28χρονος κορονοϊός: Κατέληξε και 24χρονος στη Λάρισα
28χρονος κορονοϊός: Σοκ έχει προκαλέσει η είδηση του θανάτου δύο νέων ανθρώπων, μεταξύ δεκάδων άλλων, από κορωνοϊό. Πιο συγκεκριμένα, χθες το βράδυ κατέληξε ένας 28χρονος που νοσηλευόταν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας και όπως έγινε γνωστό, δεν είχε κάποιο υποκέιμενο νόσημα, ενώ κατέληξε και ένας 24χρονος στη Λάρισα, με αναφορά νοσήματος την παχυσαρκία.
Ίσως να έχουμε και κάθε χειμώνα κορονοϊό
“Το πιο σωστό για να μην έχουμε διασπορά είναι να περάσουμε τις γιορτές με τους ανθρώπους που μένουμε στο ίδιο σπίτι. Μην μπλέκουμε με αριθμούς” υπογράμμισε ο λοιμωξιολόγος Νικόλαος Σύψας μιλώντας στην εκπομπή “Κοινωνία Ώρα MEGA”. Για τις εικόνες συνωστισμού που επικρατούν στους δρόμους τις τελευταίες ημέρες εν μέσω γιορτών, ο κ. Σύψας επισήμανε πως πρόκειται για φαινόμενο που προβληματίζει τους λοιμωξιολόγους καθώς όπως είπε είναι εικόνες που είδαμε και στο Λονδίνο νωρίτερα και τελικά οδήγησαν σε σκληρό lockdown. “Είναι σημαντικό να αυτοσυγκρατηθούμε λίγο αυτές τις ημέρες αλλιώς θα έχουμε πρόβλημα τον Ιανουάριο. Είναι κρίμα όλη αυτή η προσπάθεια που κάνουμε τόσο καιρό να πάει χαμένη”.
Ο κ. Σύψας ανέφερε ότι “ένα από τα πιθανά σενάρια είναι ότι ο κορονοϊός θα μετατραπεί σε έναν ιό σαν της γρίπης “ο οποίος θα έρχεται κάθε χειμώνα θα μας κάνει μικρο-επιδημίες και ενδεχομένως χρειάζεται να εμβιολιαζόμαστε κάθε χρονιά. Το βασικό είναι να εμβιολιαστούμε τώρα για να γλιτώσουμε την πανδημία”.
Για το άνοιγμα των σχολείων
Για το άνοιγμα των σχολείων με πιθανή ημερομηνία την 8η Ιανουαρίου ο κ. Σύψας υπογράμμισε πως είναι κάτι για το οποίο κανείς δεν μπορεί να είναι σήμερα σίγουρος και πως πρόκειται για μια απόφαση η οποία θα καθοριστεί από τα επιδημιολογικά στοιχεία που θα είναι διαθέσιμα λίγες μέρες πριν. “Θα το δείξουν τα επιδημιολογικά στοιχεία στις 4-5 Ιανουαρίου αν θα ανοίξουν τα σχολεία. Γι΄αυτό θα πρέπει να κάνουμε όλοι μαζί μια προσπάθεια ώστε εκείνες τις ημέρες το άνοιγμα των σχολείων να είναι εφικτό. Προτεραιότητα μας είναι να ανοίξουν τα σχολεία” δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σύψας.
“Κάθε παρενέργεια του εμβολίου καταγράφεται” δήλωσε ο κ. Σύψας αναφερόμενος στο εμβόλιο κατά του κορονοϊού, επισημαίνοντας πως σταδιακά το εμβόλιο είναι απόλυτα ασφαλές, και πολύ πιο ασφαλές από όλα όσα έχουμε κάνει στην παιδική μας ηλικία. Είναι η μόνη διέξοδος, ένα θείο δώρο που θα μας βγάλει από την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε”.
Έντονο επιδημιολογικό φορτίο σε Κεντρικό και Βόρειο Τομέα Αθηνών
Με σχεδόν 100 περισσότερα κρούσματα σε σχέση με την προχθεσινή ενημέρωση, οι 937 νέες διαγνώσεις που κατέγραψε χθες ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ρίχνουν μικρή σκιά στην αισιοδοξία των αρμοδίων ότι παγιώθηκαν αυτήν την εβδομάδα σε τριψήφιο αριθμό τα ημερήσια κρούσματα. Η χθεσινή έκθεση του ΕΟΔΥ περιελάμβανε εκτός από τα συνήθη «σκληρά δεδομένα» για κρούσματα, διασωληνωμένους και νεκρούς, τα εβδομαδιαία στοιχεία για τον δείκτη μεταδοτικότητας, Rt και τη θετικότητα των κρουσμάτων επί του συνόλου των τεστ που διενεργούνται.
Έτσι, η εικόνα των 937 νέων κρουσμάτων συμπληρώνεται με τους 495 διασωληνωμένους και τους 62 νεκρούς – βαρύς απολογισμός χωρίς αμφιβολία, ιδίως για τις οικογένειες των θυμάτων και των ασθενών, όπως και για το σύστημα υγείας που παραμένει υπό μεγάλη πίεση.
Ο δείκτης μετάδοσης, δηλαδή ο αριθμός που δείχνει την αναπαραγωγή της λοίμωξης, έχει υποχωρήσει στο 0,67, που σημαίνει ότι 100 άτομα μολυσμένα με κορωνοϊό θα κολλήσουν άλλα 67 άτομα. Πρόκειται για μεγάλο αριθμό, που προφανώς πρέπει να υποχωρήσει στο μισό ώστε να θεωρηθεί ότι ελέγχεται η διασπορά του ιού. Επίσης, την εβδομάδα 14 – 20 Δεκεμβρίου το ποσοστό θετικότητας ήταν 3,01% σε σύνολο 98.374 τεστ μοριακού ελέγχου και 97.971 Rapid τεστ που πραγματοποιήθηκαν.
Το ποσοστό ήταν μειωμένο σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα – υπενθυμίζεται ότι το Ευρωπαϊκό Κέντρο Λοιμώξεων (ECDC) έχει θέσει ως όριο επικινδυνότητας το ποσοστό θετικότητας στο 4-4,5%.
Η αύξηση των κρουσμάτων στα 212 από τα 179, έφερε τη Θεσσαλονίκη πολύ κοντά στην Αττική, η οποία διατηρεί σταθερά την «αρνητική πρωτιά» με 261 διαγνώσεις και έντονο επιδημιολογικό φορτίο στον Κεντρικό και Βόρειο Τομέα Αθηνών, με 56 και 43 κρούσματα αντίστοιχα. Την ελαφρώς αυξημένη επιδημιολογική κατάσταση συμπληρώνουν με μικρές διαφοροποιήσεις στα διψήφια νούμερα διαγνώσεων οι περιφερειακές ενότητες Αχαΐας (10), Βοιωτίας (12), Καβάλας (19), Καρδίτσας (16), Κιλκίς (22), Λάρισας (37), Μαγνησίας (29), Ξάνθης (22), Πέλλας (13), Πιερίας (23), Ροδόπης (19), Σερρών (17) και Τρικάλων (11).