Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

17

Ιουλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Κρούσματα σήμερα Ελλάδα 22/12: Ενημέρωση ΕΟΔΥ για τον κορονοϊό
Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΕΟΔΥ

Κρούσματα σήμερα Ελλάδα 22/12: Ενημέρωση ΕΟΔΥ για τον κορονοϊό

Κρούσματα σήμερα Ελλάδα 22/12: Στα 853 τα νέα κρούσματα - 491 διασωληνωμένοι, 83 θάνατοι - Οι μετακινήσεις τα Χριστούγεννα

Κρούσματα σήμερα Ελλάδα 22/12: Σήμερα ανακοινώθηκαν 853 νέα κρούσματα του νέου κορονοϊού στη χώρα, εκ των οποίων 9 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 132430, εκ των οποίων το 52.5% άνδρες. 5248 (4.0%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 38804 (29.3%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

491 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. 156 (31.8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 78.2%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 823 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ. Τέλος, έχουμε 83 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 4340 θανάτους συνολικά στη χώρα. 1754 (40.4%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.7% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Οι μετακινήσεις τα Χριστούγεννα

Για τις μετακινήσεις των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, το «στοίχημα» του εμβολιασμού αλλά και το ενδεχόμενο νέων τοπικών lockdown μίλησε σε πρωινή του συνέντευξη στον ΑΝΤ1 ο Στέλιος Πέτσας. Όπως εξήγησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, για να μετακινηθούμε τις παραμονές και ανήμερα των εορτών και να πάμε στα τραπέζια θα στείλουμε τον κωδικό μετακίνησης «6» ενώ απηύθυνε για ακόμη μια φορά έκκληση να «μην ανοίξουμε πολύ τον κύκλο, να δούμε αυτούς που λίγο – πολύ βλέπουμε ούτως ή αλλιώς». Την ίδια ώρα, ο κ. Πέτσας αναγνώρισε ότι όλα τα χρόνια της κρίσης έπεσε το εισόδημα και τόνισε πως το «η πανδημία ήταν μια τροχοπέδη και έτσι πάμε πίσω στην ανάκαμψη».

Μάλιστα, σημείωσε ότι το κράτος έχει σταθεί αρωγός όσο μπορούσε. «Και ελπίζουμε την επόμενη χρονιά να μπορούμε να κάνουμε περισσότερα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος.
Ερωτηθείς σχετικά με τη δυνατότητα να κατατεθούν νωρίτερα τα επιδόματα, ο ίδιος είπε πως δεν διαφαίνεται δυνατότητα αλλαγής της ημερομηνίας καταβολής τους. «Θα μείνουμε στις ανακοινώσεις της κ. Μιχαηλίδου» είπε ο κ. Πέτσας.

Άνοιξε η πλατφόρμα: Testing.gov.gr

Στο μεταξύ, άνοιξε η πλατφόρμα για τους πολίτες προκειμένου να υποβάλλονται σε δωρεάν τεστ κορονοϊού. Η πλατφόρμα είναι στο testing.gov.gr και συμπληρώνοντας μια φόρμα ο πολίτης μπορεί να δηλώσει ότι επιθυμεί να υποβληθεί σε τεστ. Στην φόρμα του testing.gov.gr ο κάθε πολίτης που επιθυμεί γράφει το ονοματεπώνυμό του, το κινητό του, την ηλικία του, τον ταχυδρομικό του κώδικα και την ιδιότητά του.

Όπως αναφέρεται στις οδηγίες:

Η πανδημία του κορονοϊού μας έφερε αντιμέτωπους με καταστάσεις που δεν μπορούσαμε να διανοηθούμε λίγους μήνες πριν. Η αντιμετώπισή του επιβάλλει ομοψυχία και την τήρηση των μέτρων που συνιστούν οι ειδικοί από όλους μας. Κάθε ένας και κάθε μία από εμάς μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στην κοινή προσπάθεια. Μια πτυχή αυτής της κοινής προσπάθειας είναι η παρακολούθηση της διασποράς του κορονοϊού στην κοινότητα και η εκτίμηση του λεγόμενου «δείκτη θετικότητας». Ο δείκτης θετικότητας προκύπτει από τα τεστ κορονοϊού που γίνονται καθημερινά στη χώρα.

Σήμερα πραγματοποιούνται περίπου 20 χιλιάδες τεστ καθημερινά από το δημόσιο σύστημα υγείας σε άτομα που κατά κανόνα έχουν ιστορικό που αυξάνει την πιθανότητά τους να έχουν εκτεθεί στον ιό. Στόχος μας είναι αυτός ο αριθμός να αυξηθεί σημαντικά και στην εθνική στρατηγική να συμπεριληφθεί η παρακολούθηση ασυμπτωματικών εθελοντών μέσω της τυχαίας επιλογής 12,000 πολιτών καθημερινά.

Η συμμετοχή σας στην προσπάθεια αυτή θα βοηθήσει τους ειδικούς να διαμορφώσουν καλύτερη εικόνα για τη μετάδοση του κορονοϊού σε όλη τη χώρα με στόχο τον έγκαιρο εντοπισμό της διασποράς. Μπορεί να βοηθήσει, όμως και στη δική σας προστασία με έγκαιρη διάγνωση, αλλά και την προστασία ευάλωτων ατόμων του στενού σας περιβάλλοντος, σε περίπτωση που είστε ασυμπτωματικός φορέας. Μπορείτε να συμμετάσχετε με τρόπο απλό και διαφανή. Συμπληρώστε την παρακάτω «φόρμα αίτησης δωρεάν ελέγχου για COVID19».

Γίνετε υποψήφιος/υποψήφια για τον δειγματοληπτικό έλεγχο για COVID19. Η συμμετοχή σας είναι πολύτιμη. Για εσάς, για τον διπλανό σας, για τους δικούς σας ανθρώπους, για όλους μας. Στην σελίδα αυτή υπάρχουν και ερωτήσεις και απαντήσεις για οποιαδήποτε απορία έχουν οι πολίτες.

Δωρεάν τεστ ΕΟΔΥ κλιμάκιο κορονοϊός rapid test

«Γιατροί και νοσηλευτές πρέπει να εμβολιαστούν»

Την πεποίθηση πως οι γιατροί και οι νοσηλευτές δεν πρέπει να εργάζονται στα νοσοκομεία αν δεν κάνουν το εμβόλιο κατά του κορονοϊού εξέφρασε η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας και Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή ΣΗΜΕΡΑ, τονίζοντάς παράλληλα, πως η παράταση του lockdοwn δεν αποκλείεται. «Σε κάθε νοσοκομείο φτιάξαμε τις λίστες των γιατρών που θα εμβολιαστούν. Στο νοσοκομείο Γεννηματάς το 45% του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού έχει δηλώσει ότι θα εμβολιαστεί. Αυτή όμως ήταν η πρώτη λίστα. Ακολουθεί και δεύτερη λίστα με τους υπόλοιπους. Δεν πρέπει ένας γιατρός ή νοσηλευτής να εργάζεται στα νοσοκομεία αν δεν έχει εμβολιαστεί.

Επειδή όμως ο εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός, αλλά πρέπει ο καθένας να το κάνει συνειδητά. Θα πρέπει το υπουργείο Υγείας να ξεκινήσει καμπάνια για τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού», είπε χαρακτηριστικά η κ.Παγώνη και στη συνέχεια αναφέρθηκε στη μετάλλαξη που εμφανίστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, αναφέροντας ότι απαιτείται ψυχραιμία, καθώς και οι κορονοϊοί και οι υπόλοιποι ιοί έχουν μεταλλάξεις.

«Προς το παρόν δεν έχουμε στοιχεία ότι η μετάλλαξη δημιουργεί πρόβλημα στα εμβόλια ούτε ότι προσβάλλει τα παιδιά. Υπάρχει μια επιθετικότητα γύρω στο 75% για τους μεγαλύτερους, αλλά κι αυτό ακόμα εξετάζεται», επισήμανε και συμπλήρωσε ότι αν ο ιός είναι πιο μεταδοτικός, «πρέπει να πάρουμε περισσότερα μέτρα και να είμαστε πιο προσεκτικοί. Ελπίζουμε ότι η μετάλλαξη δεν έχει έρθει ακόμα στην Ελλάδα. Ήδη στα αεροδρόμια έχουν πάρει μέτρα, η καραντίνα για όσους ταξιδεύουν από το Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκε στις 10 μέρες».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις