσε ο Μητσοτάκης

Εξοπλιστικά Ελλάδα - drones: Την ίδια ώρα, η Ελλάδα σχεδιάζει να προμηθευτεί μη επανδρωμένα οχήματα από το Ισραήλ για να τα αναπτύξει στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Εξοπλιστικά Ελλάδα – drones: Στην ανακοίνωση της υπογραφής τις επόμενες ημέρες στην Αθήνα της συμφωνίας για την προμήθεια 18 μαχητικών αεροσκαφών τύπου Rafale, τα οποία θ’ αποκτηθούν από τη Γαλλία εντός του 2021, προχώρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού. Η άμυνα της πατρίδας ενισχύεται σημαντικά, με κονδύλια για φρεγάτες, drones, υποβρύχια, ανανέωση οπλισμού και στήριξη του έμψυχου δυναμικού με 15.000 επαγγελματίες όλων των ειδικοτήτων και αξιωματικούς που θα ενταχθούν στις Ένοπλες Δυνάμεις σε βάθος 3ετίας. 5,5 δις προβλέπονται για την Άμυνα και αυξήσεις σε αμοιβές στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.

«Ποτέ άλλοτε ένα τόσο σύνθετο και σημαντικό εξοπλιστικό πρόγραμμα δεν έχει εκτελεστεί τόσο σύντομα κι αποτελεσματικά», τόνισε, επαναλαμβάνοντας ότι θα προχωρήσει η προμήθεια φρεγατών, drones, η αναβάθμιση των F16, η προμήθεια σύγχρονου εξοπλισμού για τις Ένοπλες Δυνάμεις και η πρόσληψη 15.000 επαγγελματιών όλων των ειδικοτήτων σε βάθος 5ετίας.

Rafale

Την ώρα που η Ελλάδα αναμένει πώς και πώς τα Rafale, η Τουρκία έχει τεράστιο πρόβλημα στην αεράμυνά της, αφού μόνο δύο συστήματα από αυτά που διαθέτει μπορούν να θεωρηθούν αποτελεσματικά, τα αμερικανικά Hawk XXI και τα βρετανικά Rapier, και αυτά με περιορισμένη εμβέλεια έως τα 50 χλμ. Το μέγεθος του προβλήματος αναδείχτηκε με την παρουσία έξι ελληνικών F 16 στην Κύπρο, κάτω από την μύτη των Τούρκων το καλοκαίρι.

Οι συστοιχίες των τουρκικών ραντάρ ήταν ανήμπορες να ανιχνεύσουν τα ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη στην Ανατολική Μεσόγειο. Τα ραντάρ υψηλής ισχύος S400 VHF των S-400 μπορούν εύκολα να ανιχνεύσουν τα Rafale, τα F22, και τα F35 επειδή το F35 είναι stealth μόνο από μπροστά.

Όμως τα ελληνικά Rafale έχουν ένα επιπλέον πλεονέκτημα. Έρχονται πλήρως εξοπλισμένα από τους Γάλλους. Εκτός των όπλων τους τα ελληνικά Rafale θα έχουν ενσωματωμένο το σύστημα SPECTRA, το οποίο είναι ανώτερο από το αντίστοιχο σύστημα των F22 και F35 και θα μπορούν εύκολα να νικήσουν τους ρωσικούς S-400. Αυτό που πραγματικά τρελαίνει τους Τούρκους είναι ότι το σύστημα αυτοπροστασίας SPECTRA των ελληνικών Rafale θα μπορεί να μπλοκάρει τους ρωσικούς S-400 με ψευδή δεδομένα.

https://www.youtube.com/watch?v=RSaET8NaDVk

Φρεγάτες

Μετά το “όχι” των ΗΠΑ για τα αντιτορπιλικά Arleigh Burke ως πλοία ενδιάμεσης λύσης, οι αμερικανικές φρεγάτες μπήκαν στην ίδια ζυγαριά με τις γαλλικές και τις ολλανδικές, οι οποίες και είναι καλύτερα οπλισμένες. Τι συμβαίνει με τα drones; Υπάρχουν δύο περιπτώσεις.

Η μία είναι τα γαλλικά Patroller, τα οποία φέρουν κατευθυνόμενη ρουκέτα των 68mm, κατασκευάζονται από τη Thales, έχουν εμβέλεια 150 χλμ και διάρκεια πτήσης 14 ώρες. Η Γαλλία μέσω του ΝΑΤΟ κάνει «δώρο» στην Ελλάδα τα υπερσύγχρονα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Patroller αντικαθιστώντας με μόλις 50 εκατομμύρια ευρώ τα UAV παλαιότερης γενιάς Le Sperwer. Η άλλη περίπτωση είναι τα ισραηλινά Heron, τα οποία η Ινδία οπλίζει με πυραύλους Spike ΝLOS σε συνεργασία με το Ισραήλ.

Η Ελλάδα διαθέτει τα ισραηλινά drones Ηeron τα οποία νοικιάζει από το Ισραήλ. Πρόκειται για drones που οπλισμένα θα χτυπούν τον στόχο τους από το ύψος των 40.000 μέτρων, σε εμβέλεια 25-30 χλμ. Τα Heron πετάνε και με δορυφορική σύνδεση οπότε είναι αδιανόητη η όποια τουρκική παρεμβολή.

Μη επανδρωμένα οχήματα από το Ισραήλ

Σύμφωνα με το τουρκικό defenceturk.net, η Ελλάδα σχεδιάζει να προμηθευτεί μη επανδρωμένα οχήματα από το Ισραήλ για να τα αναπτύξει στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Έλληνες επικεφαλής της επιτροπής εξοπλισμών έχουν ήδη βάλει στο μάτι το Mini Harpy, τo μικροσκοπικό ισραηλινό μίνι drone που καταστρέφει τους S-400 με φόντο την τουρκική προκλητικότητα σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο. Πρόκειται για ένα mini drone που θεωρείται καταστροφέας των ρωσικών S-300 και S-400.

Τα ρωσικά αντιπυραυλικά συστήματα διαθέτουν συστήματα αυτοπροστασίας και αναχαίτισης επιθέσεων μικρής εμβέλειας, όμως τα ηλεκτρικά Mini Harpy με εύρος αποστολής τα 100 χλμ και διάρκεια πτήσεις 2 ωρών, τα ξεπερνούν με ευκολία.

Τουρκία: Τρέχουν να προλάβουν το ελληνικό drone ταχύπλοο οι Τούρκοι…

Πριν από λίγες μέρες η ελληνική Intracom Defense (IDE) σε συνεργασία με την Barracuda ανακοίνωσαν την δημιουργία του πολλαπλών χρήσεων USV-747 το οποίο μπορεί να επιχειρήσει με καιρό άνω των επτά Μποφόρ και έχει εμβέλεια δράσης 500 ναυτικά μίλια. Το USV-747 είναι οπλισμένο με πυροβόλα 40mm και 50αρι πολυβόλο και ελαφρές τορπίλες κατά υποβρυχίων. To ελληνικό ταχύπλοο μπορεί να επιχειρεί με ανώτερη ταχύτητα 55 κόμβων (σ.σ. ταξιδεύει με 29 κόμβους) και να μεταφέρει από δύο έως 14 (σ.σ. σε ακραίες περιπτώσεις) άτομα προσωπικό.
Το θέμα έκανε τον γύρο των τουρκικών μέσων και του διαδικτύου στην Τουρκία.

Δύο μέρες μετά η Τουρκία ανακοίνωσε την δημιουργία του ULAQ, του οπλισμένου drone ταχύπλοου, το οποίο κατασκευάστηκε από τις τουρκικές Meteksan Defense και Ares Shipyard. Σύμφωνα με τους Τούρκους το ULAQ θα λανσαριστεί στο τέλος του Δεκεμβρίου.

Το τουρκικό drone πλοίο θα είναι εξοπλισμένο με αισθητήρες EW (σ.σ. που θα έχουν δυνατότητα παρεμβολής) και αισθητήρες EO.

