Πώς να φτιάξω σούσι: Κάποιοι το λατρεύουν κι άλλοι λατρεύουν να το… μισούν.
Πώς να φτιάξω σούσι: Κάποιοι το λατρεύουν κι άλλοι λατρεύουν να το… μισούν. Αν ανήκετε στην πρώτη κατηγορία, δεν χρειάζεται να περιμένετε να φάτε σούσι μόνο όταν βγαίνετε έξω για φαγητό. Φτιάξτε το μόνοι σας! Όσοι είστε εξοικειωμένοι με την ιδέα του ωμού ψαριού, το σούσι πιθανότατα να βρίσκεται ψηλά στις προτιμήσεις σας. Εκτός από νόστιμο, είναι και ωφέλιμο λόγω των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων που περιέχει κι αν συνοδεύεται με καστανό ρύζι, αυξάνει τις φυτικές ίνες στη διατροφή σας, κάνοντας καλό στο έντερο και τη σιλουέτα σας, ενώ τα φύκια είναι πλούσια σε ιώδιο, απαραίτητο για έναν υγιή θυρεοειδή, χαλκό, ασβέστιο, σίδηρο και μαγνήσιο. Και επειδή έξω δεν μπορείτε να πάτε, ιδού πώς μπορείτε να φτιάξετε σούσι μόνοι σας.
Τι θα χρειαστείτε
Sushi rice
Ξύδι ρυζιού
Ζάχαρη
Αλάτι
Φρέσκο σολωμό φιλέτο, χωρίς δέρμα και κόκκαλα (εξήγησε στον ψαρά σου για ποιον λόγο το θέλεις)
Φύλλα nori
Αβοκάντο
Wasabi
Πίκλες τζίντζερ
Soy sauce
Bamboo mat
Chopsticks
Πώς θα φτιάξετε το sushi rice
Καταρχήν να τονίσουμε πως χρειάζεσαι οπωσδήποτε το ειδικό ρύζι για σούσι, το οποίο όταν βράσει γίνεται τόσο κολλώδες όσο χρειάζεσαι για τα rolls. Η αναλογία είναι: 2 κούπες ρύζι με 2 1/2 κούπες νερό.
Ξεκινάς ρίχοντας το ρύζι στο σουρωτήρι και ξεπλένοντάς το πολύ καλά κάτω από τρεχούμενο νερό, ανακατεύοντάς το ταυτόχρονα με το χέρι σου ώστε να απομακρύνεις το άμυλο. Το ρύζι είναι έτοιμο όταν το νερό που τρέχει από το σουρωτήρι έχει γίνει διάφανο. Βάζεις το ρύζι με το νερό στην κατσαρόλα και το αφήνεις να μείνει για 15 λεπτά. Στη συνέχεια το σκεπάζεις με το καπάκι της κατσαρόλας, το αφήνεις να πάρει μια βράση σε δυνατή φωτιά και στη συνέχεια την χαμηλώνεις και το αφήνεις να βράσει για ένα τέταρτο. Ταυτόχρονα, ζεσταίνεις σε ένα κατσαρολάκι 4 κουταλιές ξύδι ρυζιού, 2 κουταλιές ζάχαρη και 1 κουταλιά αλάτι, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να διαλυθούν στο ξύδι.
Όταν το ρύζι είναι έτοιμο, το αδειάζεις σε ένα μεγάλο μπωλ, ρίχνεις παντού το μείγμα του ξυδιού και ανακατεύεις καλά (κατά προτίμηση με ξύλινη κουτάλα) ώστε να αγκαλιάσει όλους τους κόκκους του ρυζιού.
Ετοιμάστε τα rolls
Καθώς περιμένεις το ρύζι να κρυώσει (προσοχή: μην το βάλεις στο ψυγείο, θα χαλάσει εντελώς η υφή του), ασχολήσου με τα υπόλοιπα υλικά, δηλαδή κόψε το αβοκάντο και τον σολωμό σε φέτες.
Πάνω σε ένα μεγάλο ξύλο κοπής άπλωσε ένα bamboo mat και τύλιξέ το και από τις δύο πλευρές με διάφανη μεμβράνη. Άπλωσε πάνω στη μεμβράνη ένα φύλλο nori, με την τραχιά πλευρά του προς τα εσένα και πάρε κοντά σου ένα μπωλάκι με νερό. Βρέξε τα δάχτυλά σου, πάρε μια μέτρια ποσότητα ρυζιού και άπλωσέ τη κατά μήκος του φύλλου nori. Βρέξε ξανά τα χέρια σου και στρώσε το ρύζι μέχρι τις άκρες του φύλλου δεξιά και αριστερά αλλά και προς τα κάτω. Πάρε μια μικρή ποσότητα wasabi και άπλωσέ τη κατά μήκος του ρυζιού- το wasabi δίνει την χαρακτηριστική γεύση του στο roll αλλά δρα και ως αντιμικροβιακό.
Άπλωσε από πάνω φέτες αβοκάντο και μετά σολωμού. Ήρθε η ώρα για το τύλιγμα, όπου το bamboo mat θα το κάνει παιχνιδάκι: πιάσε την άκρη του mat μαζί με το φύλλο nori και ξεκίνησε να τυλίγεις σφιχτά, συγκρατώντας τα υλικά με τα δάχτυλά σου. Μόλις κάνεις το πρώτο τύλιγμα σπρώξε προς το μέρος σου το roll και συνέχισε. Καθώς φτάνεις στο τέλος, βρέξε με το δάχτυλό σου το φύλλο nori κατά μήκος, για να κολλήσει, πάτησε ελαφρά το roll και ιδού: το δικό σου salmon avocado* maki είναι έτοιμο!
Κόβεις το roll στη μέση και το κάθε μισό σε 3 κομμάτια, τα τοποθετείς σε ένα πιάτο και σερβίρεις με μια μπαλίτσα wasabi, πίκλες τζίντζερ και soy sauce.