Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

23

Δεκεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ / Το σοβαρό τροχαίο που στιγμάτισε τον Θανάση Βέγγο
ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Το σοβαρό τροχαίο που στιγμάτισε τον Θανάση Βέγγο

Θανάσης Βέγγος: Ήταν το 2000 όταν ο Θανάσης Βέγγος μαζί με τη σύζυγό του είχαν ένα σοβαρό τροχαίο ατύχημα.

Θανάσης Βέγγος: Τι θα έκανε άραγε ο Θανάσης Βέγγος αν ζούσε σήμερα, εν μέσω πανδημίας; Το σίγουρο είναι, πως θα είχε ανακαλύψει τον τρόπο να εξαφανίζει κάθε μικρόβιο, σκουπίζοντας με εμμονή όλη μέρα τα πάντα! Ο άνθρωπος «που έτρεχε σαν τον Βέγγο», υποδυόμενος στις ταινίες τον αεικίνητο μεροκαματιάρη που παλεύει να επιβιώσει έχοντας στις πλάτες του το βάρος μιας στρατιάς εξαρτώμενων από τον ίδιο ανθρώπων χάριζε ξεκαρδιστικές σκηνές σε μια εποχή δύσκολη όπου η φτώχια και η μιζέρια είχαν τον πρώτο ρόλο. Και αν κάποιος λείπει σήμερα από την τηλεόραση, είναι αυτός.

Εμμονικός με την καθαριότητα, ουσιαστικά μέσα από τους ρόλους του σε ταινίες που έγραψαν κινηματογραφική ιστορία (Ο δράκος, Διακοπές στην Αίγινα, Μανταλένα, Ο Ηλίας του 16ου, Ποτέ την Κυριακή, Οι δοσατζήδες, Ψηλά τα χέρια, Χίτλερ, Μην είδατε τον Παναή, Ζήτω η τρέλα, Πολυτεχνίτης και ερημοσπίτης, Φανερός πράκτωρ 000, Τρελός, παλαβός και Βέγγος, Ποιος Θανάσης;κτλ), μετέφερε στην οθόνη έναν απόλυτο γνώριμο χαρακτήρα από την καθημερινότητα της δεκαετίας του 50 και του 60. Και κάπως έτσι ο Θανάσης Βέγγος έγραψε κινηματογραφική ιστορία.

Αν κάποιος έβλεπε ένα παράθυρο, ο Βέγγος έβλεπε την σκόνη στις γρίλιες! «Κάποτε έβαλα όλο το συνεργείο και ξεσκόνισε τις Θερμοπύλες! Ναι, μα τον Θεό! Καθαρίσαμε τις Θερμοπύλες για ένα γύρισμα. Αυτή η τελειότητα μόνο στο δικό μου κεφάλι υπάρχει. Αυτή η τελειότητα με έχει οδηγήσει δύο φορές στην καταστροφή», είχε δηλώσει σε κάποια από τις λίγες συνεντεύξεις του ο μεγάλος Έλληνας ηθοποιός που σκόρπιζε απλόχερα το γέλιο μεταφέροντας ουσιαστικά στη μεγάλη οθόνη τις μανίες που τον καταδίωκαν και στην προσωπική του ζωή.

Κυνηγούσε παντού τη σκόνη!

Οσοι τον έζησαν στο θέατρο τον θυμούνται να καθαρίζει σχολαστικά τα σκηνικά, μια εικόνα ρουτίνας στις καθημερινές πρόβες από τον δημοφιλή ηθοποιό που εξαιτίας της τελειομανίας του καταστράφηκε δύο φορές οικονομικά, αφού όσο ταλέντο είχε στην υποκριτική, άλλο τόσο του έλειπε στην οικονομική διαχείριση. Τον θυμούνται να διακόπτει την πρόβα για να τινάξει ένα τραπεζομάντηλο ενώ τα καλοκαίρια όταν γυρνούσε στο θέατρο, έκλεινε τα παράθυρα για να αφήσει απέξω τη σκόνη, με τη ζέστη να γίνεται αφόρητη. Ποτέ όμως κανείε δεν θύμωνε, αφού η αγάπη όλων ήταν τεράστια.