Μήκος: 11 μέτρα

Ταχύτητα: 35 κόμβοι

Εύρος: 215 Ναυτικά μίλια

Εξοπλισμός: πύραυλοι 4xCirit και 2xUMTAS

Σταθμός ελέγχου: Μπορεί να ελεγχθεί από σταθμούς εδάφους και θάλασσας

Ρώσοι: Η Τουρκία θα βάλει βαλλιστικούς πυραύλους στα γερμανικά υποβρύχια

Μετά την Βουλγαρία και η Ρωσία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στην Ελλάδα, αναφορικά με τα σχέδια της Τουρκίας να εφοδιάσει με βαλλιστικούς πυραύλους, κατά στόχων και στην στεριά, τα γερμανικά υποβρύχια που κατασκευάζονται στην Τουρκία. Σύμφωνα με το bulgarianmilitary.com η Άγκυρα διαθέτει ένα εθνικό διαστημικό πρόγραμμα το οποίο «προχωρά αυστηρά σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα» με την Τουρκία να είναι μία από τις χώρες «των οποίων τα αεροσκάφη έφτασαν στο διάστημα, χωρίς όμως να τεθούν σε τροχιά».

Την ίδια ώρα οι Ρώσοι τονίζουν πως η SE Ivchenko-Progress, που σχεδιάζει κινητήρες για μη επανδρωμένα αεροσκάφη υψηλής ταχύτητας και προηγμένους πυραύλους κρουζ, υπέγραψε σύμβαση με την Τουρκία για κινητήρες AI-35 turbojet στον πύραυλο Gezgin. Η Τουρκία, σύμφωνα με ρωσικές πηγές, θέλει με αυτό το νέο τουρκικό πύραυλο να εξοπλίσει πολεμικά πλοία και τα υπό παραγγελία γερμανικά υποβρύχια 214. O Gezgin, oι Τούρκοι υποστηρίζουν πως μοιάζει με τους αμερικανικούς Tomahawk και τους ρωσικούς Kalibr. Σύμφωνα με το Ρωσικό itpro, η Τουρκία ετοιμάζει επίσης όπλο λέιζερ, ενώ είναι η δεύτερη χώρα στον κόσμο μετά τη Ρωσία που έχει σε εξέλιξη πρόγραμμα κατά τορπιλών.

Ψάχνουν για πυρηνικά οι Τούρκοι;

Βούλγαροι αναλυτές προειδοποιούσαν την Ελλάδα πως τέτοια όπλα θα μπορούσαν να φέρουν και πυρηνικά. «Και οι Τούρκοι κοιτάζουν προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά πολύ προσεκτικά», . «Στις 4 Σεπτεμβρίου 2019, μιλώντας στο Σίβας σε κομματική διάσκεψη του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, ο Ερντογάν δήλωσε τα εξής: “Ορισμένες χώρες έχουν πυραύλους με πυρηνικές κεφαλές – όχι μία ή δύο. Αλλά δεν μπορούμε να έχουμε εμείς; Δεν μπορώ να το αποδεχτώ», αναφέρει το δημοσίευμα.

Την ώρα που Ελλάδα – Τουρκία τρέχουν να ενισχύσουν τις Ένοπλες Δυνάμεις τους, η Άγκυρα φαίνεται να αισθάνεται… πίεση. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ζητά διάλογο μετά την απόσυρση του Oruc Reis, ωστόσο για όλα τα θέματα και όχι μόνο όσα θέτει η ελληνική πλευρά. Ο Τσαβούσογλου δήλωσε για την απόσυρση του ερευνητικού: «Υπήρχαν κι άλλες δύο ευκαιρίες για διπλωματία. Η μία όταν είχε αποσυρθεί για συντήρηση και την άλλη φορά, επειδή η Μέρκελ είχε ζητήσει από τον πρόεδρό μας. Τώρα όμως τελείωσαν οι εργασίες του. Τώρα η Ελλάδα, ποια δικαιολογία θα βρει;»  Για το ζήτημα του διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε: «Θέλεις διάλογο μαζί μας, ως δύο γείτονες, να λύσουμε τα ζητήματά μας μέσω της διπλωματίας ή θα συνεχίσεις να κρύβεσαι πίσω από την ΕΕ;»

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις