Ιταλοί ψαράδες Λιβύη: Τέλος στην περιπέτεια 18 ψαράδων, μεταξύ των οποίων αρκετοί Ιταλοί, οι οποίοι κρατούνταν στη Λιβύη από τον περασμένο Σεπτέμβριο, έδωσε ο στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ, μετά και τη μεσολάβηση της Αθήνας, με τη Ρώμη να ευχαριστεί τη χώρα μας. Η Ελλάδα χαιρετίζει την απελευθέρωση των 18 αλιέων, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εξωτερικών. Το Υπουργείο Εξωτερικών κατόπιν οδηγιών του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια είχε αναλάβει διαμεσολαβητικό ρόλο και βρισκόταν σε διαρκή επαφή με τις δύο πλευρές τους περασμένους τρεις μήνες προκειμένου να δοθεί ένα αίσιο τέλος σε αυτό το ανθρωπιστικό ζήτημα.
Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας απέστειλε σχετική επιστολή προς τον Στρατάρχη Χαφτάρ στην οποία τονίζει μεταξύ άλλων ότι η Ελλάδα επιθυμεί να εδραιωθεί, με τη συνδρομή όλων των κρατών της ευρύτερης γειτονίας, μια περιοχή ειρήνης, σταθερότητας, βασισμένη στις σχέσεις καλής γειτονίας και του πλήρους σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου. Ο Υπουργός Εξωτερικών υπογραμμίζει επίσης ότι χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Λιβύη, ως γείτονες και χώρες που τις συνδέει η ιστορία, θα πρέπει να δώσουν το παράδειγμα της αρμονικής συνύπαρξης σε μια ταραγμένη περιοχή. Στο πλαίσιο αυτό, καταλήγει, οι εκάστοτε διαφορές θα πρέπει να επιλύονται ειρηνικά, μέσω του διαλόγου.
Μήνυμα ντι Μάιο
Νωρίτερα σήμερα Παρασκευή ο Ιταλός Υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι ντι Μάιο απέστειλε μήνυμα στον Έλληνα ομόλογο του, στον οποίο εκφράζει τις θερμές ευχαριστίες για την γενναιόδωρη υποστήριξη της Ελλάδας, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι έτσι οι αλιείς θα μπορέσουν να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα με τις οικογένειες τους.
I NOSTRI PESCATORI SONO LIBERI.
➡️ https://t.co/StBdHFVzee pic.twitter.com/j3K0j8r9og— Luigi Di Maio (@luigidimaio) December 17, 2020
Το παρασκήνιο
Όπως αναφέρει το BBC, περιπολικά σκάφη της Λιβύης που είναι πιστά στον Χαφτάρ συνέλαβαν τους 18 αλιείς, που έχουν ως βάση των δραστηριοτήτων τους τη Σικελία, την 1η Σεπτεμβρίου. Οι 18 κατηγορήθηκαν ότι παραβίασαν τα λιβυκά χωρικά ύδατα. Η Ιταλία αμφισβήτησε τον ισχυρισμό αυτό. Η κράτηση των ανδρών προκαλούσε πολιτική φθορά στον πρωθυπουργό της Ιταλίας, Τζουτζέπε Κόντε, που κατηγορήθηκε στη γείτονα ότι δεν έδειξε πυγμή έναντι του στρατάρχη.
Οι οικογένειες των ψαράδων είχαν κάνει εκστρατεία στην ιταλική πρωτεύουσα Ρώμη για να προσπαθήσουν να διασφαλίσουν την ελευθερία τους. Από τους 18, οκτώ είναι Ιταλοί υπήκοοι. έξι από την Τυνησία, δύο είναι Ινδονήσιοι και δύο υπήκοοι Σενεγάλης. Είχαν ως βάση των αλιευτικών δραστηριοτήτων τους το χωριό της Σικελίας Mazara del Vallo και ψάρευαν στις ακτές της Λιβύης σε νερά που είναι πλούσια σε κόκκινες γαρίδες.