Αρχαία νομίσματα: Οι «Ιντιάνα Τζόουνς των Χριστουγέννων», έπεσαν στα χέρια της Αστυνομίας! Εξοπλισμένοι με ανιχνευτές μετάλλων, φτυάρια, κασμάδες, σκεπάρνια και καλέμια, επιβιβάστηκαν οι δύο ημεδαποί σε αυτοκίνητο και κατευθύνονταν σε χώρο, όπου είχαν βάσιμες ελπίδες ότι θα βρουν τουλάχιστον αρχαία νομίσματα.
Του Πέτρου Καρσιώτη
Τους ακολούθησαν, όμως οι αστυνομικοί της ασφάλειας Λαμίας, στους οποίους είχαν περιέλθει σχετικές πληροφορίες και τους συνέλαβαν, λίγο αφότου, παραμονή της ημέρας των Χριστουγέννων, ολοκλήρωσαν την πρώτη φάση της ανασκαφής, με τα σκαπτικά εργαλεία που διέθεταν, αφού πρώτα βεβαιώνονταν με τους ανιχνευτές μετάλλων, ότι «κάτι χτυπάει» κάτω από τη γη!
Στην κατοχή και των δύο κατασχέθηκαν όλα τα σύνεργα. Στον έναν δε από τους δύο κατασχέθηκε και κέρμα… της μιας δραχμής (!), λέει η Αστυνομία… Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ, συνελήφθησαν δύο ημεδαποί, στις 24-12-2020 το απόγευμα, σε περιοχή της Φθιώτιδας, κατηγορούμενοι για παράβαση νομοθεσίας περί προστασίας Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Ειδικότερα, προστίθεται, οι αστυνομικοί, μετά από κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριακών στοιχείων, εντόπισαν τους ανωτέρω να επιβαίνουν σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, ιδιοκτησίας του ενός και σε έλεγχο που διενεργήθηκε στο εσωτερικό του, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
Τέσσερις ανιχνευτές μετάλλων άνευ σχετικών αδειών, διάφορα σκαπτικά εργαλεία, πρόσφορα για ανασκαφή εδάφους (φτυάρι, κασμάς, σκεπάρνι, καλέμι κ.λπ.), 2 φακοί κεφαλής, 3 φακοί χειρός, μπαταρίες φακών και φορτιστής μπαταριών, γάντια εργασίας, σακίδιο πλάτης, καθώς και πριόνι χειρός και πολυεργαλείο.
«Επιπλέον», αναφέρεται ακόμη στην ανακοίνωση «στην κατοχή ενός εκ των συλληφθέντων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν κέρμα της μιας δραχμής, 2 τμήματα αλυσίδων, οξειδωμένος κρίκος αλυσίδας, και 2 τμήματα πιθανόν βλήματος πυροβόλου όπλου, τα οποία όπως διαπιστώθηκε, προέρχονται από παράνομη ανασκαφή, που είχαν διενεργήσει λίγο νωρίτερα, στην ανωτέρω περιοχή.
Ο επαναπατρισμός σπάνιων νομισμάτων
Υπενθυμίζεται ότι τον επαναπατρισμό πέντε σπάνιων, αργυρών νομισμάτων, τα οποία επρόκειτο να δημοπρατηθούν σε οίκους του Μονάχου και της Ζυρίχης, πέτυχαν οι ελληνικές αρχές, στα τέλη Σεπτεμβρίου. Τα τρία, από αυτά, τα οποία είχαν εξαχθεί παράνομα από την Ελλάδα, επαναπατρίστηκαν στις 30 Σεπτεμβρίου 2020 από το Μόναχο. Πρόκειται για έναν στατήρα Λίνδου του πρώτου μισού του 5ου αιώνα π.Χ., ένα οκτάδραχμο του βασιλιά των Ηδονέων Γέτα, με χρονολογία κοπής γύρω στα 480-460 π.Χ., και έναν στατήρα Ήλιδας του 328 π.Χ. περίπου.
Τα νομίσματα παραδόθηκαν από τις βαυαρικές αστυνομικές Αρχές στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στο Μόναχο, επέστρεψαν στην Αθήνα και φυλάσσονται στο Νομισματικό Μουσείο, το οποίο συνέδραμε στην ταύτισή τους. Ο επαναπατρισμός των νομισμάτων επετεύχθη μετά την επιτυχία της εξάρθρωσης, τον Οκτώβριο του 2016, από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Πατρών πολυμελούς εγκληματικής οργάνωσης, που είχε έδρα την Ελλάδα και πλοκάμια σε πολλές άλλες χώρες και σχετιζόταν με την παράνομη διακίνηση πολιτιστικών αγαθών.
Χιλιάδες νομίσματα
Στα χέρια των εμπλεκομένων, είχαν κατασχεθεί, εντός Ελλάδας, 126 αρχαία αντικείμενα και 2.024 νομίσματα ενώ τον Μάρτιο του 2017 επαναπατρίστηκαν από τη Γερμανία 33 αγγεία Μυκηναϊκής εποχής, 600 αρχαία νομίσματα και άλλα αρχαία αντικείμενα διαφόρων εποχών, τα οποία οι αρχαιοκάπηλοι είχαν εξαγάγει παρανόμως από τη χώρα.
Χάρη στις πληροφορίες που αντλήθηκαν από τη δικογραφία της υπόθεσης, κατέστη δυνατός ο εντοπισμός από την αρμόδια Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών αρχαίων ελληνικών νομισμάτων που είχαν διοχετευτεί από την εγκληματική οργάνωση προς πώληση σε οίκους δημοπρασιών με έδρα τη Ζυρίχη και το Μόναχο. Σε συνεργασία με την Εισαγγελία Εφετών Πατρών έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες προς τις αρμόδιες ελβετικές και γερμανικές δικαστικές Αρχές, ώστε να παραδοθούν τα παρανόμως διακινηθέντα πολιτιστικά αγαθά.
Αποτέλεσμα των ανωτέρω ενεργειών ήταν και η επιστροφή στις 27 Σεπτεμβρίου 2019 δύο ακόμη αργυρών νομισμάτων από τη Ζυρίχη. Πρόκειται για ένα τετράδραχμο Αθηνών «Νέας Τεχνοτροπίας», με χρονολογία κοπής το 136 π.Χ., και ένα τετράδραχμο Πτολεμαίου Δ΄ Φιλοπάτορα νομισματοκοπείου Σιδώνας, με χρονολογία κοπής περί τα τέλη του 3ου αιώνα π.Χ. Τα δύο νομίσματα φυλάσσονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών.