Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

12

Νοεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Συνταγή για ντόνατς: Πώς να τα φτιάξετε
PLUS

Συνταγή για ντόνατς: Πώς να τα φτιάξετε

Συνταγή για ντόνατς: Η επιτυχία είναι εγγυημένη ακόμη και για όσους δεν είναι ιδιαίτερα προχωρημένοι στην κουζίνα.

Συνταγή για ντόνατς: Ακολουθώντας βήμα-βήμα τη συνταγή που ακολουθεί, θα φτιάξετε τα πιο νόστιμα ντόνατς που έχετε δοκιμάσει, χρυσόξανθα, τηγανισμένα στην εντέλεια, με μια λαχταριστή σοκολατένια επικάλυψη. Η επιτυχία είναι εγγυημένη ακόμη και για όσους δεν είναι ιδιαίτερα προχωρημένοι στην κουζίνα. Δοκιμάστε τα!

Υλικά

-180 γρ. γάλα, χλιαρό

-2 1/2 κ.γ. μαγιά ξηρή

-50 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

-2 κρόκους

-1 κ.γ. σιρόπι, βανίλια

-2 κ.σ. βούτυρο, λιωμένο

-ξύσμα πορτοκαλιού, από 1 πορτοκάλι

-330 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.

-1/4 κ.γ. αλάτι, χοντρό

-ηλιέλαιο, για τηγάνισμα

Ντόνατς

Εκτέλεση

-Για να φτιάξουμε τη ζύμη μας, στον πάτο ενός μεγάλου μπολ βάζουμε το γάλα, τη μαγιά, τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να διαλυθεί η μαγιά. Αφήνουμε για 5-10 λεπτά. Θα πρέπει να ενεργοποιηθεί η μαγιά και να αρχίσει να αφρίζει.

-Στο μπολ με τη μαγιά, χτυπάμε τους κρόκους, το λιωμένο βούτυρο, το σιρόπι βανίλιας και ανακατεύουμε.

-Προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού, το μισό αλεύρι και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι μέχρι να αναμειχθούν. Δεν βάζουμε το αλεύρι όλο μαζί για να διαλυθεί καλά μέσα στο μείγμα μας.

-Προσθέτουμε το άλλο μισό αλεύρι και το αλάτι και ανακατεύουμε όσο καλύτερα γίνεται με το κουτάλι.

-Βάζουμε αλεύρι πάνω στον πάγκο εργασίας μας και στα χέρια μας και σχηματίζουμε μία ζύμη ελαστική και λεία για περίπου 5 λεπτά. Το μείγμα πρέπει να είναι κολλώδες για αυτό δεν βάζουμε άλλα αυγά. Άμα κολλάει το μείγμα βάζουμε και άλλο αλεύρι στα χέρια μας.

-Αφαιρούμε τη ζύμη μας και λαδώνουμε ελαφρά ένα άλλο μπολ. Βάζουμε μέσα τη ζύμη, ρίχνουμε λίγο αλευράκι από πάνω, σκεπάζουμε με μία μεμβράνη και αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για 1 ώρα μέχρι να φουσκώσει το ζυμάρι μας

-Βάζουμε αλεύρι στα χέρια μας για να μη μας κολλήσει η ζύμη μας. Την κάνουμε σαν μία μπάλα.

-Ρίχνουμε αλεύρι και πάνω από το ζυμάρι μας και στην ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια που είχαμε από πριν, ανοίγουμε τη ζύμη μας μέχρι να γίνει 1 εκ. παχιά.

-Μέχρι 3 φορές αν ανοίξουμε το ζυμάρι μας είναι καλά. Μην το ανοίξουμε παραπάνω γιατί δεν θα βγουν το ίδιο αφράτα τα ντόνατς μας.

-Κόβουμε το πρώτο ντόνατς με το μεγάλο κουπάτ το οποίο έχουμε αλευρώσει σε στρογγυλούς κύκλους διαμέτρου 10 εκ. Μέσα στον κύκλο αυτό, χρησιμοποιώντας ένα μικρότερο κουπάτ κάνουμε τρύπα.

-Επαναλαμβάνουμε για όλα τα ντόνατς. Μπορούμε αν θέλουμε να κάνουμε κάποια ντόνατς χωρίς τρύπα και να τα φτιάξουμε σαν λουκουμάδες. Αν τα κάνουμε χωρίς τρύπα στη μέση θα χρειαστούμε μικρότερο κουπάτ για τα ντόνατς μας για να μη μας βγουν τόσο μεγάλα.

-Αφήνουμε να ξεκουραστούν για άλλα 30 λεπτά και να αυξηθούν σε μέγεθος και σκεπάζουμε ελαφρά με μία πετσέτα.

-Ζεσταίνουμε 5 εκ. λάδι στους 175ο C σε ένα βαθύ τηγάνι.

-Βάζουμε 4 ντόνατς τη φορά μέσα στο λάδι και πρώτα μαγειρεύουμε από τη μία πλευρά μέχρι να πάρει καφετί χρώμα για 1-2 λεπτά. Τα γυρίζουμε από τη άλλη πλευρά και αφήνουμε για άλλο ένα λεπτό.

-Σουρώνουμε τα ντόνατς μας και τα ακουμπάμε πάνω σε χαρτιά κουζίνας για να στραγγίξουν. Επαναλαμβάνουμε με τα υπόλοιπα.

-Όταν τα ντόνατς έχουν κρυώσει, βάζουμε τη μαρμελάδα της αρεσκείας μας σε ένα κορνέ με ένα στρογγυλό τιπ 0.5-1 εκ.

-Μπορούμε να γεμίσουμε τα ντόνατς από την κορυφή ή από τα πλάγια. Πιέζουμε το τιπ από το κορνέ μέσα στο ντόνατ μέχρι να βγει μαρμελάδα από την τρύπα. Επαναλαμβάνουμε με τα υπόλοιπα.

-Αν θέλουμε τα ντόνατς μας να τα επικαλύψουμε με γλάσο, ανακατεύουμε τα υλικά για το γλάσο σε ένα μπολ και το περιχύνουμε από πάνω.

Ντόνατς
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις