Βένταντ Ιμπίσεβιτς ΠΑΟΚ: Για τον ποδοσφαιριστή, έχει καλή άποψη και ο Ολαφ Ρέμπε, ενώ πολύ καλά τον γνωρίζει και ο Γιάννης Αμανατίδης
Βένταντ Ιμπίσεβιτς ΠΑΟΚ: Για τον Βένταντ Ιμπίσεβιτς, δεν είναι ανάγκη να γράψει κανείς πολλά. Ο Βόσνιος σέντερ φορ που έχει αφήσει ανεξίτηλο το σημάδι του στα γερμανικά γήπεδα,”έφτασε” αρκετές φορές κοντά στην Ελλάδα κι ας πρέπει να του τα… σκάσεις χοντρά. Από το 2006 και μετά, ο Βένταντ Ιμπίσεβιτς κατέγραψε πλούσια καριέρα στην Γερμανία με τις φανέλες των Άαχεν, Χόφενχαϊμ, Στουτγκάρδης και Χέρτα, ενώ έχει χριστεί και 83 φορές διεθνής με την Βοσνία.
Ο Ολυμπιακός, αλλά και η ΑΕΚ έχουν εξετάσει στο παρελθόν το ενδεχόμενο να κινηθούν για την απόκτησή του ενώ τελευταίος ο ΠΑΟΚ ήταν πολύ κοντά στις υπογραφές, όμως στο τέλος έκανε πίσω. Οι “ασπρόμαυροι”, αποφάσισαν καιρό πριν να βάλουν φρένο στα συμβόλαια με παίκτες που κοντεύουν να… βγουν στη σύνταξη, κάτι που επιβεβαιώνεται κι από τις αποχωρήσεις των Μαουρίσιο, Λέο Μάτος και Βιεϊρίνια.
Όλοι γιατί η ομάδα δεν ήθελε να τους δώσει ανάλογα χρήματα σε σχέση με αυτά του παρελθόντος. Βέβαια ο Βιεϊρίνια επέστρεψε τελικά, αλλά με τους όρους που είχε θέσει από την αρχή ο ΠΑΟΚ. Έτσι κρίθηκε ότι ήταν καλύτερο να μη γίνει προσπάθεια για τον Ιμπίσεβιτς, που είναι άλλωστε και 36 ετών.
Βένταντ Ιμπίσεβιτς ΠΑΟΚ: Τα δεδομένα
Σύμφωνα με το sportime, το όνομα του 36χρονου Βόσνιου, επανέρχεται στην επικαιρότητα του ΠΑΟΚ μιας και ο παίκτης είναι ελεύθερος, καθώς το καλοκαίρι συμφώνησε με τη Σάλκε, έπαιξε σε πέντε ματς (1 γκολ) αλλά αποχώρησε λόγω διαφωνιών του με τον πρώην ποδοσφαιριστή και νυν βοηθό προπονητή της Σάλκε, Νάλντο. Για τον ποδοσφαιριστή, έχει καλή άποψη και ο Ολαφ Ρέμπε, ενώ πολύ καλά τον γνωρίζει και ο Γιάννης Αμανατίδης, ο οποίος βρίσκεται στο προπονητικό τιμ του ΠΑΟΚ και έχει αναλάβει μεγάλο κομμάτι των προπονήσεων, των επιθετικών της ομάδας.
Επιπλέον για τον ΠΑΟΚ η μεταγραφή αυτή δεν θα κοστίσει πολύ, καθώς ο παίκτης και ελεύθερος είναι και δε ζητάει πολλά χρήματα για ετήσιο μισθό. Οσο για την καριέρα του 83 φορές διεθνούς με την εθνική ομάδα της Βοσνίας ποδοσφαιριστή; Μετράει 476 ματς και 172 γκολ. Το 2004 ήταν στην Παρί. Στους Γάλλους, ο νεαρός τότε επιθετικός δεν πήρε χρόνο συμμετοχής και πήγε δανικός στην Ντιζόν, με την οποία σε μια σεζόν σημείωσε δέκα γκολ σε 33 αγώνες. Το 2007 έπαιξε στη Χόφενχαϊμ και έκτοτε ξεκίνησε η περιπλάνησή του στα γήπεδα της Γερμανίας.
Βένταντ Ιμπίσεβιτς: Φοβερός κι εκτός γηπέδου
Το καλοκαίρι του 2016, όταν και το προσφυγικό ζήτημα σχεδόν μονοπωλούσε την επικαιρότητα στη Γερμανία, ο Ιμπίσεβιτς είχε προσφέρει 50.000 ευρώ σε μια οργάνωση που βοηθούσε τους πρόσφυγες να εγκατασταθούν και να προσαρμοστούν στη νέα τους χώρα. Όταν ένας δημοσιογράφος τον ρώτησε γιατί το κάνει αυτό, ο Ιμπίσεβιτς απάντησε: “Μόνο όσοι έχουν ζήσει τι σημαίνει να είσαι πρόσφυγας μπορούν να καταλάβουν τι περνάνε αυτοί οι άνθρωποι. Όταν φτάνουν στη Γερμανία όλα είναι άγνωστα γι’αυτούς, βιώνουν ένα πολιτισμικό σοκ. Οπότε θέλω να βοηθήσω αυτή την υπέροχη προσπάθεια που γίνεται, που έχει σκοπό να στηρίξει τη γρήγορη ενσωμάτωση τους στην τοπική κοινωνία”.
Σχεδόν τρεις δεκαετίες πριν, ο Ιμπίσεβιτς βρισκόταν σε μια παρόμοια θέση με αυτούς τους ανθρώπους. Όταν ξέσπασε ο πόλεμος της Βοσνίας, ο 8χρονος Βένταντ είδε τη ζωή του να αλλάζει από τη μια στιγμή στην άλλη. Τα όσα διαδραματίστηκαν εκείνους τους πρώτους μήνες του πολέμου έμεναν για χρόνια σφραγισμένα στη μνήμη του. Ακόμα και η γυναίκα του μέχρι πριν λίγα χρόνια ήξερε ελάχιστα από όσα έζησε ο άντρας της πριν εγκαταλείψει με την οικογένεια του άρον-άρον τη Βοσνία. “Ειλικρινά πιστεύω ότι ξέρω μόνο το 20%. Τα κρατάει όλα μέσα του”, ήταν η απάντηση της σε μια παλιότερη συνέντευξη του ζευγαριού.
Βένταντ Ιμπίσεβιτς: Το μεγάλο αφιέρωμα και οι αποκαλύψεις
Τελικά σε ένα μεγάλο αφιέρωμα του Espn το 2014 ο Βόσνιος δέχτηκε να μοιραστεί κάποιες από τις αναμνήσεις του από εκείνες τις τραγικές μέρες που έχασε το σπίτι του, τον παππού του και τον θείο του. Εκεί μίλησε για το πως ο πατέρας του αναγκάστηκε να κρυφτεί για καιρό στο δάσος, για το πως η μητέρα του έμεινε πίσω με τα δυο της παιδιά και αναγκαζόταν να δουλεύει καθημερινά για να καλύψει την κενή θέση του άντρα της…
Για το πως 11 άνθρωποι, όλοι γνωστοί και φίλοι, έχασαν τη ζωή τους μέσα σε ένα πρωινό του Μαΐου του 1992 στο χωριό του παππού του, λίγα χιλιόμετρα μακριά από το δικό τους σπίτι, για το πως το χωριό του πατέρα του, στο οποίο είχε περάσει τα καλύτερα παιδικά του καλοκαίρια, κάηκε ολοσχερώς και για εκείνη τη μέρα που οι στρατιώτες ήρθαν να ψάξουν το σπίτι τους την ώρα που η μητέρα του ήταν στη δουλειά και αυτός και η αδερφή του κρύφτηκαν σε μια τρύπα στην αυλή που είχε σκάψει γι’αυτόν ακριβώς το σκοπό η μητέρα του.
Ο 8χρονος Βένταντ προσπαθούσε με κάθε τρόπο να κρατήσει ήσυχη την 3χρονη αδερφή του. Ένα κλάμα της θα ήταν αρκετό για να τραβήξει την προσοχή των στρατιωτών και να στείλει τα δυο αδέρφια σε κάποιο στρατόπεδο συγκέντρωσης. Αυτή ήταν και μια από τις τελευταίες αναμνήσεις του από το σπίτι που μεγάλωσε.
Το μεγάλο ταξίδι…
Μέσα στις επόμενες μέρες η οικογένεια Ιμπίσεβιτς ξεκίνησε ένα μακρύ ταξίδι που κράτησε μερικά χρόνια, με πρώτη στάση την Τούζλα, που αποτελούσε προσωρινό καταφύγιο για τους Βόσνιους μουσουλμάνους, δεύτερη, για πολύ λίγο, την Ελβετία και τελικό προορισμό το Σεντ Λούις, όπου είχαν μετακομίσει ήδη αρκετοί γνωστοί τους. Στο διάστημα αυτό χρειάστηκε να κοιμηθεί αμέτρητες φορές στο δάσος, σε λεωφορεία, σε προσφυγικούς καταυλισμούς και σε ξένα σπίτια. Όπως έλεγε και ο ίδιος όμως, όλα καλά τώρα…
Η οικογένεια Ιμπίσεβιτς ξεκίνησε μια νέα ζωή στις ΗΠΑ και μαζί της ξεκίνησε και η καριέρα του Βένταντ. Η ύπαρξη του Βόσνιου Βαχίντ Χαλίλχοτζιτς στον πάγκο της Παρί σεν Ζερμέν του άνοιξε την πόρτα της επιστροφής στην Ευρώπη στα 20 του και δυο χρόνια μετά βρισκόταν στη Γερμανία, εκεί που παρά τα αρχικά προβλήματα τραυματισμού θα έφτιαχνε τελικά ένα καλό όνομα ως ένας πολύ τίμιος σκόρερ, με τις φανέλες της Χόφενχαιμ, της Χέρτα και της Στουτγκάρδης, με την οποία έκανε και την καλύτερη σεζόν του το 2013-14 όταν πέτυχε 24 γκολ.
Εκείνη ήταν και η καλύτερη περίοδος της καριέρας του αφού τον Οκτώβριο του 2013 ένα δικό του γκολ μέσα στη Λιθουανία έδωσε στη Βοσνία την πρόκριση για πρώτη φορά σε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο. Στο Μουντιάλ της Βραζιλίας αυτός ήταν ξανά ο σκόρερ του πρώτου τέρματος της ομάδας στην ιστορία της διοργάνωσης, στην πρεμιέρα με την Αργεντινή. Αυτά ήταν 2 από τα 28 γκολ που έβαλε με την εθνική του ομάδα, της οποίας είναι μέχρι και σήμερα ο 2ος καλύτερος σκόρερ.
Η τεράστια τότε επιτυχία της Βοσνίας, που έβγαλε όλη τη χώρα στους δρόμους, ήταν κατά τον ίδιο και η καλύτερη απόδειξη ότι μπορούν όλοι, Κροάτες, Σέρβοι και μουσουλμάνοι, να συνυπάρξουν αρμονικά…