Κατασκοπεία στη Ρόδο: Η αστυνομία ερευνά αν ο 35χρονος είχε στρατολογήσει και άλλους "μάγειρες" σαν τον 56χρονο, σε άλλα ελληνικά νησιά.
Κατασκοπεία στη Ρόδο: Μια Ευρωπαϊκή Συνθήκη και συμβάσεις της Βιέννης επικαλείται στις έγγραφες εξηγήσεις του ο 35χρονος γραμματέας του Τουρκικού Προξενείου της Ρόδου, που συνελήφθη χθες, για να μην χρησιμοποιηθούν έγγραφα και υλικό από έναν φορητό υπολογιστή του, επικαλούμενος ότι είναι υλικό άλλης χώρας. Πρόκειται για ένα μικρό δείγμα, όπως αναφέρουν οι αρμόδιες ελληνικές Αρχές, πως σε αυτόν υπάρχουν στοιχεία που ενδεχομένως επιβεβαιώνουν την παράξενη έως κατασκοπευτική δράση του. Ωστόσο, αυτή η συνθήκη, σύμφωνα με Έλληνες αξιωματούχους μπορεί να ενεργοποιηθεί μόνο στην περίπτωση που τέτοιο υλικό εντοπίζεται σε διαπιστευμένο χώρο, δηλαδή στην συγκεκριμένη περίπτωση μέσα στο Τουρκικό Προξενείο, και όχι στο σπίτι υπαλλήλου του όπως συνέβη.
Σε αντίστοιχη κίνηση έχει προβεί και ο Τούρκος πρόξενος, ο οποίος έχει αιτηθεί αρμοδίως στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Ρόδου να αποδοθούν στο προξενείο ένας υπολογιστής και ένα τηλέφωνο, που κατασχέθηκαν από την οικία του 35χρονου, όπως έπραξε με επιστολή του στις αρχές, κάτι όπως που θα αποφασίσει το δικαστικό συμβούλιο. Τις επόμενες ημέρες, τα στελέχη της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών θα έχουν ανασύρει κάποια δεδομένα από τους 8 υπολογιστές, τα 6 usb και τα 4 κινητά τηλέφωνα που βρέθηκαν στην κατοχή του 35χρονου Γραμματέα του Τουρκικού Προξενείου της Ρόδου και από τον επίμαχο φορητό υπολογιστή.
Από τις πρώτες αναλύσεις έχουν προκύψει κάποια στοιχεία επικοινωνίας, μέσω MMS, SMS, e-mails, της εφαρμογής WhatsAPP, αλλά και υλικό από χιλιάδες αρχεία φωτογραφιών και βίντεο που απεικονίζουν κινήσεις ελληνικών πλοίων, αριθμούς, ονόματα, αλλαγή φρουράς, ελλιμενισμό υποβρυχίων στο λιμάνι της Ρόδου.
Δεν ξέρω γιατί με κατηγορεί
Χθες ήταν η λήξη της πενθήμερης προθεσμίας που είχε λάβει ο 35χρονος προκειμένου να δώσει έγγραφες εξηγήσεις και πήγε στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ρόδου. Ωστόσο η δικογραφία είχε διαβιβαστεί, με Εισαγγελέα και Ανακριτή να εκδίδουν εντάλματα σύλληψης για τους δύο άνδρες. Το ένταλμα σε βάρος του 35χρονου εκτελέστηκε άμεσα, ενώ ο 56χρονος μάγειρας συνελήφθη λίγο αργότερα στην Κομοτηνή όπου είχε πάει μετά την απόλυση από την εργασία του και μεταφέρθηκε και εκείνος στη Ρόδο. Και οι δύο κατηγορούνται για παράβαση του άρθρου 148 Π.Κ. (κατασκοπεία) και του Α.Ν. 376/1936 (περί μέτρων ασφαλείας οχυρών θέσεων) κατά συναυτουργία.
Ο γραμματέας του Τουρκικού Προξενείου Ρόδου στις έγγραφες εξηγήσεις του πέρα από την επίκληση της Ευρωπαϊκής Συνθήκης φέρεται να αρνήθηκε τις κατηγορίες και έδινε γενικές πληροφορίες για τα καθήκοντά του ως υπαλλήλου στο προξενείο.
Έχω παντρευτεί στη Ρόδο, κάνω μια ήρεμη και οικογενειακή ζωή
“Είμαι υπάλληλος στο Τουρκικό Προξενείο Ρόδου από το 2012. Καμία σχέση δεν έχω με τις κατηγορίες που μου αποδίδονται. Σαν υπάλληλος του Προξενείου ασχολούμαι με διοικητικά και πολιτιστικά θέματα. Έχω παντρευτεί στη Ρόδο και κάνω μια ήρεμη και οικογενειακή ζωή. Δεν ξέρω γιατί με κατηγορεί ο 56χρονος μάγειρας. Τον γνώριζα, είχαμε συναντηθεί κάποιες φορές, αλλά μέχρι εκεί. Εκείνος κάποια στιγμή άρχισε να μου στέλνει κάποιες φωτογραφίες με δικά του σχόλια”.
Σημειώνεται ότι μετά την σύλληψη των δύο κατηγορουμένων, τα στελέχη της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ρόδου αναμένεται να αιτηθούν την άρση τραπεζικού απορρήτου, προκειμένου να διαπιστώσουν αν υπήρχαν και οικονομικά “ανταλλάγματα” ανάμεσα στους δύο άνδρες ή τρίτους.
“… ήθελε να στρατολογήσω ναυτικούς”
Ο 56χρονος μάγειρας από την πρώτη στιγμή είχε ομολογήσει την δραστηριότητά του και την “συνεργασία” του με τον 35χρονο γραμματέα του προξενείου υποστηρίζοντας ότι δεν το έκανε για χρήματα αλλά για την πατρίδα του την Τουρκία. Ο μάγειρας φέρεται να είχε αναφέρει πως είχε έρθει σε επαφή με τον 35χρονο τον Αύγουστο του 2020 κατά τη διάρκεια μιας γαμήλιας τελετής. “Συναντηθήκαμε φιλικά και στο λιμάνι της Ρόδου σε κάποια καφενεία. Είχαν γνωρίσει και τον πεθερό του. Τον Οκτώβριο άρχισε να κάνει κάποιες στοχευμένες και περίεργες ερωτήσεις για τα ελληνικά πλοία, την φρουρά στο Καστελόριζο και να του στέλνω φωτογραφίες” φέρεται να κατέθεσε ο 56χρονος μάγειρας.
Του έστελνε μηνύματα μέσω της εφαρμογής WhatsAPP και εκείνος απαντούσε, ενώ του έδωσε πληροφορίες για τις κινήσεις του ελληνικού στρατού τον Οκτώβριο του 2020 δύο φορές ενώ το Νοέμβριο υπήρξε, όπως ισχυρίστηκε ο μάγειρας, ρήξη στις σχέσεις τους διότι αντιλήφθηκε ότι ήταν επικίνδυνος.
Δεν του απαντούσα
Ο 35χρονος, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του μάγειρα, του έστελνε μηνύματα και προσπαθούσε να επικοινωνήσει μαζί του, αλλά εκείνος δεν απαντούσε, καθώς επεδίωκε να τον πείσει να στρατολογήσει και άλλους ναυτικούς ή εργαζόμενους σε άλλα πλοία της γραμμής προκειμένου και εκείνοι να του στέλνουν υλικό από ελληνικούς στόχους και κινήσεις των πλοίων μας. Σημειώνεται ότι η έρευνα των ελληνικών Αρχών έχει επικεντρωθεί και σε “συνεργασία” των δύο ανδρών που αφορούσε την καταγραφή πληροφοριών για εγκαταστάσεις των Ενόπλων Δυνάμεων στην Κω και στη Νίσυρο, καθώς το πλοίο του 56χρονου πραγματοποιούσε δρομολόγια και στα συγκεκριμένα νησιά.
Κύριος στόχος της έρευνας είναι αν ο 35χρονος είχε στρατολογήσει και άλλους “μάγειρες” σαν τον 56χρονο, σε άλλα ελληνικά νησιά, οι οποίοι του έστελναν παρόμοιες πληροφορίες και βιντεοληπτικό υλικό από στρατόπεδα και στρατιωτικές κινήσεις σε κομβικά σημεία των νησιών μας. Αν επιβεβαιωθεί κάτι τέτοιο, οι αρμόδιοι αξιωματικοί, δεν αποκλείουν να πρόκειται για ένα ευρύτερο, έστω και “ερασιτεχνικό”, δίκτυο κατασκοπείας και στρατολόγησης πληροφοριοδοτών.