Κρούσματα σήμερα Ελλάδα 20/12: Έφτασαν τα ψυγεία των εμβολίων - Εξαδάκτυλος: Μόνο με διψήφιο αριθμό διασωληνωμένων θα είμαστε σε «ασφαλή νερά»
Κρούσματα σήμερα Ελλάδα 20/12: Σήμερα ανακοινώθηκαν 588 νέα κρούσματα του νέου κορονοϊού στη χώρα, εκ των οποίων 11 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 131072, εκ των οποίων το 52.5% άνδρες. 5211 (4.0%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 38349 (29.3%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
515 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. 165 (32.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 77.1%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 800 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ. Τέλος, έχουμε 70 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 4172 θανάτους συνολικά στη χώρα. 1682 (40.3%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.7% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Εξαδάκτυλος: Μόνο με διψήφιο αριθμό διασωληνωμένων θα είμαστε σε «ασφαλή νερά»
Μεγάλη προσοχή χρειάζεται στις γιορτές προκειμένου να μην οδηγηθούμε σε νέα έξαρση της πανδημίας του κορονοϊού προειδοποιούν οι ειδικοί. Για το θέμα μίλησε στο MEGA ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, πρόεδρος Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου που έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου τονίζοντας ότι δεν πρέπει να χαλαρώσουν τα μέτρα και υπογραμμίζοντας ότι τα ρεβεγιόν θα πρέπει να γίνουν με όσο το δυνατόν λιγότερα άτομα. «Αποκλιμάκωση θα υπάρξει όταν θα δούμε διψήφιο αριθμό στους διασωληνωμένους», είπε σχετικά. «Μόνο τότε, παράλληλα με τον αριθμό των κρουσμάτων, θα έχουμε μπει σε ασφαλή νερά», υπογράμμισε. Η πίεση στο σύστημα υγείας και ειδικά στις ΜΕΘ συνεχίζεται, συμπλήρωσε από την πλευρά του ο κ. Νίκος Καπραβέλος, διευθυντής ΜΕΘ νοσοκομείου «Παπανικολάου».
Ζήτημα είναι αν υπάρχουν μία με δύο κλίνες ΜΕΘ όταν εφημερεύουμε, είπε, τονίζοντας ότι «είμαστε σε μια εύθραυστη ισορροπία» και εξέφρασε την ανησυχία του για την κινητικότητα στις εορτές. «Το δεύτερο κύμα δεν έχει τελειώσει», προειδοποίησε. Στην εκπομπή μίλησε και ο πρώτος Έλληνας γιατρός που έχει εμβολιαστεί παγκοσμίως. Ο κ. Δημήτρης Τζαχάνης, αναπληρωτής καθηγητής Αιματολογίας Πανεπιστημίου Καλιφόρνια, τόνισε ότι δεν είχε κάποια σημαντική παρενέργεια από τον εμβολιασμό. Το μόνο που αισθάνθηκε ήταν λίγος πόνος στο μπράτσο που κράτησε για μία μέρα. Την ίδια μέρα μάλιστα ο γιατρός εργάστηκε κανονικά.
Έφτασαν τα ψυγεία των εμβολίων
Το Σάββατο φτάνουν σύμφωνα με πληροφορίες οι πρώτες δόσεις του εμβολίου στη χώρα, ενώ για να διατηρηθούν, χρειάζεται θερμοκρασία -80 βαθμών Κελσίου. Κάθε ένα από τα ψυγεία χωράει 80.000 δόσεις. Αμέσως μόλις φτάσουν στη χώρα μας, θα μπουν σε αυτά τα ειδικά ψυγεία και στη συνέχεια θα μεταφερθούν πρώτα στα νοσοκομεία (για τους υγειονομικούς) σε iso boxes με παγοκύστες και ειδικό καταγραφικό θερμοκρασίας. Η διάρκεια ζωής τους είναι μόλις 5 ημέρες σε θερμοκρασία 2 έως 8 βαθμούς, δηλαδή θερμοκρασία απλού ψυγείου. Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, από τη στιγμή που το εμβόλιο θα φύγει από τις αποθήκες για να πάει στα εμβολιαστικά κέντρα, οι εμβολιασμοί θα πρέπει να γίνονται άμεσα, λόγω της μικρής αυτής διάρκειας ζωής.
Συνεπώς, εκτός από τους πολίτες που έχουν ραντεβού για να εμβολιαστούν μια συγκεκριμένη ημέρα και ώρα, θα υπάρχουν και αναπληρωματικοί. Στόχος της κυβέρνησης είναι, εάν όλα πάνε καλά και η Ευρώπη στείλει τις απαραίτητες ποσότητες εμβολίων, να εμβολιάσει 2,5 εκατ. πολίτες μέχρι τον Μάρτιο.
Όλα έγιναν υπό άκρα μυστικότητα, καθώς το μέρος όπου βρίσκονται τα ψυγεία δεν πρέπει να γίνει γνωστό σε καμία περίπτωση. Αυτός ήταν ο λόγος που όσοι ρεπόρτερ βρέθηκαν στον χώρο, ενημερώθηκαν την τελευταία στιγμή πού πρέπει να πάνε και ταυτόχρονα δημιουργήθηκε αναλυτική λίστα με τα ονόματα τους. Το μήνυμα ήταν ξεκάθαρο: δεν θα έπρεπε να αποκαλύψουν πού βρίσκονται τα ψυγεία.
Πάρτι κορονοϊού στον Άλιμο
Άκρως απογοητευτικές συμπεριφορές παρατηρούνται στη χώρα μας, την ώρα που η πλειοψηφία καταβάλλει σκληρή προσπάθεια να τηρήσει τα μέτρα, τόσο για να μειωθούν οι απώλειες και τα κρούσματα, όσο και για να ανοίξει επιτέλους η αγορά και να “ανασάνουν” τα εκατομμύρια επιχειρηματιών που αγγίζουν τα όρια της φτώχειας. Οι ειδικοί, απευθύνουν εκκλήσεις για προσοχή ενόψει και των εορτών, εκφράζοντας μια συγκρατημένη αισιοδοξία πως το ερχόμενο καλοκαίρι θα καταφέρουμε να επιστρέψουμε σε μια κανονικότητα. Κάποιοι όμως, δεν σέβονται τίποτα. Το Σάββατο το βράδυ, περίπου 50 με 100 νεαρά άτομα είχαν συγκεντρωθεί στον λόφο Πανί στον Άλιμο και ετοιμάζονταν για πάρτι εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού. Ωστόσο, η επέμβαση της ΕΛ.ΑΣ. στο σημείο ήταν άμεση, καθώς οι Αρχές είχαν την πληροφορία για την συγκέντρωση των νεαρών.
Η ετοιμότητα της Αστυνομίας προκάλεσε εκνευρισμό στους συγκεντρωμένους, οι οποίοι αντέδρασαν έντονα κατά την άφιξη των αστυνομικών στο σημείο. Αρχικά πέταξαν πέτρες και στη συνέχεια τράπηκαν σε φυγή, ενώ η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε 15 προσαγωγές ενώ «έκοψε» αρκετά πρόστιμα ύψους 300 ευρώ.
Πάρτι στην Ξάνθη
Πάρτι εν μέσω πανδημίας διοργάνωσε την Πέμπτη το βράδυ ιδιοκτήτης οικίας στην Ξάνθη, με αποτέλεσμα να δεχτεί πρόστιμο που έφτασε τις 3000 ευρώ. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια του ελέγχου που πραγματοποίησαν οι αστυνομικοί, δέχθηκαν επίθεση και απειλές από τους παρευρισκόμενους. Η Αστυνομία συνέλαβε τρία άτομα, μεταξύ των οποίων και ο ιδιοκτήτης στον οποίο επιβλήθηκε το πρόστιμο των 3.000 ευρώ, για παραβίαση των μέτρων κατά του κορονωϊού. Στους άλλους δύο συλληφθέντες επιβλήθηκε το διοικητικό πρόστιμο των 300 ευρώ.