Μετά την Πρωτοχρονιά – μέτρα: Η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας εξακολουθεί να προβληματίζει την κυβέρνηση και τους λοιμωξιολόγους, καθώς τα κρούσματα κορονοϊού αυξήθηκαν ξανά, ενώ το Εθνικό Σύστημα Υγείας εξακολουθεί να πιέζεται. Συγκεκριμένα, χθες, Τρίτη, ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ 1.047 νέες μολύνσεις, μετά από εννέα συνεχόμενες ημέρες όπου ο αριθμός των κρουσμάτων ήταν τριψήφιος. “Ο ιός κυκλοφορεί ανάμεσά μας” επεσήμανε την Τρίτη η καθηγήτρια του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, αναφερόμενη στα περίπου 8.500 ενεργά κρούσματα στη χώρα, με περισσότερα από 2.000 στην Αττική και πάνω από 1.600 στην Θεσσαλονίκη.
“Οι γιορτές αυτές είναι διαφορετικές. Οι συναντήσεις σε κλειστούς χώρους και χωρίς μάσκα δημιουργούν συνθήκες υπερμετάδοσης του ιού. Είναι πολύ νωρίς ακόμα, ιδανικό θα ήταν να κάνουμε γιορτές με την οικογένειά μας”, σημείωσε από την πλευρά του ο Γκίκας Μαγιορκίνης. Ο λοιμωξιολόγος επεσήμανε ακόμη πως στην Αττική καταγράφονται 10% λιγότερες διαγνώσεις, ενώ στη Θεσσαλονίκη 30%. Αντίστοιχα ο αριθμός Rt προ δεκαημέρου στην Αττική ανερχόταν σε 0,8 και στη Θεσσαλονίκη σε 0,6.
Έντεκα περιοχές της χώρας ειδικότερα είναι αυτές που προβληματίζουν τους ειδικούς, καθώς σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε κατά τη χθεσινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς -πέραν της Δυτικής Αττικής και της Κοζάνης- είναι δήμοι και περιοχές που παρουσιάζουν ανησυχητικά σημάδια “αντίστασης” του κορονοϊού και παραμένουν υπό καθεστώς σκληρού lockdown.
Αντιδράσεις για την παράταση του σκληρού lockdown σε Ασπρόπυργο και Ελευσίνα
Οι 11 περιοχές που προβληματίζουν τους ειδικούς
Ο κ. Χαρδαλιάς απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους των περιοχών αυτών να παραμείνουν εξαιρετικά προσεκτικοί και να συνεχίσουν να είναι συνεπείς στην τήρηση των μέτρων.
-Περιφερειακή ενότητα Φλώρινας
-Δήμος Κερατσινίου-Δραπετσώνας
-Δήμος Περιστερίου
-Δήμος Ιλίου και Αχαρνών
-Περιοχή Ζεφυρίου του Δήμου Φυλής
-Κάλυμνος
-Δήμος Ασπροπύργου
-Δήμος Ελευσίνας
-Κοζάνη
-Δήμος Εορδαίας
-Δήμος Βοΐου
Τα νέα κρούσματα κορωνοϊού αποτελούν αντιπροσωπευτική εικόνα της επιδημιολογικής κατάστασης στη χώρα γιατί σε αντίθεση με τις προηγούμενες μέρες που ο αριθμός των τεστ ήταν χαμηλός, τα 1.047 που ανακοινώθηκαν χθες καταγράφηκαν σε σύνολο 32.000 τεστ. Αυτά φαίνεται να αντιπροσωπεύουν επίσης το προγενέστερο διάστημα περίπου 14 ημερών πριν, δηλαδή στα μέσα Δεκεμβρίου. Αυτά τα στοιχεία σε συνδυασμό με την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα είναι που θα κρίνουν το άνοιγμα τόσο των σχολείων όσο και του λιανεμπορίου. Το τοπίο ως προς τις αποφάσεις φαίνεται σε κάθε περίπτωση πως θα ξεκαθαρίσει τις πρώτες ημέρες του 2021 όταν και να επανασυνεδριάσει η επιτροπή των ειδικών.
Σχολεία: Διαφωνούν οι λοιμωξιολόγοι
Όπως ανακοινώθηκε, η επιτροπή των λοιμωξιολόγων θα συνεδριάσει εκ νέου στις 4 Ιανουαρίου για να λάβει αποφάσεις σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πλειονότητα των ειδικών τάσσεται υπέρ του σταδιακού ανοίγματος των σχολείων, με προτεραιότητα τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία, στις 8 Ιανουαρίου. Στην τηλεδιάσκεψη παρουσία της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως, που έγινε την Τρίτη, με θέμα το πότε θα αρχίσουν τη δια ζώσης λειτουργία τους τα σχολεία, η πλειονότητα των μελών της Επιτροπής τάχθηκε υπέρ του ανοίγματος των σχολείων στις 8 Ιανουαρίου 2021, ημερομηνία που έχει ανακοινωθεί από τις αρχές του Δεκεμβρίου.
Τους λοιμωξιολόγους προβληματίζει το άνοιγμα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και κυρίως των λυκείων, όπου η μεταδοτικότητα είναι αυξημένη. Σε αυτό το σημείο, οι μισοί εκ των ειδικών της επιτροπής ζήτησαν την καταγραφή των επιδημιολογικών δεδομένων των επόμενων ημερών. Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού, τόσο ο Γκίκας Μαγιορκίνης όσο και η Βάνα Παπαευαγγέλου τόνισαν ότι το άνοιγμα των σχολείων αποτελεί προτεραιότητα για ειδικούς και κυβέρνηση. Ο επίκουρος καθηγητής Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ σημείωσε πως «καμία απόφαση δεν παίρνεται ελαφρά τη καρδία. Αφού εξετάσουμε τα επιδημιολογικά στοιχεία παίρνονται οι αποφάσεις».
Όπως τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης, «παραμένει προτεραιότητα το άνοιγμα των σχολείων, οπότε θα είναι από τα πρώτα πράγματα που θα επαναλειτουργήσουν».
Άνοιγμα καταστημάτων: Μετά το click away έρχεται το click in shop
Στο μεταξύ σχέδιο για τη σταδιακή επαναλειτουργία του λιανεμπορίου καταρτίζουν στην κυβέρνηση, προκειμένου να κινηθεί η αγορά με το άνοιγμα των καταστημάτων. Με τα έως τώρα δεδομένα, το άνοιγμα του λιανικού εμπορίου θα γίνει σταδιακά και πιθανότατα όχι πριν από τις 15 Ιανουαρίου, ενώ ακόμα κι όταν αρθεί το απόλυτο απαγορευτικό, θα εφαρμοστεί μια ακόμα υβριδική μορφή λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων. Το επόμενο βήμα μετά το click away, θα είναι το click in shop, δηλαδή το ραντεβού όχι απλώς για την παραλαβή κάποιας παραγγελίας, αλλά για την επίσκεψη του πελάτη εντός του καταστήματος. Όπως λένε, όμως, οι εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου, μια τέτοια λύση δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τα μικρά καταστήματα των λίγων τετραγωνικών, συμπληρώνοντας ότι ήδη η αγορά πλην κέντρου λειτουργεί ατύπως με ανάλογο τρόπο, με την αγωνία της κάλυψης έστω ελάχιστου μέρους των απωλειών τζίρου.
Η περίοδος των χειμερινών εκπτώσεων ανοίγει στις 11 Ιανουαρίου, δηλαδή πιθανότατα πριν καν τεθεί σε εφαρμογή το σύστημα click in shop. Όλες οι έρευνες των τελευταίων ετών από την ΕΣΕΕ, έχουν δείξει ότι πάνω από τους μισούς εμπόρους αναδεικνύουν ως πιο αποδοτικό το χρονικό διάστημα των εκπτώσεων ως το τέλος Ιανουαρίου κι αυτό επιτείνει την αγωνία των περίπου 235 χιλιάδων επαγγελματιών του κλάδου αλλά των 350 χιλιάδων εμποροϋπαλλήλων, για τον τζίρο αυτής της περιόδου.
Τον Φεβρουάριο η συζήτηση για άνοιγμα της εστίασης
Τελευταίο δυστυχώς θα συζητηθεί το άνοιγμα της εστίασης καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida, η συζήτηση θα γίνει στις αρχές Φεβρουαρίου. Στο σύνολό τους οι επιστήμονες εμφανίζονται αρνητικοί στο άνοιγμα της εστίασης τουλάχιστον αμέσως μετά τις γιορτές και πριν προλάβουν να αποτυπωθούν σε επίπεδο κρουσμάτων οι πιθανές επιπτώσεις, οι οποίες θα φανούν 14 ημέρες μετά τον εορτασμό της Πρωτοχρονιάς. «Η εστίαση θα πρέπει να μας απασχολήσει μετά τις 20 Ιανουαρίου», ανέφερε χαρακτηριστικά άλλο μέλος της επιτροπής, σχολιάζοντας: «Και τότε πάλι, δειλά δειλά, ίσως με δύο άτομα στο τραπέζι». Βασικό κριτήριο για το άνοιγμα της εστίασης θα αποτελέσει η πτώση του αριθμού των νοσηλευομένων στις ΜΕΘ, που, σύμφωνα με τους ειδικούς, αποτελεί καίριο παράγοντα για την άρση των μέτρων.
Παγώνη: Οποιος θέλει άνοιγμα δεν είναι σοβαρός -Φοβάμαι ότι έγινε η ζημιά
Τον προβληματισμό της για την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού μετά την ανακοίνωσε χθες των 1.047 νέων μολύνσεων και την επιστροφή σε τετραψήφιο αριθμό εξέφρασε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη. «Σημαίνει ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά και ότι στις 5 με 7 Ιανουαρίου που θα πρέπει να ληφθούν και αποφάσεις αν ανοίξουν τα σχολεία, αν μειωθούν τα μέτρα, ξέρετε τι δυσκολίες θα υπάρχουν για να ληφθούν;», διερωτήθηκε μιλώντας στο OPEN TV και τόνισε ότι παρά το γεγονός ότι είμαστε σε περίοδο εορτών δεν θα πρέπει να είμαστε χαλαροί «γιατί ανεβαίνει τόσο γρήγορα ο αριθμός των κρουσμάτων που κανένας δεν μπορεί να το συνειδητοποιήσει».
«Χρειάζονται πάρα πολλά τεστ για να δούμε τι μας γίνεται. Να βρούμε τους ασυμπτωματικούς και να γίνει η ιχνηλάτησή τους», σημείωσε επίσης. «Τώρα, στο δεύτερο lockdown, η προσέλευση non covid ασθενών είναι κανονική στα νοσοκομεία, σε αντίθεση με το πρώτο lockdown», ανέφερε. Η κ. Παγώνη εμφανίστηκε θετική στο ενδεχόμενο καθυστέρησης του ανοίγματος λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «όποιος πει αυτή τη στιγμή ότι πρέπει να γίνει, δεν είναι σοβαρός». Εξήγησε ότι πρέπει να δούμε σε δυο εβδομάδες ποιος θα είναι ο αριθμός των κρουσμάτων, των διασωληνωμένων, των νοσηλευομένων και των θανάτων.
«Είναι πάνω από 2.500 ασθενείς στις απλές κλινικές covid και ένα ποσοστό από αυτούς θα διασωληνωθούν», τόνισε και συνέχισε: «Αν δεν δούμε αυτές τις παραμέτρους στις αρχές Ιανουαρίου, γύρω στις 4 περίπου, δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε τίποτα». Αν συνεχίσουν να αυξάνονται τα κρούσματα, θα πιεστεί το σύστημα, που σημαίνει ότι δεν μπορεί να γίνει άνοιγμα, εξήγησε. Η κα Παγώνη παρουσιάστηκε απαισιόδοξη για μείωση των καμπυλών της πανδημίας, τονίζοντας πως: «Φοβάμαι ότι θα έχει γίνει η ζημιά γιατί είδα πολύ κόσμο έξω όλες αυτές τις ημέρες. Και τα πρωινά που πηγαίνουμε στα νοσοκομεία κυκλοφορεί πολύς κόσμος, σαν να μην υπάρχει lockdown και αυτό φοβίζει».
Μέτρα Πρωτοχρονιάς: Σαρωτικοί έλεγχοι σε όλη τη χώρα
Εντατικούς ελέγχους τόσο την παραμονή όσο και την Πρωτοχρονιά αναμένεται να κάνει η ΕΛ.ΑΣ, με στόχο την προστασία του κοινωνικού συνόλου από ανεύθυνες συμπεριφορές πολιτών που συμβάλουν στην εξάπλωση του κορονοϊού. Άκρως οικογενειακά θα αλλάξουμε το χρόνια την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, με το ρεβεγιόν αυτή τη φορά να γίνεται το μεσημέρι. Την ίδια ώρα, θα ισχύουν οι περιορισμοί στις μετακινήσεις και ο αριθμός των ατόμων στο οικογενειακό τραπέζι θα είναι συγκεκριμένος.
Μάλιστα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκος Χαρδαλιάς την Τρίτη στην ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την πορεία του κορονοϊού απηύθυνε έκκληση στους πολίτες και τόνισε ότι τα μέτρα που θα ισχύουν τις επόμενες μέρες θα είναι τα ίδια με αυτά των Χριστουγέννων.
Έτσι τα μέτρα που θα ισχύουν την Πρωτοχρονιά θα είναι τα εξής:
Και την Πρωτοχρονιά γύρω από το γιορτινό τραπέζι μπορούν να συγκεντρωθούν 2 οικογένειες και μέχρι 9 άτομα.
Η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 10 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί παραμένει σε ισχύ, χωρίς εξαίρεση, τόσο την παραμονή όσο και ανήμερα της Πρωτοχρονιάς.
Για τις μετακινήσεις προς το ρεβεγιόν και για την επιστροφή στο σπίτι, οι πολίτες θα πρέπει να στείλουν sms στο 13033 με κωδικό “6”.
Όσον αφορά στους χώρους λατρείας, υπενθυμίζεται ότι ανήμερα την Πρωτοχρονιά επιτρέπεται η τέλεση λειτουργίας παρουσία πιστών, τηρουμένης της αναλογίας του 1 ατόμου ανά 15 τ.μ. με 2 μέτρα απόσταση μεταξύ των ατόμων προς κάθε κατεύθυνση. Ο μέγιστος αριθμός παρισταμένων είναι 25 άτομα, ενώ για τους Μητροπολιτικούς Ναούς τα 50 άτομα. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική κατά την παραμονή στο χώρο λατρείας.
Έλεγχοι για κορονοπάρτι στην αλλαγή του χρόνου
Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου ανέφερε στο Star το σχέδιο της αστυνομίας για τα κρυφά ρεβεγιόν και τους αμετανόητους λάτρεις του τζόγου που θα επιχειρήσουν να τηρήσουν το έθιμο, στην αλλαγή του χρόνου. «Είναι πολύ σημαντικό τώρα που αρχίζει η περίοδος των εμβολιασμών που όλοι περιμέναμε και βλέπουμε τα πρώτα αισιόδοξα μηνύματα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, να μη χαλαρώσουμε», σημείωσε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου.
Μεγάλος πονοκέφαλος είναι τα πάρτι που κάποιοι θα επιχειρήσουν να διοργανώσουν κρυφά σε βίλες, εξοχικά και ακόμη και σε κλειστές αίθουσες, για να γιορτάσουν την αλλαγή του χρόνου. Περιοχές όπως τα Βόρεια και Δυτικά προάστια της Αθήνας, αλλά και η παραλία θα ελέγχονται σχολαστικά από την Αστυνομία με συνεχείς περιπολίες. Ενώ στο στόχαστρο θα μπουν ακόμα και τα catering.
«Υπάρχει το θέμα της παράδοσης του ρεβεγιόν της πρωτοχρονιάς, υπάρχει το έθιμο με τυχερά παιχνίδια και το πάθος με τον τζόγο, όλα αυτά μας δημιουργούν έναν πρόσθετο προβληματισμό για την υλοποίηση των μέτρων. Παρακολουθούμε ότι χρειάζεται από μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Γι’ αυτό θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όσοι προσπαθήσουν να χρησιμοποιήσουν διάφορα τέτοια μέσα για να κάνουν καλέσματα» πρόσθεσε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη.