Κυρώσεις ΗΠΑ σε Τουρκία: Ένα ισχυρό “χτύπημα” στην καταστραμμένη οικονομία

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κυρώσεις ΗΠΑ σε Τουρκία: Ένα ισχυρό “χτύπημα” στην καταστραμμένη οικονομία

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Κυρώσεις ΗΠΑ σε Τουρκία: Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Τουρκίας θα χάσουν σημαντικό κομμάτι της ισχύος τους μεσοπρόθεσμα, αφού δεν θα μπορούν να συντηρήσουν συστήματα που είναι αμιγώς αμερικανικά ή άλλα που φέρουν αμερικανική τεχνολογία

19.12.2020 | 10:57

Κυρώσεις ΗΠΑ σε Τουρκία: Ισχυρό χτύπημα στην τουρκική αμυντική βιομηχανία αναμένεται να επιφέρουν οι κυρώσεις των ΗΠΑ στην Τουρκία για τους S-400. Πολλά εξοπλιστικά προγράμματα της γείτονος, που στηρίζονται σε αμερικάνικη τεχνολογία, υποχρεώνονται να παγώσουν, με τις συνέπειες να εμφανίζονται όμως στο μέλλον καθώς τα μέτρα δεν έχουν αναδρομική ισχύ για συμβάσεις με αμερικανικές εταιρείες που είχε η Τουρκική Αμυντική Βιομηχανία αλλά προβλέπουν απαγόρευση μελλοντικών συνεργασιών ή επέκταση και ανανέωση των ήδη υπαρχουσών. «Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Τουρκίας θα χάσουν σημαντικό κομμάτι της ισχύος τους μεσοπρόθεσμα, αφού δεν θα μπορούν να συντηρήσουν συστήματα που είναι αμιγώς αμερικανικά ή άλλα που φέρουν αμερικανική τεχνολογία» τονίζει στα «ΝΕΑ» ο αναπληρωτής καθηγητής Γεωπολιτικής και Νέων Στρατιωτικών Τεχνολογιών στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, Κωνσταντίνος Γρίβας.

Όπως προσθέτει, «η Τουρκία δεν μπορεί να προμηθευτεί ούτε ανταλλακτικά για αμερικανικά οπλικά συστήματα, όπως τα ελικόπτερα Super Cobra. Μπορεί στο μέλλον η Τουρκία λόγω των κυρώσεων να επιχειρήσει να αυτονομηθεί πλήρως το πεδίο των αμυντικών εξοπλισμών, πράγμα που ήδη κάνει, όμως «άμεσα, αυτή η εξέλιξη και τα μέτρα από τις ΗΠΑ, μας βοηθούν αποτρεπτικά». Για παράδειγμα, η Τουρκία διαθέτει περί τα 240 μαχητικά αεροσκάφη F-16 και βέβαια για να μπορούν να πετάνε και να είναι αξιόμαχα χρειάζονται όλα συντηρήσεις και αναβαθμίσεις.

Κυρώσεις ΗΠΑ σε Τουρκία: Τα F-35

Η πρώτη μεγάλη απώλεια για την Τουρκία μετά την απόφασή της να προμηθευτεί τους ρωσικούς πυραύλους S-400 ήταν βέβαια τα μαχητικά F-35. Oι ΗΠΑ όχι μόνο αποφάσισαν να απαγορεύσουν στην Τουρκία να πάρει τα Stealth αμερικανικά μαχητικά, αλλά την απέβαλαν και από το πρόγραμμα συμπαραγωγής τους. Πλέον όμως μια σειρά προγραμμάτων παραγωγής όπλων και αμυντικών συστημάτων τα οποία η Άγκυρα προπαγάνδιζε ως 100% τουρκικά κινδυνεύουν να μείνουν πολύ πίσω, καθώς εξαρτώνται από αμερικανικές πατέντες. Για παράδειγμα, αμερικανικό κινητήρα (CTS-800A) χρησιμοποιούν τα τουρκικά ελικόπτερα Τ129 ΑΤΑΚ και τα Τ-625 Gökbey και η συνέχιση της παραγωγής τους ενδέχεται να παρουσιάσει προβλήματα. Eιδικά για τα ελικόπτερα ΑΤΑK η Τουρκία θα αντιμετωπίσει εμπόδια και στις εξαγωγές, καθώς σχεδίαζε την πώλησή τους και σε άλλες χώρες.

Φρένο στο TF-X

Οι κυρώσεις αναμένεται να φρενάρουν και το σχέδιο της Τουρκίας για παραγωγή δικού της μαχητικού, του TF-X. Το πρόγραμμα ουσιαστικά είχε ήδη παγώσει διότι η Άγκυρα αδυνατούσε να βρει κινητήρα για το υπό σχεδιασμό μαχητικό.  Παρόμοια προβλήματα θα έχει όπως όλα δείχνουν και το πρόγραμμα των τουρκικών ελικοπτέρων Τ70 που ενσωματώνουν αμερικανική τεχνολογία. Επιπλέον, δυσκολίες δεν αποκλείεται να αντιμετωπίσει η Τουρκία και στα σχέδιά της για εξαγωγή των κορβετών κλάσης Ada, καθώς διαθέτουν αμερικανικά όπλα (όπως τα βλήματα RIM-116 Rolling Airframe Missile) και άλλα αμερικανικά υλικά.

Ακόμη, καθυστέρηση ενδέχεται να παρουσιάσει και το πρόγραμμα αναβάθμισης των ραντάρ των τουρκικών F-16. Πραγματοποιείται μεν στην Τουρκία αλλά με αμερικανική συνδρομή. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των Νέων, υπολογίζεται ότι κατά μέσο όρο 2 δισ. δολάρια φτάνει το ύψος των συμβάσεων της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας με αμερικανικές εταιρείες κάθε χρόνο.

Κυρώσεις: Ο Πομπέο «σφάζει» με το βαμβάκι την Τουρκία

Οι κυρώσεις των ΗΠΑ στοχεύουν άμεσα την Τουρκία και έμμεσα τη Ρωσία

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αντέδρασε στην επιβολή των αμερικανικών κυρώσεων στην Τουρκία για την απόκτηση των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων αεροπορικής άμυνας λέγοντας ότι «απειλούν τα κυριαρχικά τους δικαιώματα», προκαλώντας αντιδράσεις στον τουρκικό και διεθνή Τύπο. Αναλυτές και ειδικοί τοποθετήθηκαν επί των κυρώσεων των ΗΠΑ στην Τουρκία σε δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Ahval, οι οποίοι τονίζουν ότι τα μέτρα αυτά υπό το νόμο πλαίσιο CAATSA δεν στοχεύουν απαραίτητα την Τουρκία, αλλά και τη Ρωσία.

Όπως αναφέρουν, το σύνολο των κυρώσεων των ΗΠΑ δεν στοχεύουν μόνο την τουρκική υπηρεσία που είναι υπεύθυνη για εξοπλιστικά προγράμματα και την προμήθεια οπλικών συστημάτων της Τουρκίας – και πιο συγκεκριμένα τον επικεφαλής της Ισμαήλ Ντεμίρ και άλλους ανώτερους αξιωματούχους – αλλά και τη Μόσχα εμμέσως.

Κυρώσεις ΗΠΑ σε Τουρκία: Τα μαχητικά F-16 και η τουρκική οικονομία

Παρά την προσπάθεια της Τουρκίας τα τελευταία χρόνια να βασιστεί στην εγχώρια αμυντική βιομηχανία, μειώνοντας την εξάρτησή της από εξωτερικούς συνεργάτες, και αυξάνοντας παράλληλα τη στρατηγική αυτονομία της στην παραγωγή οπλικών συστημάτων, σε ορισμένες περιπτώσεις η Άγκυρα εξακολουθεί να βασίζεται σε αμερικανικές άδειες εξαγωγής. Όπως τονίζουν οι αναλυτές: «Οι κυρώσεις που επιβάλλονται στους αξιωματούχους της SSB ενώ είναι εντελώς συμβολικές, εντούτοις η απαγόρευση των αδειών εξαγωγής ενδέχεται να αναγκάσει μακροπρόθεσμα την Τουρκία να αποκτήσει στρατιωτικό εξοπλισμό που δεν θα είναι συμβατός με τα αμερικανικά και εν γένει νατοϊκά συστήματα, δημιουργώντας πρόβλημα στην πολυπόθητη διαλειτουργικότητα».

Με αυτόν τον τρόπο η Ουάσινγκτον απαγορεύει την ανάπτυξη μελλοντικών εξοπλιστικών προγραμμάτων σε συνεργασία με τη SSB ή ενδεχόμενες ανανεώσεις συμβάσεων μεταξύ των δύο πλευρών, ωστόσο δεν επηρεάζουν σε κανένα βαθμό προϋπάρχοντα προγράμματα συμπαραγωγής και ανάπτυξης ΗΠΑ-Τουρκίας.

Πιο συγκεκριμένα, τα μέτρα θα επηρεάσουν τις αναβαθμίσεις των μαχητικών αεροσκαφών F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας της Τουρκίας καθώς επίσης και την την πώληση επιθετικών ελικοπτέρων ύψους 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Πακιστάν. Αυτές οι εξελίξεις «χτυπούν» την τουρκική οικονομία, σε μια χρονική συγκυρία που αντιμετωπίζει ήδη πολλά προβλήματα, ενώ επηρεάζει και την ενίσχυση των τουρκικών αεροπορικών δυνάμεων.

Το στρατηγικό δίλημμα

Πως όμως αυτές οι λεπτομέρειες εξηγούν τον ισχυρισμό ότι οι κυρώσεις έχουν ως στόχο τη Ρωσία ; Οι ειδικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι υπό τις συνθήκες αυτές, η Τουρκία τίθεται ενώπιον ενός διλήμματος, το οποίο είναι η επιλογή μεταξύ της προηγμένης στρατιωτικής αμερικανικής τεχνολογίας που θα επιτρέψει τη διαλειτουργικότητα οπλικών συστημάτων εντός πλαισίου NATO και στην απόκτηση ρωσικού εξοπλισμού Συνεπώς, όσο οι ΗΠΑ θα κρατήσουν αυτή τη στάση απέναντι στην Τουρκία, προκαλώντας προβλήματα τόσο στην τουρκική οικονομία αλλά και στην αμυντική βιομηχανία της, τόσο πιο δύσκολο θα είναι για την Άγκυρα να συνεχίσει να αμφιταλαντεύεται μεταξύ των δύο πλευρών, γεγονός που ενδεχομένως να καταλήξει σε μια επιλογή που θα θίξει τα ρωσικά συμφέροντα ως προς τη συμπαραγωγή και την ανάπτυξη εξοπλιστικών προγραμμάτων με την Τουρκία.

Δείτε ακόμη
Τρέμουν τα Rafale οι Τούρκοι – Νέες προκλήσεις, ο Ακάρ επαναφέρει την “αποστρατικοποίηση νησιών”
Η Ελλάδα ισχυροποιείται: “Φονικά” drones, επανδρωμένα οχήματα από το Ισραήλ
Altay: «Οργή» Άγκυρας για το γερμανικό «χαστούκι» στο τουρκικό τεθωρακισμένο άρμα μάχης
Καντέρ σε Τουρκία σε άπταιστα ελληνικά: Οι Έλληνες είναι από τους καλύτερους ανθρώπους που έχω γνωρίσει
Συμφωνίες, συνεργασίες, εκτεθειμένες τράπεζες – Γιατί η ΕΕ γύρισε την πλάτη στην Ελλάδα
Το Πακιστάν ανοίγει αγκάλες για τον Ερντογάν – “Σπουδαίος ο ρόλος του στην… παγκόσμια ειρήνη”
Exit mobile version