Πολυνομοσχέδιο - Τσίπρας: Θυμάστε τον συγκυβερνήτη σας, Πάνος Καμμένο, που ερχόταν στη Βουλή και ανέπτυσσε κάτι θεωρίες για σκάνδαλα ρώτησε τον Αλέξη Τσίπρα ο Μάκης Βορίδης
Πολυνομοσχέδιο – Τσίπρας: “Ακούγοντας σήμερα τον κ. Τσίπρα, μου ήρθε στο μυαλό ο Πάνος Καμμένος”, απάντησε στον Αλέξη Τσίπρα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκης Βορίδης στη Βουλή στη συζήτηση επί του πολυνομοσχεδίου που περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων- ρυθμίσεις για την προστασία της δημόσιας υγείας από τις συνέπειες της πανδημίας. O υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης απευθυνόμενος στα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι “θυμάστε τον συγκυβερνήτη σας, ο οποίος ερχόταν εδώ και ανέπτυσσε κάτι θεωρίες για σκάνδαλα, όλο κάτι αποκάλυπτε συγκλονιστικά πράγματα που συνέβαιναν, όλο κάτι εικασίες, όλο κάτι υποθέσεις, που όμως τελικά, τίποτα πουθενά δεν κατέληγε; Ε, αυτή ήταν η ομιλία του κ. Τσίπρα σήμερα. “Η εταιρεία, που την πήρατε’, “την απευθείας ανάθεση που κάνατε”, διάφορα σκάνδαλα, χωρίς κανένα στοιχείο. Πάνος Καμμένος στα καλύτερά του!”.
Ο Μάκης Βορίδης αναφέρθηκε και στην προαναγγελία του κ. Τσίπρα ότι θα ζητήσει προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τη λειτουργία της δημοκρατίας. “Μας είπε ότι θα κάνει και θέμα προ ημερησίας διατάξεως. Ποιο; Το θέμα δημοκρατίας. Μας είπε ότι υπάρχει θεσμικό έλλειμμα. Γιατί υπάρχει θεσμικό έλλειμμα; γιατί μας είπε ότι καταθέτουμε πολλές τροπολογίες, ενόψει πέρατος του κοινοβουλευτικού έτους. Αλλά είμαστε εδώ νομίζω, όλοι μαζί όταν ερχόντουσαν οι διακοσάρες και οι τρακοσάρες τροπολογιών, οι δικές σας, στο τέλος του χρόνου. Δεν υπήρχε τότε έλλειμμα δημοκρατίας;”.
Η κυβέρνηση της σκευωρίας Novartis θέτει θέμα δημοκρατίας στη ΝΔ
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης απάντησε και στην αναφορά του κ. Τσίπρα για την διακοπή της συνεργασίας της δημοσιογράφου κ. Κρουστάλλη με το μέσο στο οποίο εργαζόταν επειδή δυσαρέστησε την κυβέρνηση ένα ρεπορτάζ της. “Αυτό λοιπόν, αναδεικνύεται ως ζήτημα δημοκρατίας, χωρίς να έχει υπάρξει οποιοδήποτε στοιχείο ότι υπάρχει κυβερνητική παρέμβαση για τη διακοπή της συνεργασίας της κ. Κρουστάλλη. Κανείς δεν μας το έχει πει αυτό. Αυτό είναι εικασία. Εάν η κ. Κρουστάλλη, δεν τα βρήκε με το Μέσο στο οποίο εργαζόταν, για την πολιτική του γραμμή, για την άποψή του, για τη συνεργασία τους, για οτιδήποτε, αυτό είναι ζήτημα του Μέσου και της δημοσιογράφου. Η κυβέρνηση πως εμπλέκεται;”.
“Αλλά τόσο ευαίσθητος ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνησή του! Να θυμίσω για ποια κυβέρνηση μιλάμε. Μιλάμε για την κυβέρνηση της χειραγώγησης του τηλεοπτικού πεδίου, μιλάμε για την κυβέρνηση της άδειας με βοσκοτόπια, μιλάμε για την κυβέρνηση του Καλογρίτσα και των 2 εκατομμυρίων για να γίνει Συριζοκάναλο. Μιλάμε για την κυβέρνηση της ΕΡΤ, της Ακριβοπούλου και του Καψώχα! Μιλάμε γι΄αυτή την κυβέρνηση και κυρίως για την κυβέρνηση της σκευωρίας Novartis που έρχεται να πει ότι θα βάλει θέμα δημοκρατίας στη Νέα Δημοκρατία!”, είπε ο Μάκης Βορίδης και πρόσθεσε ότι αυτό το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για προ ημερησίας θα είναι ‘ακόμη μια αυτοκτονική απόφαση’ και μακάρι να προξενήσει ο ΣΥΡΙΖΑ μια τέτοια συζήτηση για τη δημοκρατία, “για να θυμηθούμε τα πεπραγμένα του”, πρόσθεσε.
Η τροπολογία του υπ. Παιδείας έρχεται να καλύψει αυτό που δεν ήθελε ο ΣΥΡΙΖΑ
Απαντώντας σε όσα είπε ο κ. Τσίπρας για την τροπολογία του υπουργείου Παιδείας και το ΤΕΕ, ο Μάκης Βορίδης είπε ότι επιχειρείται διαστρέβλωση αν και η τροπολογία αφορά το θέμα του ποιος κρίνει την αναγνώριση επαγγελματικών δικαιωμάτων, δηλαδή αν θα την κρίνουν τα επιμελητήρια ή αν θα κριθεί από επιτροπή του υπουργείου Παιδείας.
“Η τροπολογία είναι αυτό και μάλιστα έρχεται προκειμένου να καλύψει αυτό που εσείς δεν θέλατε να αντιμετωπίσετε και μας το κληροδοτήσατε ως πρόβλημα δεδομένου ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προειδοποιήσει πως θα ακολουθήσει διαδικασία ελέγχου και καταλογισμού διότι δεν υπάρχει απόκριση στις αιτήσεις αναγνώρισης επαγγελματικών δικαιωμάτων”, είπε ο κ. Βορίδης και τόνισε ότι δεν υπάρχει ζήτημα ισοτιμίας παρά μόνο ένας μηχανισμός που διαφοροποιεί το σημείο κρίσης, προκειμένου να βγαίνει η απόφαση.
Τι είπε για τις ενισχύσεις των αγροτών
Καθώς ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε πει στην ομιλία του ότι οι ενισχύσεις που κατατέθηκαν στους λογαριασμούς των αγροτών δεν ήταν πλήρεις, ο υπουργός ενημέρωσε τον κ. Τσίπρα ότι:
-σήμερα πληρώθηκαν άλλα 70 εκατομμύρια και επομένως έχει καταβληθεί το σύνολο των ενισχύσεων.
-θα καταβληθεί και η εξισωτική αποζημίωση στις 24/12, δηλαδή ποσό 248 εκατομμύρια ευρώ.
-θα καταβληθεί και το Μέτρο για την ενίσχυση του ελαιόλαδου των παραγωγών, 126 εκατομμύρια, στις 24/12.
-μέχρι το τέλος του χρόνου, θα έχουν πληρωθεί άλλα 7 εκατομμύρια για τις λαϊκές και 37 εκατομμύρια για την ελιά καλαμών, την ανοιξιάτικη πατάτα, το πρώιμο καρπούζι, τα οπωροκηπευτικά Κρήτης θερμοκηπίου.
Ο υπουργός αναφέρθηκε και σε τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή και εξήγησε ότι με αυτή δίνεται η δυνατότητα να παίρνουν τα μέτρα ενίσχυσης οι Έλληνες παραγωγοί, χωρίς να προσκομίζουν φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα. “Είναι μια δίκαιη ρύθμιση διότι στόχος της ενίσχυσης είναι η παραγωγική στήριξη και πρέπει οι παραγωγοί να μπορέσουν να αντισταθμίσουν τη ζημία που είχαν από τα περιοριστικά μέτρα για τον κορονοϊό”, είπε ο κ. Βορίδης και αναρωτήθηκε πως θα τοποθετηθούν όσοι κόπτονται για το αγροτικό εισόδημα.
Ακούγοντας τον κ. Τσίπρα μου ήρθε στο μυαλό ο Πάνος Καμμένος. Μας είχε λείψει από την αίθουσα, ελπίζω να μη συμβεί αυτό και στον κ. Τσίπρα. pic.twitter.com/vE0b1euWaM
— Makis Voridis (@MakisVoridis) December 21, 2020
Τσίπρας: Η κυβέρνηση νομοθετεί, ιδιαίτερα μετά την πανδημία, σαν τον κλέφτη
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στη Βουλή κατά τη συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «νομοθετεί σαν τον κλέφτη».
«Αυτό που συμβαίνει με τη κοινοβουλευτική διαδικασία, νομίζω ότι υπερβαίνει τα όρια. Και δεν αναφέρομαι στο παρόν νομοσχέδιο με τις λεγόμενες Χριστουγεννιάτικες τροπολογίες. Αναφέρομαι στον τρόπο και στη μέθοδο που έχει επιλέξει η κυβέρνηση για να νομοθετεί, όχι μόνο παραμονές Χριστουγέννων, ιδιαίτερα μετά την πανδημία, σαν τον κλέφτη. Αλλά το πράγμα έχει ξεφύγει και είναι γενικευμένο», είπε χαρακτηριστικά ο Αλ. Τσίπρας ξεκινώντας την ομιλία του.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέκρινε επίσης την κυβέρνηση ότι «εκμεταλλεύεται» την έκτακτη κατάσταση της πανδημίας, ότι «η Βουλή λειτουργεί υπό καθεστώς εκτάκτων συνθηκών», για να ψηφίζει «δίχως διαβούλευση, δίχως δημοσιότητα εξυπηρετήσεις σε συμφέροντα, που σε άλλες περιπτώσεις θα προκαλούσα αντιδράσεις ακόμα και στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία».
Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε τροπολογία «τελευταίας στιγμής» του υπουργείου Παιδείας που «εξισώνει τα πτυχία ΑΕΙ» με «απόφοιτους κολλεγίων». «Έχουμε βρει μια “φάμπρικά” και περνάνε νομοσχέδια “χωρίς να ανοίξει μύτη”», είπε, ενώ διερωτήθηκε αν αυτή είναι η άποψη της κυβέρνησης για την αριστεία.