Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

23

Δεκεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Καρφίτσα νοσηλεύτριας – εμβόλιο: Η Ραχήλ Μακρή “ξαναχτύπησε”, αλλά δεν είναι αστείο
ΕΛΛΑΔΑ

Καρφίτσα νοσηλεύτριας – εμβόλιο: Η Ραχήλ Μακρή “ξαναχτύπησε”, αλλά δεν είναι αστείο

Καρφίτσα νοσηλεύτριας - εμβόλιο: Καθώς η Ραχήλ Μακρή είναι αρνήτρια των πάντων, του κορωνοϊού, της μάσκας και φυσικά του εμβολίου, υιοθετεί κάθε θεωρία που κυκλοφορεί στα social media.

Καρφίτσα νοσηλεύτριας – εμβόλιο: Η Ραχήλ Μακρή πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, επιμένει στα fake news και τις αδιανόητες θεωρίες. Νέα αφορμή ο εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού που ξεκίνησε χθες. Στο στόχαστρο της Ραχήλ Μακρή μπήκε η νοσηλεύτρια της ΜΕΘ του Ευαγγελισμού Ευσταθία Καμπισιούλη η οποία ήταν η πρώτη πολίτης της χώρας που εμβολιάστηκε. Καθώς η Ραχήλ Μακρή είναι αρνήτρια των πάντων, του κορωνοϊού, της μάσκας και φυσικά του εμβολίου, υιοθετεί κάθε θεωρία που κυκλοφορεί στα social media.

Η καρφίτσα…

Χθες, έγραψε για την Ευσταθία Καμπισιούλη που είχε την τύχη να είναι η πρώτη πολίτης της χώρας που έκανε το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, ότι η καρφίτσα που φορούσε στο πέτο της είναι η εβραϊκή παλάμη χαμσά. To Xάμσα είναι ένα φυλαχτό σε σχήμα παλάμης, πολύ δημοφιλές σε όλη τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική και χρησιμοποιείται πολύ συχνά σε κοσμήματα και σε κρεμαστά τοίχων. Απεικονίζοντας την ανοιχτή δεξιά παλάμη, μια εικόνα η οποία αναγνωρίζεται και χρησιμοποιείται ως ένδειξη προστασίας σε πολλές κοινωνίες κατά την ιστορία, το hamsa πιστεύεται ότι παρέχει άμυνα ενάντια στο κακό μάτι. Το σύμβολο προηγείται του Χριστιανισμού και του Ισλάμ.

Στο Ισλάμ, είναι επίσης γνωστό ως το χέρι της Φατιμά, που ονομάστηκε έτσι για να τιμήσει την κόρη του Μωάμεθ Fatima Zahra. Όμως ταυτόχρονα αναγνωρίζεται και σαν φορέας καλής τύχης και μεταξύ των χριστιανών της περιοχής. Το αποκαλούν το χέρι της Μαρίας.

Ανάρτηση Ραχήλ Μακρή

Τι είναι το μετάλλιο που φοράει η κ. Καμπισιούλη

Η καρφίτσα στην τσέπη της κυρίας Καμπισιούλη, δεν ήταν η εβραϊκή παλάμη χαμσά, αλλά η καρφίτσα του Hand Medal Project, ένα «παράσημο» που σκέφτηκαν δύο καλλιτέχνιδες η Iris Eichenberg and Jimena Ríos και μοιράστηκε ταυτοχρόνως παγκοσμίως τον περασμένο Νοέμβριο, για να ευχαριστήσουν το ιατρικό προσωπικό για τις θυσίες που έκαναν για να φροντίσουν όσους προσβλήθηκαν από κορωνοϊό. Καλλιτέχνες, κοσμηματοπωλεία, φοιτητές και επαγγελματίες ήθελαν να δημιουργήσουν ένα μετάλλιο με το οποίο θα τιμήσουν τη δουλειά και τις θυσίες των εργαζομένων στον τομέα της υγείας. Τα μετάλλια αυτά φτιάχνονται από τον περασμένο Απρίλιο και το σχέδιο είναι κοινό.

Το σχέδιο του χεριού -κοινό για όλο τον κόσμο- που αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν είναι, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του hand medal project, ένα ιστορικό αργεντίνικο τάμα. Για να υπογραμμιστεί η ενότητα αυτής της συλλογικής προσπάθειας οι «κατασκευαστές» που συμμετείχαν στο πρότζεκτ από κάθε χώρα, αντέγραψαν το πρότυπο που δόθηκε. Ενα πρότυπο το οποίο θα έπρεπε να είναι αρκετά απλό για να μπορούν να το κοπιάρουν όλοι ανεξαρτήτως του επιπέδου δεξιοτήτων τους και να γίνεται εύκολα με όποιο μέταλλο είναι διαθέσιμο. «Αυτός ο μοναδικός σχεδιασμός χεριών δημιουργεί μια συλλογική φωνή, ενισχύοντας την κοινή ευγνωμοσύνη που είναι η αποστολή του έργου», σημειώνεται στον ιστότοπο.

Hand Medal Project

Συντονίστρια στην Ελλάδα ήταν η Ιρις Τσαντέ, η οποία μάλιστα πόσταρε στο Instagram της φωτογραφία της κυρίας Καμπισιούλη η οποία έκανε το εμβόλιο ενώ είχε καρφιτσωμένο στην τσέπη της το «χέρι» του Hand Metal Project.

Το Hand Medal Project ξεκίνησε τον Απρίλιο, στη διάρκεια της πρώτης καραντίνας, και η παράδοση των κοσμημάτων ολοκληρώθηκε ταυτόχρονα σε όλον τον κόσμο στις 8 Νοεμβρίου. Στην Ελλάδα, επτά σχεδιαστές κοσμημάτων, οι Μαρίνα Ζάχου, Αλεξάνδρα Τσούλου, Μαργαρίτα Μαλλίρη, Ντόρα Αγγελή, Βιβή Τουλουμίδη, Ντόλυ Μπουκογιάννη και Ιρις Τσαντέ, κατασκεύασαν περισσότερα από 350 «χέρια». «Το κόσμημα αυτό είναι ταυτόχρονα ένα μετάλλιο, ένα παράσημο που δικαιούνται οι αγωνιζόμενοι επαγγελματίες υγείας, αλλά και ένα τάμα φτιαγμένο από ανθρώπινα χέρια για να προστατεύσουν τα χέρια των ανθρώπων που σώζουν ζωές. Είναι χέρια που φτιάχνονται από χέρια για να ανταμείψουν χέρια», είχε πει πρόσφατα μιλώντας στην Καθημερινή η Ιρις Τσαντέ.

Δείτε ακόμη
Βγήκε μετά από 22 ημέρες στη ΜΕΘ, 41χρονη μητέρα τριών παιδιών
Το “φανελάκι της αθωότητας” – Βροχή τα σχόλια στο Twitter για τον Σωτήρη Τσιόδρα
“Προσγείωση” από Σύψα – «Εάν δεν εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού, η πανδημία θα συνεχίσει να υπάρχει»
Εμβόλιο & ψεκασμένες θεωρίες: Οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή
Στη ΜΕΘ του ΝΙΜΤΣ ο Πρόεδρος του ΒΕΠ Ανδριανός Μιχάλαρος
Τα σενάρια για άρση lockdown & το τέλος της πανδημίας

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις