Χώρες χωρίς καραντίνα Ευρώπη: Μπορεί όλες οι χώρες να περιμένουν πώς και πώς τα εμβόλια Covid-19 να φτάσουν στον προορισμό τους, αλλά στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης τα κρούσματα κορωνοϊού άρχισαν να αυξάνονται και πάλι. Κυβερνήσεις και πολίτες βρίσκονται σε απόγνωση, με τους ηγέτες να αναζητούν απελπισμένα να βρουν μια ισορροπία μέτρων που να ισοπεδώνει την καμπύλη των κρουσμάτων χωρίς να ισοπεδώνει την οικονομία ή να δυσαρεστεί τους πολίτες που είναι πρόθυμοι να επανενωθούν με τις οικογένειές τους για τις χριστουγεννιάτικες διακοπές.
Tα Χριστούγεννα σε όλο τον κόσμο, από τη Βηθλεέμ μέχρι το Παρίσι, το Λονδίνο και την Αυστραλία, γιορτάζονται στη βαριά σκιά της πανδημίας. Ελπίδα όλων… να είναι τα τελευταία με lockdown και περιοριστικά μέτρα, παρόλο που οι αρχές εκφράζουν φόβους για την πιθανότητα ενός τρίτου κύματος…
Ακολουθούν κάποια μέτρα που θα υιοθετηθούν για τους εορτασμούς των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς σε ευρωπαϊκές χώρες:
Ισπανία
Έως 10 άτομα ανά νοικοκυριό θα επιτρέπεται να συγκεντρωθούν για τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, με βάση τα όσα συμφώνησαν η κεντρική κυβέρνηση και οι περιφερειακές αρχές της χώρας. Αυτό σημαίνει μικρή χαλάρωση του ισχύοντος γενικού κανόνα που επιτρέπει συγκεντρώσεις έως έξι ατόμων.
Οι απαγορεύσεις κυκλοφορίας θα ξεκινούν αργότερα –στη 01:30 από τις 23:00– από χθες μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου, αλλά οι μετακινήσεις μεταξύ των περιοχών θα απαγορεύτηκαν από τις 23 Δεκεμβρίου έως τις 6 Ιανουαρίου, με εξαίρεση τις οικογενειακές επισκέψεις.
Ιταλία
Οι Ιταλοί δεν θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τη λειτουργία της παραμονής των Χριστουγέννων τα μεσάνυκτα -καθώς φέτος θα έχει ήδη ολοκληρωθεί νωρίτερα. Παράλληλα, δεν θα επιτρέπεται η μετακίνησή τους μεταξύ διαφορετικών περιοχών -παρά μόνο για λόγους έκτακτης ανάγκης- κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή ξεκίνησε στις 20 Δεκεμβρίου. Στους πολίτες δόθηκαν επίσης οδηγίες να μην έχουν στους παραδοσιακούς εορτασμούς καλεσμένους από άλλες οικογένειες. Η κυβέρνηση αποφάσισε τον περασμένο μήνα ότι τα χιονοδρομικά κέντρα θα είναι κλειστά την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
Νορβηγία
Η πρωθυπουργός Έρνα Σόλμπεργκ ανακοίνωσε ότι οι Νορβηγοί μπορούν να προσκαλέσουν έως 10 καλεσμένους στα σπίτια τους σε δυο ξεχωριστές περιστάσεις μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς. Εκτός των ημερών αυτών, συνεχίζει να ισχύει το όριο για έως πέντε καλεσμένους σε ένα σπίτι, σύμφωνα με την ίδια.
Γαλλία
Η κυβέρνηση επέτρεψε στους πολίτες να ταξιδέψουν από τις 15 Δεκεμβρίου, συμπεριλαμβανομένης της περιόδου των εορτών στα τέλη του έτους, εάν τα κρούσματα κορωνοϊού μειωθούν σε περίπου 5.000 νέα περιστατικά ανά ημέρα. Η Γαλλία, που αποφάσισε να κρατήσει ‘εκτός’ τις πίστες σκι έως τον Ιανουάριο, ότι θα πραγματοποιεί τυχαίους συνοριακούς ελέγχους σε μια προσπάθεια να αποτρέψει την μόλυνση με κορωνοϊό όσων επισκέπτονται χώρες όπου τα χιονοδρομικά κέντρα παραμένουν ανοικτά.
Βρετανία
Οι τέσσερις επαρχίες που αποτελούν το Ηνωμένο Βασίλειο συμφώνησαν να χαλαρώσουν τους περιορισμούς για τα Χριστούγεννα προκειμένου να μπορούν τα μέλη έως τριών νοικοκυριών να συναντηθούν σε ένα σπίτι από τις 23 έως τις 27 Δεκεμβρίου, καθώς και να συναντώνται σε χώρους λατρείας ή σε εξωτερικούς δημόσιους χώρους –όχι όμως σε κλειστούς χώρους φιλοξενίας ή διασκέδασης. Ο υπουργός Στέγασης Ρόμπερτ Τζένρικ δήλωσε ότι χαλαρώνει τους κανόνες προκειμένου να επιτραπεί στα καταστήματα να παραμείνουν ανοικτά για περισσότερες ώρες κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων και τον Ιανουάριο.
Ευρώπη: Οι τρεις χώρες που δεν χρειάστηκε να προχωρήσουν σε lockdown
Μέσα σε όλα αυτά, τρεις χώρες κατάφεραν να συνεχίσουν τη “ζωή” τους, κάνοντας τη διαφορά: η Φινλανδία, η Νορβηγία και η Δανία. Δεδομένα από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins έδειξαν ότι ενώ και οι τρεις χώρες εφάρμοσαν μερικούς από τους πιο χαλαρούς συνδυασμούς περιορισμών της ηπείρου, κατάφεραν να διατηρήσουν τους μέσους ημερήσιους θανάτους χαμηλούς για την τρίμηνη περίοδο μεταξύ 1ης Σεπτεμβρίου και 30 Νοεμβρίου (κάτω από 0,0001%).
«Κάντε το όπως η Φινλανδία»
Φινλανδία είχε το χαμηλότερο μέσο όρο κρουσμάτων και θανάτων στην Ευρώπη τους τελευταίους μήνες, σύμφωνα με στοιχεία του Πανεπιστημίου Johns Hopkins. Κατάφερε να συγκρατήσει τοπικά κρούσματα ενώ επέμεινε σε μερικούς από τους πιο χαλαρούς περιορισμούς στην ήπειρο. Η εσωτερική κυκλοφορία δεν περιορίστηκε, όσοι έπρεπε να πάνε στο σχολείο και στο χώρο εργασίας, το έκαναν, και η μάσκα δεν ήταν υποχρεωτική.Η Φινλανδία χρησιμοποίησε το καλοκαίρι για να προετοιμαστεί για το νέο κύμα απαντώντας με προληπτικά μέτρα αντί για lockdown.
Ο μέσος ημερήσιος όγκος τεστ σχεδόν τετραπλασιάστηκε από 2.900 δείγματα τον Μάιο σε 11.300 τον Αύγουστο, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας. Στα τέλη Νοεμβρίου, τα φινλανδικά εργαστήρια πραγματοποίησαν έως και 23.000 τεστ την ημέρα. Ο περιορισμός των διεθνών ταξιδιών για το μεγαλύτερο μέρος του καλοκαιριού ήρθε να συμπληρώσει την επιτυχία της Φινλανδίας το φθινόπωρο.
Ωστόσο, η κυβέρνηση παρείχε οικονομική υποστήριξη προκειμένου να βοηθήσει όσους πολίτες ήρθαν σε επαφή με κρούσμα προκειμένου να απομονωθούν στο σπίτι, προσφέροντας αποζημίωση για το χαμένο εισόδημά τους.
Ο τρόπος της Νορβηγίας
Οι Νορβηγοί αξιωματούχοι εστίασαν στον εντοπισμό των πιο ευάλωτων πολιτών. Το εαρινό lockdown της Νορβηγίας ήταν το αυστηρότερο στη Σκανδιναβία. Η βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου της χώρας μπόρεσε να παράσχει μια μεγάλη οικονομική έκπτωση για να μειώσει τις επιδράσεις στα «πορτοφόλια» των νοικοκυριών, αλλά η κυβέρνηση βρέθηκε αντιμέτωπη με μια κρίση ψυχικής υγείας και οι αξιωματούχοι άλλαξαν τους περιορισμούς τους.
Επίσης, στα τέλη του καλοκαιριού, οι υγειονομικές αρχές διαπίστωσαν ότι περίπου το 40% των περιπτώσεων Covid-19 που αναφέρθηκαν τον Ιούλιο ήταν μεταξύ του πληθυσμού της Νορβηγίας. Για να προσαρμόσει την επικοινωνιακή της στρατηγική, η κυβέρνηση έδωσε περίπου 770.000 δολάρια για να χρηματοδοτήσει μια εκστρατεία ευαισθητοποίησης Covid-19 για τον πληθυσμό των μεταναστών της χώρας.
Στη Δανία
Σύμφωνα με ειδικούς, ένας κρίσιμος παράγοντας έπαιξε ρόλο στην πρώιμη επιτυχία της Δανίας. Οι ειδικοί αποδίδουν το επίτευγμα της χώρας στην ιστορία της αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ κατοίκων και κυβέρνησης. Μελέτες έδειξαν ότι δύο παράγοντες καθορίζουν εάν οι άνθρωποι συμπεριφέρονται για να αποφύγουν τη μόλυνση. Το ένα είναι το κίνητρο, αν ανησυχούν μήπως μολυνθούν. Το άλλο είναι αν ξέρουν ακριβώς τι να κάνουν για να αποτρέψουν τη διάδοση της νόσου, η οποία εξαρτάται από την επικοινωνία από τις αρχές υγείας και τους πολιτικούς.
Ο γενικός διευθυντής της Δανικής Αρχής Υγείας, Søren Brostrøm, υποστήριξε πως οι κοινωνικές αποστάσεις, κι όχι ένα φάρμακο ή εμβόλιο, είναι η «ιατρική μαγική συνταγή».