Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

18

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Πότε θα τελειώσει ο κορονοϊός: Η πρόβλεψη και τα σενάρια για άρση του lockdown
ΔΕΔΟΜΕΝΗ Η ΠΑΡΑΤΑΣΗ

Πότε θα τελειώσει ο κορονοϊός: Η πρόβλεψη και τα σενάρια για άρση του lockdown

Πότε θα τελειώσει ο κορονοϊός: Δεδομένη θεωρείται η παράταση του lockdown, ενώ τρεις είναι οι επιλογές κυβέρνησης και ειδικών - Η πρόβλεψη αναπληρωτή καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Γουάλντρον των ΗΠΑ

Πότε θα τελειώσει ο κορονοϊός: Κοντά στα τέλη του 2021 υποστηρίζει ότι θα τελειώσει η πανδημία του κορονοϊού ο αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Γουάλντρον των ΗΠΑ, Βασίλης Μαργαρίτης. Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, 100,3, ο Ελληνας καθηγητής τονίζει ότι τα μέτρα κατά του κορονοϊού θα υπάρχουν και την επόμενη χρονιά για να προστατευτούμε από τον κορονοϊό. Ο κ. Μαργαρίτης σημείωσε ότι ο πιο εφικτός στόχος που μπορεί να τεθεί είναι να έχει κάνει το εμβόλιο κατά του κορονοϊού το 60% του πληθυσμού της Ευρώπης μέχρι τον Σεπτέμβριο. Έως τον Ιούνιο, όπως ανέφερε ο κ. Μαργαρίτης, είναι δύσκολο να επιτευχθεί αυτός ο στόχος και πρόσθεσε ότι όλα θα εξαρτηθούν από το ποσά εμβόλια θα έχουν εγκριθεί και θα είναι διαθέσιμα. Ο αναπληρωτής καθηγητής καθησύχασε, επίσης, όσους ανησυχούν λέγοντας ότι δεν υπάρχει ζήτημα με την ασφάλεια του εμβολίου με το οποίο έχουν ήδη εμβολιαστεί 1,5 εκατομμύρια πολίτες στις ΗΠΑ.

Η χθεσινή Κυριακή ήταν ημέρα χαράς όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη καθώς ξεκίνησε ο εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού. Ο εμβολιασμός τόσο των υγειονομικών όσο και των πολιτικών έδωσε ελπίδα σε όλους και μας έκανε να σκεφτούμε έναν κόσμο χωρίς κορωνοϊό, αποστάσεις και μάσκες. Οι στιγμές διαδραματίστηκαν χτες  στα νοσοκομεία «Ευαγγελισμός» και «Αττικόν», καθώς η πολιτειακή, πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του τόπου συμμετείχε στην πρώτη ημέρα του εθνικού εμβολισμού, σηματοδοτώντας στο ανώτερο επίπεδο την «αρχή του τέλους» της πανδημίας για την Ελλάδα.

Γκάγκα: Γιατί εγκρίθηκε γρήγορα το εμβόλιο -Τι είπε για αντιεμβολιαστές και σχολεία

Το τέλος δεν έχει έρθει ακόμη

Οι επιστήμονες με μπροστάρη τον κύριο Τσιόδρα έκαναν σαφές πως χτες κάναμε την αρχή του τέλους, αλλά έχουμε ακόμη πολύ δρόμο μέχρι να νικήσουμε τον ιό και να φτάσουμε στον… τερματισμό. Άλλωστε η έναρξη του εμβολιασμού δεν θα φέρει εν μία νυκτί κατακόρυφη πτώση κρουσμάτων και μείωση των διασωληνωμένων. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης ο μαζικός εμβολιασμός θα αρχίσει τον Φεβρουάριο με πρώτους τους ηλικιωμένους, άνω των 70 ετών, πράγμα που σημαίνει πως ο δρόμος για να το «χτίσιμο» ενός τείχους ανοσίας είναι μακρύς. Επομένως είναι σαφές πως μόνος τρόπος για να πολεμήσουμε τον ιό μέχρι να εμβολιαστούμε είναι η τήρηση των μέτρων, ειδικά αυτές τις γιορτινές μέρες.

Όπως αναφέρουν οι ειδικοί θα χρειαστούν τουλάχιστον δέκα ημέρες μέχρι να φανεί πόσο και αν «έθρεψαν» τον ιό οι γιορτινές μέρες. Οι μέρες αυτές αναμένεται να είναι κρίσιμες και για την κυβέρνηση, η οποία θα κληθεί να αποφασίσει αν θα δώσει παράταση στο lockdown, την ώρα μάλιστα που οι πολίτες θα έχουν περάσει ήδη δύο μήνες στα σπίτια τους,  ή αν θα ανοίξει σταδιακά δραστηριότητες και κλάδους.

green christmas tree with red and white house ornament

Ερωτηματικό τα σχολεία, παραμένει κρίσιμη η κατάσταση στα νοσοκομεία

Πάντως κρίσιμο ερώτημα αποτελεί το τι θα γίνει με τα σχολεία. Η επιθυμία του Μαξίμου είναι να λειτουργήσουν κανονικά από τις 8 Ιανουαρίου, ωστόσο πρέπει να δώσουν το πράσινο φως και οι ειδικοί. Την ίδια στιγμή, το σύστημα υγείας στη χώρα παραμένει στο «κόκκινο», με τα νοσοκομεία να είναι γεμάτα εδώ και μήνες, και τους θεράποντες γιατρούς και νοσοκόμους να έχουν ήδη υπερβεί τα όρια τους. Εκτός από το lockdown που είναι σε εφαρμογή εδώ και 7 εβδομάδες σε όλη τη χώρα, σε ισχύ βρίσκονται επίσης αυστηρότερα μέτρα σε Δυτική Αττική, Κοζάνη και Θεσπιές Βοιωτίας.

Αυτό βέβαια θα εξαρτηθεί από την επιτυχία ή μη του σχεδίου για τον εμβολιασμό και την επαρκή προμήθεια των πολύτιμων δόσεων από τις φαρμακευτικές εταιρείες. Υπενθυμίζεται εξάλλου ότι ο απλός κόσμος, δηλαδή οι ενήλικοι 18 και άνω χωρίς υποκείμενα νοσήματα, θα αρχίσουν να εμβολιάζονται από τον Ιούνιο και μετά – με τους κρύους μήνες του χειμώνα να είναι ακόμα μπροστά μας.  Το παρατεταμένο lockdown για τον περιορισμό της διασποράς στη χώρα έχει φέρει αποτελέσματα μειώνοντας τα κρούσματα από τον κορονοϊό. Ωστόσο, 8 περιοχές στην Ελλάδα εμφανίζουν αύξηση κρουσμάτων σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΕΟΔΥ.

Τα τρία σενάρια για άρση lockdown

Σενάριο 1ο

Μεγάλο μέρος των ειδικών εισηγείται να παραταθεί το lockdown για όλο τον Ιανουάριο και την τελευταία εβδομάδα του μήνα να εκτιμηθεί εκ νέου η κατάσταση. Στις 20 Ιανουαρίου δηλαδή να επανεξετασθούν τα δεδομένα και να ληφθούν νέες αποφάσεις. Πρόκειται για ένα από τα βασικά σενάρια που υπάρχουν σήμερα στην κυβέρνηση.

Σενάριο 2ο

Άλλες εισηγήσεις που φθάνουν και στο Μέγαρο Μαξίμου, είναι να διατηρηθεί το lockdown σταθερά για όλο τον Ιανουάριο και να ξεκινήσει σταδιακά η άρση των μέτρων το πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου. Ένα διάστημα που εκτιμάται ότι θα έχει εμβολιασθεί και ένας ικανοποιητικός αριθμός ηλικιωμένων πολιτών οπότε και θα μειωθούν οι κίνδυνοι για δραματική αύξηση των θανάτων. Στην περίπτωση αυτή θα αρχίζουν να ανοίγουν σταδιακά κοντά στις 15 Φεβρουαρίου και τα εμπορικά καταστήματα, ώστε να μπορέσει έστω με καθυστέρηση να ανασάνει η αγορά.

Σενάριο 3ο

Tο τρίτο σενάριο που υπάρχει στο τραπέζι των κυβερνητικών στελεχών είναι να ανοίξει σιγά σιγά η χώρα με άρση κάποιων περιορισμών περί τα μέσα Ιανουαρίου και όπου υπάρχει αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο, να επιβάλλεται τοπικό lockdown.

Όλες αυτές οι σκέψεις βέβαια τόσο των ειδικών όσο και των κυβερνητικών στελεχών, μπορεί να αλλάξουν άρδην στην περίπτωση κατά την οποία μετά τις γιορτές καταγραφεί νέα εκτόξευση των κρουσμάτων λόγω συναθροίσεων σε ρεβεγιόν. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο όπως έχει διαμηνύσει και ο Νίκος Χαρδαλιάς θα εφαρμοσθεί 3ο lockdown με πιο αυστηρούς περιορισμούς.

Αναλυτικά οι Περιφερειακές Ενότητες που, μετά την τελευταία ενημέρωση του ΕΟΔΥ, εμφανίζουν αυξητικές τάσεις

Αρκαδίας
Δράμας
Δυτικού τομέα Αθηνών
Ευρυτανίας
Καλύμνου
Λακωνίας
Λέσβου
Χαλκιδικής

Τα περισσότερα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους έχουν κατά σειρά οι Περιφερειακές Ενότητες:

Πειραιά με 20,86 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους
Καλύμνου με 20, 37
Πιερίας με 18
Νότιου Τομέα Αθηνών με 17,14
Κιλκίς με 12,43
Ροδόπης με 12,29
Σερρών με 12,14 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις