Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

23

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Νέα τοπικά lockdown: Ποιες περιοχές κινδυνεύουν
ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ

Νέα τοπικά lockdown: Ποιες περιοχές κινδυνεύουν

Νέα τοπικά lockdown: Νέα σκληρά τοπικά lockdown, το επόμενο διάστημα, αν δεν αποδώσουν τα μέτρα. Οι περιοχές που βρίσκονται στο "κόκκινο".

Νέα τοπικά lockdown: “Ενδεχομένως να υπάρξει περίπτωση σκλήρυνσης μέτρων σε τοπικό επίπεδο, όπως, δυστυχώς, χρειάστηκε να γίνει σε περιοχές της Δυτικής Αττικής και στην Κοζάνη χθες. Έχει μεγάλη σημασία σε τοπικό επίπεδο να παρεμβαίνουμε γρήγορα και να ελέγχουμε πιθανές εστίες διασποράς για να μην ξεφύγουν από τον έλεγχο”. Με τα λόγια αυτά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, όχι μόνο απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο χαλάρωσης των μέτρων, αλλά προανήγγειλε νέα σκληρά τοπικά lockdown, το επόμενο διάστημα. Σχετικά με τις γιορτές ο κ. Πέτσας υπογράμμισε πως το σημαντικό είναι να έχουμε ένα κλειστό κύκλο, “να μην ανοίγουμε τις επαφές μας”. “Ας προσπαθήσουμε να είναι τα ιδια πρόσωπα, οι επαφές μας”.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στο καμπανάκι κινδύνου που έχει χτυπήσει σε περιοχές που θεωρούνται “πορτοκαλί”-“κοκκινες”, και σχολίασε ότι “όταν χτυπάνε τετοια καμπανάκια κινδύνου πρέπει να τα λαμβάνουμε υπόψη και να παρεμβαίνουμε έγκαιρα. Εαν χρειαστεί θα το κάνουμε και σε άλλες περιοχές. Μακάρι να μην χρειαστεί”, είπε. Την ίδια ώρα, ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής, αποκάλυπτε ότι οι “κόκκινες” περιοχές της χώρας είναι τουλάχιστον οκτώ:

Εκτός από τη Δ. Αττική και την Κοζάνη, κοντά στον συναγερμό βρίσκονται οι:

Καρδίτσα,
Μαγνησία,
Χίος,
Αχαΐα,
Θάσος και
Λάρισα

“Προβλέπουμε μια συνέχιση της αποκλιμάκωσης πανελλαδικά, ωστόσο υπάρχουν περιοχές στην χώρα όπως Δ. Αττική, Κοζάνη, Καρδίτσα, Μαγνησία, Χίος, Αχαΐα, Θάσος και Λάρισα που θέλουν ιδιαίτερη προσοχή” σημείωσε ο κ. Σαρηγιάννης μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

Στα σπίτια έως τις 20 Ιανουαρίου

Ο Ιανουάριος θέλει προσοχή θα ήταν ασφαλέστερο να μείνουμε μέσα μέχρι τις 20/1/2021 ανέφερε μεταξύ άλλων, ο κ. Σαρηγιάννης. “Η περίοδος η δύσκολη είναι ακριβώς μετά τα Χριστούγεννα όπου ο καιρός θα είναι και χειρότερος. Αυτό δεν βοηθάει καθόλου. Αυξάνει την μεταδοτικότητα του ιού” ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο κ. Σαρηγιάννης σημείωσε πως είμαστε σε φάση καλής αποκλιμάκωσης. Ο ρυθμός αναπαραγωγής το RT είναι στο 0,88 που σημαίνει ότι ένα άτομο μολύνει κάτω από έναν συμπολίτη, δηλαδή ουσιαστικά έχουμε κάποια ύφεση στην πανδημία.

“Οι θάνατοι δυστυχώς παραμένουν υψηλά. Προβλεπόμενα με την έννοια ότι είναι αυτό που περιμέναμε να δούμε” υπογράμμισε μεταξύ άλλων.

Τεστ σε 386 σημεία -Μαζικά rapid test

Μέσω της πλατφόρμας testing.gov.gr, η οποία θα ανοίξει τη Δευτέρα, οι πολίτες μπορούν να δηλώνουν ενδιαφέρον να υποβληθούν σε τεστ, στα 386 σημεία ελέγχου που έχουν καθοριστεί. Oι πολίτες θα μπορούν να εκδηλώνουν ενδιαφέρον για τα τεστ. Στις 28 Δεκεμβρίου, όσοι δηλώσουν συμμετοχή θα ειδοποιούνται ώστε να πηγαίνουν στα σημεία διενέργειας δωρεάν ελέγχου για να γίνονται τα πρώτα ραντεβού.

“Με την έλευση έγκυρων ταχέων αντιγονικών τεστ τα οποία και αξιολογήθηκαν από ανεξάρτητες πηγές προσθέτουμε πλέον στη στρατηγική μας τυχαίους, δωρέαν, δειγματοληπτικούς ελέγχους σε όλη την επικράτεια με στόχο να φτάσουμε τα 12.000 τεστ τυχαίου ελέγχου ανά ημέρα”, υπογράμμισε ο κ. Μαγιορκίνης σχετικά με τη νέα πλατφόρμα.

Τα λάθη που οδήγησαν σε λουκέτο την Κοζάνη

Ο Πάρις Κουκουλόπουλος, ο μακροβιότερος μέχρι σήμερα δήμαρχος Κοζάνης, εντοπίζει το πρόβλημα στους χώρους μαζικής συνάθροισης πολιτών και εργαζομένων. Στην Κοζάνη, ενεργειακή “καρδιά” της χώρας, αυτοί είναι κυρίως τα εργοστάσια της ΔΕΗ, το τεράστιο εργοτάξιο για την κατασκευή της μονάδας Πτολεμαϊδα ΙV με 1.200 εργαζόμενους, καθώς και οι λαϊκές αγορές Κοζάνης και Πτολεμαϊδας. “Έπρεπε να ελεγχθεί η κατάσταση στα εργοστάσια και στο εργοτάξιο της Πτολεμαϊδας. Εκεί έπρεπε να έχουν γίνει μαζικά τεστ. Δεν είναι τυχαίο ότι η διασπορά εντοπίζεται κυρίως στην Πτολεμαϊδα”, λέει στο kozan.gr.

“Το ίδιο έπρεπε να έχει γίνει και στις λαϊκές αγορές των δύο μεγάλων πόλεων. Η λαϊκή της Κοζάνης έχει γύρω στους 110 πάγκους, δηλαδή πάνω από 220 πωλητές και της Πτολεμαϊδας πάνω από 140 άτομα σε 70 πάγκους. Πολλοί έρχονται από τους γύρω νομούς για να πουλήσουν τα προϊόντα τους. Ένας – δύο να είναι θετικοί αρκεί για να γίνει η διασπορά. Έρχονται τώρα μετά από δύο και πλέον μήνες να απαγορεύσουν τις λαϊκές και να επιβάλλουν αρνητικό τεστ στους πωλητές για να ξαναδουλέψουν. Αυτό έπρεπε να έχει γίνει πολύ νωρίτερα για να μη φτάσουμε ως εδώ. Να μη χρειαστεί να μπει λουκέτο σε όλη την αγορά”.

Θεωρεί πως η διασπορά ξεκίνησε από την πόλη της Κοζάνης και από τα Πανεπιστήμια, που έχουν πολλά εργαστήρια και συγκέντρωσαν από την αρχή μεγάλο αριθμό φοιτητών. Στη συνέχεια, το πρόβλημα μεταφέρθηκε στις περιοχές που συνορεύουν με γειτονικούς νομούς, όπως το Βόιο και η Πτολεμαϊδα. Η κινητικότητα πολιτών μεταξύ των Περιφερειακών Ενοτήτων που ήταν τότε “κόκκινες” μετέφερε τη διασπορά στην Κοζάνη. Αυτό, σε συνδυασμό με την απουσία ελέγχων σε εργασιακούς χώρους με μεγάλη συνάθροιση, έφτασε τον νομό στο απροχώρητο.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις