Τουρκία - Ισραήλ: Ο πρόεδρος της Τουρκίας εντόπισε το πρόβλημα «στο ανώτερο επίπεδο» της ισραηλινής ηγεσίας, ενώ δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει ότι για την Αγκυρα το Παλαιστινιακό είναι μια κόκκινη γραμμή
Τουρκία – Ισραήλ: Αναπροσαρμόζει την στρατηγική του με άνοιγμα στο Ισραήλ ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σε δηλώσεις του Τούρκος Πρόεδρος αναφέρει πως η Τουρκία θα ήθελε καλύτερες σχέσεις με το Ισραήλ και ήδη όπως αναφέρει υπάρχουν κάποιες επαφές των μυστικών υπηρεσιών των χωρών. Μάλιστα ο Τούρκος Πρόεδρος υπογραμμίζει πως η μόνη διαφορά μεταξύ των δύο κρατών είναι το παλαιστινιακό ζήτημα. Σε κάθε περίπτωση όμως ενώ ο πρόεδρος Ερντογάν κάνει αυτό το άνοιγμα, υπόσχεται στους Τούρκους πολίτες πως ο ίδιος θα υπερασπιστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας από «Γαλάζια Πατρίδα» σε κυβερνοχώρο και διάστημα. Παράλληλα ανέφερε πως η Τουρκία θα είναι σε καλύτερη μοίρα το 2023 κι έπειτα. «Δημιουργούμε μια ισχυρή υποδομή υποτροπής. Στα πλαίσια του στόχου μας. Να γίνουμε μια χώρα που κατευθύνει την τεχνολογία, από τη Γαλάζια πατρίδα μέχρι και τον κυβερνοχώρο και το Διάστημα, θα υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα σε κάθε τομέα.», είπε συγκεκριμένα.
Ο Αϊκάν Ερντεμίρ, ανώτερος διευθυντής του Τουρκικού Προγράμματος στο Ίδρυμα για την Άμυνα των Δημοκρατιών και πρώην μέλος του τουρκικού κοινοβουλίου, δήλωσε στην ισραηλινή “Jerusalem Post” ότι ο Ερντογάν έχει καλή σχέση με τον Τραμπ, “ο οποίος τον προστατεύει ενάντια σε αυτούς που πιέζουν για σκληρότερη δράση προς την Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων των κυρώσεων που απαιτούνται τόσο από τους Ρεπουμπλικανούς όσο και από τους Δημοκρατικούς”. Σύμφωνα με τον Ερντεμίρ, ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος ανησυχεί ότι η νέα κυβέρνηση Μπάιντεν θα είναι πιο σκληρή προς την Τουρκία από την κυβέρνηση Τραμπ, ελπίζει να κερδίσει εύνοια μέσω διπλωματικής στάσης, “συμπεριλαμβανομένης μιας έστω και με μισή καρδιά, προσέγγιση του Ισραήλ”.
Το σχόλιο Κωστίδη
Αμοιβαία κερδοφόρες σχέσεις
“Ο Ερντογάν επίσης ελπίζει ότι η συζήτηση της τουρκο-ισραηλινής προσέγγισης θα διαταράξει την αυξανόμενη ενεργειακή συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο, η οποία έχει εμβαθύνει τη διπλωματική απομόνωση της Άγκυρας στην περιοχή”, σημείωσε. “Η συνέπεια του Ερντογάν σε αντι-ισραηλινή συμπεριφορά και η διάρκεια με την οποία εκτόξευε αντισημιτικά βέλη, με την πάροδο των ετών, θα κάνουν πολύ δύσκολο το έργο του να πείσει τους Ισραηλινούς ομολόγους του ότι υπάρχει πραγματική ουσία στην προσέγγισή του”.
Τουρκία και Ισραήλ έχουν μεγάλες δυνατότητες να δημιουργήσουν σχέσεις αμοιβαία κερδοφόρες σε τομείς οικονομικής, διπλωματικής και ασφάλειας, “αλλά οι ισλαμιστικές εμμονές του Ερντογάν θα αποτρέψουν οποιαδήποτε συνεργασία που προβλέπει ως βάση την εμπιστοσύνη. Εφ’ όσον ο Ερντογάν συνεχίζει να προσφέρει στη Χαμάς τη σημαντικότερη βάση της έξω από τη Γάζα, Ισραηλινοί αξιωματούχοι θα παραμείνουν επιφυλακτικοί για τις πράξεις του Τούρκου προέδρου.
Θα… υποκύψει το Ισραήλ;
Ένας άλλος παράγοντας που οδηγεί στην απόφαση του Ερντογάν είναι ότι ο Τούρκος πρόεδρος “θέλει να γοητεύσει τον Μπάιντεν και το Κογκρέσο των ΗΠΑ”. “Μελετώ τις εξελίξεις στην τουρκική πολιτική και τους τουρκικούς δεσμούς με τις ΗΠΑ για περίπου δύο δεκαετίες”, σημείωσε ο Σονέρ Τσαγαπτάι, συγγραφέας, μελετητής της οθωμανικής ιστορίας και της πολιτικής της Μέσης Ανατολής, αλλά και ανώτερος συνεργάτης του Ινστιτούτου της Ουάσιγκτον.
“Δεν έχω δει ποτέ τα αντι-τουρκικά συναισθήματα να αυξάνονται σε τόσο υψηλό επίπεδο στο Κογκρέσο των ΗΠΑ. Και νομίζω ότι ο Ερντογάν γνωρίζει ότι αν η Τουρκία και το Ισραήλ έρθουν πιο κοντά τώρα, το Ισραήλ όντας ο πλησιέστερος σύμμαχος της Αμερικής στη Μέση Ανατολή, θα επιφέρει πόντους γι’ αυτόν”. Εκτίμησε ότι θα έρθει μία πραγματική αλλαγή στην τουρκική εξωτερική πολιτική. “Φυσικά, δεν είμαι σίγουρος σε ποιο βαθμό το Ισραήλ θα το ασπαστεί αυτό και κατά πόσο θα αγκαλιάσει την Τουρκία, επειδή τα ΗΑΕ, η Αίγυπτος, η Ελλάδα και άλλοι θα επιμείνουν ότι η αναθέρμανση των σχέσεων με την Τουρκία να μην συμβεί εις βάρος των καλών δεσμών μαζί τους”, είπε Τσαγαπτάι.