Ανασχηματισμός 2021: Το δεύτερο κύμα της πανδημίας «πάγωσε» την συζήτηση για τον ανασχηματισμό που είχε ξεκινήσει πριν λίγες εβδομάδες.
Ανασχηματισμός 2021: Τον κατάλληλο χρόνο για να ανακοινώσει τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα αναζητεί τις τελευταίες εβδομάδες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έχει ήδη στο συρτάρι του τις εισηγήσεις των στενών συνεργατών του τόσο για τον χρόνο ανακοίνωσης των αλλαγών αυτών, όσο και των προσώπων που θα αντικατασταθούν. Ωστόσο η εξίσωση δεν είναι εύκολη, καθώς ο πρωθυπουργός θα πρέπει να σταθμίσει αφενός την επικαιρότητα, δηλαδή την αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος της πανδημίας, αφετέρου το πολιτικό κόστος μιας τέτοιας επιλογής.
Η αλήθεια είναι ότι το δεύτερο κύμα της πανδημίας «πάγωσε» την συζήτηση για τον ανασχηματισμό που είχε ξεκινήσει πριν λίγες εβδομάδες, ενώ παράλληλα ασκήθηκε και έντονη κριτική από την αντιπολίτευση. Μια ακόμη αλήθεια είναι ότι ο πρωθυπουργός δεν θα επιθυμούσε στην παρούσα φάση εσωκομματική «γκρίνια», αφού όποιος υπουργός απομακρυνθεί θα θεωρηθεί ανεπαρκής, γεγονός που θα προκαλέσει τριβές στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής ομάδας. Επιπροσθέτως στην ίδια κατεύθυνση (αυτήν της ανεπάρκειας των προσώπων που θα αντικατασταθούν) θα εστιαστεί και η κριτική της αντιπολίτευσης.
Ανασχηματισμός 2021: Η επιλογή του χρόνου
Δύσκολο σταυρόλεξο είναι και η επιλογή του χρόνου όπου θα ανακοινωθούν αυτές οι αλλαγές, με κάποιες εισηγήσεις να προτείνουν στον πρωθυπουργό αυτό να γίνει μετά την έναρξη του πρώτου κύματος μαζικού εμβολιασμού του πληθυσμού και κάποιες άλλες να προτείνουν να παραταθούν οι ανακοινώσεις για λίγες εβδομάδες ακόμη και να συμπέσουν με το άνοιγμα της αγοράς και της οικονομίας. Δύο διαφορετικές απόψεις συγκρούονται και στο ερώτημα τι θα σηματοδοτήσουν οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα στην παρούσα φάση. Οι υποστηρικτές της πρώτης άποψης θεωρούν ότι οι αλλαγές θα σηματοδοτήσουν την αίσθηση μιας νέας αρχής που θα συμπίπτει με την έναρξη της μηχανής της οικονομίας, της αγοράς και της επιστροφής στην καθημερινότητα. Υπάρχει όμως και η αντίθετη άποψη, που αναφέρει ότι οι κυβερνητικές αλλαγές στην παρούσα φάση θα μπορούσαν να εκληφθούν από πολλούς ως ομολογία αστοχίας στην αντιμετώπιση της πανδημίας όλους αυτούς τους μήνες από το καλοκαίρι μέχρι σήμερα.
Ο τελικός λόγος στον πρωθυπουργό
Σε κάθε περίπτωση ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που έχει και τον τελικό λόγο, δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του και αν κρίνουμε από τον τρόπο με τον οποίο πορεύεται όλο αυτό το χρονικό διάστημα, βάζει σε δεύτερη μοίρα το πολιτικό κόστος και σε πρώτη την συνέχιση του μεταρρυθμιστικού έργου της κυβέρνησης και της ανόρθωσης της οικονομίας με επίκεντρο τον πολίτη και τον εργαζόμενο. Επομένως όποιος τολμήσει να κάνει πρόβλεψη σίγουρα αυτή δεν θα είναι ασφαλής.
Τα δεδομένα
Ωστόσο υπάρχουν αρκετά δεδομένα που δεν μπορεί να παραβλέψει όποιος επιθυμεί να αναλύσει λίγο τον επερχόμενο ανασχηματισμό και να αναλωθεί σε ονοματολογία υπουργών και υφυπουργών. Δεδομένο πρώτο είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συμβουλευτεί για τις αλλαγές τον κ. Γεραπετρίτη και τον κ. Δημητριάδη τόσο εκ των θέσεών τους, όσο και λόγωτης εμπιστοσύνης που τους έχει δείξει τόσο καιρό. Ο μεν πρώτος γνωρίζει το σύνολο της πορείας του κυβερνητικού έργου, αλλά παρακολουθεί στενά και την πορεία και το χρονοδιάγραμμα κάθε υπουργείου, ο δε δεύτερος βρίσκεται όλους αυτούς τους μήνες σε καθημερινή επαφή με υπουργούς και υφυπουργούς.
Το δεύτερο δεδομένο -και αυτό αντλείται από αρκετές πληροφορίες- είναι ότι θα γίνουν πολλές αλλαγές στους υφυπουργού . Οι λόγοι είναι δύο: ο πρώτος είναι για να υπάρξει ανανέωση και στην κοινοβουλευτική ομάδα, αφού δεν είναι λίγοι εκείνοι που αναμένουν την ευκαιρία ενός υπουργικού θώκου και ο δεύτερος είναι ότι δεν έχουν συγκεντρώσει όλοι οι υφυπουργοί καλή βαθμολογία, είτε είναι εξωκοινοβουλευτικοί είτε όχι .
Οι… αμετακίνητοι
Και επειδή ανασχηματισμός χωρίς «ολίγη ονοματολογία» δεν υφίσταται, να αναφέρουμε ότι οι λάτρεις της ονοματολογίας κατατάσσουν στους αμετακίνητους υπουργούς τους κ. Δένδια, Σταϊκούρα και Κικίλια. Κατατάσσουν, επίσης, στα δύσκολα υπουργεία το υπουργείο Παιδείας και το υπουργείο Εργασίας, όπου η κα Κεραμέως και ο κ. Βρούτσης έχουν απασχολήσει αρκετά το τελευταίο χρονικό διάστημα, ενώ θεωρούν ότι ενδέχεται να υπάρξουν αλλαγές στο υπουργείο Εργασίας του κ. Βρούτση, αλλά και στο υπουργείο Τουρισμού του κ. Θεοχάρη. Ως πρόσωπα που θα συζητηθούν θεωρούνται ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, που κάποιοι προεξοφλούν την μετακίνησή του σε παραγωγικό υπουργείο, αλλά και ο Άδωνις Γεωργιάδης, που κατά πολλούς μπορεί να αναπληρώσει με επιτυχία την θέση του υπουργού σε οποιοδήποτε υπουργείο του ανατεθεί.