Oruc Reis Navtex: Με την έκδοση νέας Navtex, διάρκειας έως τις 21 Ιουνίου, οι Τούρκοι βγάζουν ξανά από το λιμάνι το Oruc Reis.
Oruc Reis Navtex: Με μεγάλη επιφυλακτικότητα κοιτάζει η Αθήνα την κίνηση της Άγκυρας να αποσύρει από την ελληνική υφαλοκρηπίδα το Oruc Reis. Αν και θεωρείται πράξη… καλής θέλησης, το ίδιο έργο, το έχουμε δει πολλές φορές από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Κρατούσε όμως για λίγο. Ελλάδα και Τουρκία είχαν φτάσει πολύ κοντά στο τραπέζι του διαλόγου το οποίο τελικά αναβλήθηκε με ευθύνη της Άγκυρας. Με NAVTEX που εξέδωσε ο σταθμός της Αττάλειας, η Τουρκία παρατείνει μέχρι τον Ιούνιο την παραμονή του Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτή τη φορά όμως δεσμεύει περιοχές για έρευνες του τουρκικού ερευνητικού πλοίου στα τουρκικά χωρικά ύδατα.
Ο Ερντογάν παρά την ρητορική των προκλήσεων, το τελευταίο διάστημα δείχνει να αφήνει ανοιχτό το παράθυρο διαλόγου, πάντα όμως με όρους, που η ελληνική πλευρά ωστόσο δεν δέχεται. Αναλυτές εκτιμούν σημαντικό ρόλο στα βήματα αποκλιμάκωσης από την Τουρκία έπαιξε το βαρύ κλίμα που υπήρξε στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής στην Ε.Ε. και το ζήτημα των κυρώσεων.
Η Άγκυρα άλλωστε έχει ανοίξει ήδη ένα σημαντικό μέτωπο με τις ΗΠΑ που έλαβε μέτρα εναντίον της Τουρκίας για τους S400. Γι’ αυτό και ο Ταγίπ Ερντογάν έχει αρχίσει τις τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Σαρλ Μισέλ προκειμένου να ρίξει τους τόνους ενόψει των αποφάσεων των “27” τον Μάρτιο. Στην πραγματικότητα όμως, το μόνο που συμβαίνει είναι πως ο “σουλτάνος” θέλει να μας ρίξει στάχτη στα μάτια προκειμένου να κερδίσει χρόνο, για να τεστάρει τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.
Σταθερή η ελληνική πλευρά
Στην Αθήνα τονίζουν με κατηγορηματικό τρόπο πως εκείνο που αναμένουν από την Τουρκία είναι να “μαζευτεί”. “Δεν θα εγκλωβιστούμε από προσχηματικές κινήσεις. Τη θέση αυτή, μετά την τοποθέτηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, υιοθέτησε και το πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Αυτά τα έχω, άλλωστε, υπογραμμίσει στην τουρκική πλευρά σε κάθε ευκαιρία, είτε άμεσα είτε έμμεσα” δήλωσε πρόσφατα σε συνέντευξη του ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Στην κυβέρνηση επαναλαμβάνουν πως σταθμίζονται και αξιολογούνται όλες οι κινήσεις της Άγκυρας οι οποίες, όπως τονίζουν, θα κριθούν σε βάθος χρόνου. “Εμείς θέλουμε να ξαναπιάσουμε το νήμα από εκεί που σταμάτησε τον Μάρτιο του 2016, για να συζητήσουμε τη μία και μοναδική διαφορά μας, που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μεταξύ των δύο χωρών. Απαιτείται ένας χρόνος ικανός προκειμένου να έχουμε αυτή τη στάθμιση που χρειάζεται” σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.