Ο Βέγγος ταυτίστηκε με την εικόνα του αεικίνητου ανθρώπου, ενώ η ατάκα του “καλέ μου άνθρωπε!” τον χαρακτήρισε προσωπικά, καθώς ξεχώρισε για το ήθος και τη σεμνότητά του. Άλλωστε, ο Βέγγος δεν ήταν ποτέ “σταρ’, αλλά ένας άνθρωπος “της διπλανής πόρτας” με αστείρευτο ταλέντο. Χαρακτηριστικό του πόσο τον λάτρεψε το κοινό είναι το γεγονός πως στην κηδεία του στο Θησείο, τον αποχαιρέτισε μια πραγματική λαοθάλασσα.

Η εξορία… γέννησε ένα αστέρι!

Ο Θανάσης Βέγγος είχε γεννηθεί στο Νέο Φάληρο το 1926. Το κινηματογραφικό του ντεμπούτο έγινε το 1954 στην ταινία Μαγική πόλη του Νίκου Κούνδουρου, τον οποίο ο Βέγγος συνάντησε στο στρατό στη Μακρόνησο (1948-1950) όπου στάλθηκε εξορία, ως «ανεπιθύμητος» στρατιώτης εξαιτίας της αριστερής δράσης του πατέρα του.

Ο πρώτος του μεγάλος ρόλος ήταν δίπλα στον Νίκο Σταυρίδη στην ταινία «Οι δοσατζήδες» του 1960. Το 1959, ο Βέγγος πήρε την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος ηθοποιού, όχι από κάποια Σχολή αλλά «ως εξαιρετικό ταλέντο» με εξετάσεις σε ειδική επιτροπή. Την ίδια χρονιά έπαιξε και στην πρώτη του θεατρική παράσταση στην επιθεώρηση «Ομόνοια πλατς-πλουτς», δίπλα στους Νίκο Ρίζο και Γιάννη Γκιωνάκη.

Ο σπουδαίος κωμικός έπαιξε σε 126 ταινίες, σε 52 από τις οποίες ως πρωταγωνιστής.

Το 1964 ίδρυσε τη δική του εταιρεία παραγωγής ΘΒ-Ταινίες Γέλιου με σκοπό να γυρίζει τα ταινίες του όπως τις ήθελε ο ίδιος, χωρίς την παρέμβαση κανενός. Δυστυχώς, και παρά τις επιτυχίες που σημείωναν τα φιλμ, λόγω της τελειομανίας του κα της κακής οικονομικής διαχείρισης η εταιρεία οδηγήθηκε σε κλείσιμο προκαλώντας την οικονομική του καταστροφή από την οποία κατάφερε να συνέλθει χρόνια αργότερα. Όταν χρεοκόπησε ο Βέγγος έχασε ακόμα και το διαμέρισμα όπου ζούσε με την οικογένειά του στην Κυψέλη και ήταν το μόνο περιουσιακό του στοιχείο, το οποίο είχε αποκτήσει από την υποκριτική. Ο ηθοποιός έκλεισε την εταιρεία του το 1967 με 7 εκατομμύρια χρέος τα οποία και ξεχρέωσε όλα.

Μια κορυφαία στιγμή

Μια από τις κορυφαίες στιγμές στην καριέρα του θεωρείται η ταινία του 1998 «Όλα είναι δρόμος». Το 1997 εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Επίδαυρο με τους Αχαρνής. Ο ίδιος κρατούσε το ρόλο του Δικαιόπολι. Το 2002 πρωταγωνίστησε στην επιτυχημένη τηλεοπτική σειρά Περί ανέμων και υδάτων, ενώ η τελευταία κινηματογραφική του συμμετοχή ήταν στην ταινία Το πέταγμα του κύκνου το 2010.

Από τις 19 Δεκεμβρίου της ίδιας χρονιάς ο αγαπητός ηθοποιός νοσηλευόταν στην εντατική μονάδα του νοσοκομείου Ερυθρός Σταυρός λόγω εγκεφαλικού επεισοδίου, όπου και άφησε την τελευταία του πνοή στις 3 Μαΐου 2011, λίγο πριν συμπληρώσει τα 84 χρόνια του. Η ταφή του έγινε στην Αμοργό, τον τόπο καταγωγής της μητέρας του και της γιαγιάς του.

Λίγες μόνο ώρες μετά τη γνωστοποίηση της είδησης για το θάνατό του, το όνομα του Θανάση Βέγγου έγινε παγκόσμιο trending στο Twitter με τους ξένους χρήστες να ρωτούν τί σημαίνει και να κάνουν σχετικές αναρτήσεις.

Ο Θανάσης Βέγγος ήταν παντρεμένος με την Μίνα (Ασημίνα) την οποία γνώρισε όταν εκείνος δούλευε σε γαλακτοπωλείο και της πήγαινε πάγο στο σπίτι. Το ζευγάρι απέκτησε δυο γιους, τον Βασίλη και τον Χάρη.

Το τροχαίο με το τρένο και η έμπνευση για το διαφημιστικό σποτ

Ήταν το 2000 όταν ο Θανάσης Βέγγος μαζί με τη σύζυγό του είχαν ένα σοβαρό τροχαίο ατύχημα. Λίγο έξω από τους Αγίους Θεοδώρους το αυτοκίνητό του συγκρούστηκε με διερχόμενη αμαξοστοιχία. Ο ηθοποιός δεν υπολόγισε σωστά και θεώρησε ότι προλάβαινε να περάσει τις γραμμές του τρένου τη στιγμή που κατέβαιναν οι μπάρες. Μάλιστα ο Βέγγος παραδέχτηκε το λάθος του και ανέλαβε την ευθύνη για το λάθος του δηλώνοντας «Εγώ φταίω».

Λίγο καιρό μετά ο Βέγγος γύρισε ένα διαφημιστικό σποτ-κοινωνικό μήνυμα σε συνεργασία με το υπουργείο Μεταφορών και τον ΟΣΕ και σε σκηνοθεσία Ντίνου Κατσουρίδη.

Η σύλληψη

Όσοι κι αν ακούγεται απίστευτο στους περισσότερους, τον Ιούλιο του 1982 ο Θανάσης Βέγγος συνελήφθη και οδηγήθηκε στον εισαγγελέα με την κατηγορία για «διαφήμιση μέσω παρανόμου ραδιοσταθμού», σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Απογευματινή». Μάλιστα η δίκη του αναβλήθηκε δυο φορές, ενώ ο κόσμος στάθηκε στο πλευρό του.

Η επέτειος του θανάτου του Θανάση Βέγγου, του αστείρευτου ταλέντου που μας έκανε να ξεκαρδιζόμαστε στα γέλια, συμπίπτει φέτος με την Παγκόσμια Ημέρα Γέλιου, η οποία γιορτάζεται την πρώτη Κυριακή του Μαΐου. Δεν μπορούμε λοιπόν να μην θυμηθούμε 10 από τις πιο αξέχαστες ατάκες του Θανάση Βέγγου οι οποίες έχουν γράψει ιστορία.

Ο Ατσίδας (1962)

Σε δεύτερο ρόλο ως «Θρασύβουλος», ο Θανάσης Βέγγος ξεδιπλώνει το κωμικό του ταλέντο και αφήνει εποχή με τις ατάκες του. Από τις πιο γνωστές της ταινίας είναι η ατάκα «Όλα είναι ατμός».

Θα σε κάνω βασίλισσα (1964)

Ο Θανάσης Βέγγος στο ρόλο του σφιχτοχέρη «Αντώνη Τσιλιβίκη» που γίνεται «Αντώνης Μπεϊζάνης», μετράει μέχρι και την τελευταία δεκάρα.

https://www.youtube.com/watch?v=avOymsjYxdc

Τύφλα να ‘χει ο Μάρλον Μπράντο (1963)

Ο Στέφανος Αυγερινός-Θανάσης Βέγγος είναι συνονόματος του ποιητή Στέφανου Αυγερινού-Κώστα Κακαβά. Οι δυο τους αλλάζουν ρόλους και αρχίζουν τα ευτράπελα. Απολαύστε τον στο ποίημα που απαγγέλει «Απόψε σήμερα και χτες που όλες οι πόρτες είν’ κλειστές…».

Πολυτεχνίτης κι ερημοσπίτης (1963)

Μια από τις πιο δημοφιλείς και αγαπημένες ταινίες του Θανάση Βέγγου η οποία μας έχει χαρίσει επικές ατάκες που δεν ξέρεις ποια να πρωτοθυμηθείς και να διαλέξεις. Επιλέγουμε τη σκηνή στο φωτογραφείο με τη σέξυ χορεύτρια Γκιζέλα Ντάλι η οποία θέλει να βγάλει μερικές προκλητικές φωτογραφίες. «Αμ έτσι όπως πάμε θα το δεις και το πουλάκι».

Μην είδατε τον Παναή (1962)

Ο Θανάσης Βέγγος πρωταγωνιστεί ως «Παναής Παπαπαναγόπουλος» δίπλα στον Ανδρέα Μπάρκουλη. Θυμόμαστε την εμβληματική σκηνή στην οποία ζητάει δανεικά από τον ξενοδόχο.

https://www.youtube.com/watch?v=SUFLBaUrVPk

Τρελός παλαβός και Βέγγος (1967)

Στην ταινία αυτή, ακούγεται μία από τις γνωστότερες ατάκες του ελληνικού κινηματογράφου: «Ξέρεις από βέσπα;», την οποία λέει ο Βέγγος, ντυμένος γιατρός, προσπαθώντας να σταματήσει τη βέσπα που είχε καβαλήσει για να αποφύγει έναν που τον περνούσε για τον «Θανάση».

Ο Παπατρέχας (1966)

Ο Πολύδωρος Λαγός είναι ο ταλαίπωρος θυρωρός μιας πολυκατοικίας με τις έξι αδερφές και την γεροντοκόρη θεία ο οποίος τρέχει και δεν φτάνει προκειμένου να εξυπηρετήσει όλους τους ενοίκους της πολυκατοικίας και να παντρέψει όλες τις γυναίκες της οικογένειας.

Σχολή για σωφερίνες (1964)

Ο Μπάμπης (Θανάσης Βέγγος) και ο Ντίνος (Ανδρέας Μπάρκουλης) έχουν από κοινού μια σχολή οδηγών στην Αθήνα. Ο Ντίνος αναλαμβάνει τις όμορφες παρουσίες και ο Μπάμπης όλες τις υπόλοιπες. Ας πάρουμε λοιπόν τα πράγματα από το πρώτο μάθημα «αυτό λέγεται αυτοκίνητο».

Βοήθεια! Ο Βέγγος φανερός πράκτωρ 000 (1967)

Η ταινία αποτέλεσε τεράστια επιτυχία στους κινηματογράφους, καθώς πούλησε 474.568 εισιτήρια και βγήκε 5η ανάμεσα σε 117 ταινίες. Το διαχρονικό πλέον «μανούλα» από τον Θανάση Βέγγο, όταν αλληθώρισε βλέποντας μια αιθέρια ύπαρξη μπροστά του, αρκούσε για να γράψει ιστορία στον κινηματογράφο.

Ο καταφερτζής (1964)

Ο καταφερτζής φουκαράς Θανάσης Βέγγος είναι ο «Κανέλλος Καραμπατσάς». Η σκηνή με το τηλέφωνο είναι από τις πιο αναγνωρίσιμες του παλιού ελληνικού κινηματογράφου. «Μη μου το λες».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις