ΗΠΑ - Τουρκία s400: Συνεχή ανοίγματα Ερντογάν προς την Ε.Ε. για να αποφύγει το ενδεχόμενο επιβολής μέτρων μετά το νέο άδειασμα από τις ΗΠΑ.
Με την πλάτη στον τοίχο βρίσκεται τα τελευταία 24ωρα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, βλέποντας τα… δόντια του Τζο Μπάιντεν που επιφυλάσσει μάλλον δυσάρεστες εκπλήξεις στην Τουρκία. Ο Τούρκος πρόεδρος, προσπαθεί εναγωνίως να καλοπιάσει την ΕΕ, το Ισραήλ αλλά και τη Γαλλία, ωστόσο η ήττα του Ντόναλντ Τραμπ στις εκλογές δεν του αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας. Η επιχείρηση υποβάθμισης των κυρώσεων από τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου για το ζήτημα των S-400 προκάλεσε την άμεση αντίδραση του State Department που “άδειασε” για ακόμη μια φορά τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών. “Δεν υπάρχει ομάδα εργασίας σχετικά με τις κυρώσεις CAATSA ή για την εξέταση των απειλών που θέτει το σύστημα S-400 στα F-35. Υπάρχουν διαβουλεύσεις ρουτίνας σε επίπεδο εργασίας σχετικά με τον αντίκτυπο των κυρώσεων στην υφιστάμενη στρατιωτική συνεργασία. Παραμένουμε δεσμευμένοι στην πλήρη εφαρμογή των κυρώσεων, όπως ανακοινώθηκαν από τον υπουργό Πομπέο στις 14 Δεκεμβρίου”, απάντησε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της αμερικανικής κυβέρνησης.
Οι ΗΠΑ, λίγες μέρες πριν από την ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν, δείχνουν ξεκάθαρα τις προθέσεις τους εναντίον της Τουρκίας η οποία επί Ντόναλντ Τραμπ είχε αναπτύξει σημαντική συνεργασία στα εξοπλιστικά με την Μόσχα. “Ο Ερντογάν επιχειρεί μια τακτική αναδίπλωσης. Προσπαθεί να προσεγγίσει το Ισραήλ, με στόχο να υπονομεύσει τα σχήματα συνεργασίας στην Μεσόγειο από τα οποία απουσιάζει και επειδή ανησυχεί από την σημαντική εταιρική σχέση που έχει αναπτύξει το τελευταίο διάστημα η Αθήνα με το Ισραήλ” τόνισε ο διεθνολόγος και βουλευτής της ΝΔ Τάσος Χατζηβασιλείου στον ΣΚΑΙ.
ΗΠΑ – Τουρκία s400: Ο Ερντογάν ανησυχεί για την Σύνοδο του Μαρτίου
Τα ανοίγματα του Ταγίπ Ερντογάν προς την δύση δείχνουν να συνδέονται με την Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου. Αναλυτές εκτιμούν πως η Τουρκία μετά τις κυρώσεις από τις ΗΠΑ ανησυχούν μήπως οι “27” ακολουθήσουν την ίδια σκληρή γραμμή γεγονός που θα φέρει την Άγκυρα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Άλλωστε στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής του Δεκεμβρίου αναφέρονταν πως η Ε.Ε αναμένει την τυπική τοποθέτηση του νέου Αμερικανού Προέδρου στον Λευκό Οίκου προκειμένου να συζητήσουν την στρατηγική που θα ακολουθηθεί απέναντι στην Άγκυρα. Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν πως οι κινήσεις αποκλιμάκωσης θα συνεχιστούν από την Τουρκία τουλάχιστον μέχρι την ορκωμοσία του νέου προέδρου των ΗΠΑ στις 20 Ιανουαρίου, ενώ παράλληλα θα πιέζουν για την έναρξη των διερευνητικών επαφών αλλά με τους δικούς τους όρους.
Τουρκία: Με τα… κιάλια οι διερευνητικές
Αν και το τουρκικό ερευνητικό Oruc Reis αποχώρησε από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, οι δηλώσεις των γειτόνων κάθε άλλο παρά ανοίγουν τον δρόμο για τις διερευνητικές επαφές. “Οι τελευταίες δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων δεν συμβάλλουν στην αποκλιμάκωση. Μάλλον ρίχνουν λάδι στη φωτιά για θέματα τα οποία δεν υπάρχουν στην ατζέντα, παρά μόνον τα φαντασιώνονται κάποιοι. Στην ατζέντα υπάρχει μόνο ένα θέμα και είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μεταξύ των δύο χωρών” δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην ΕΡΤ.
Παράλληλα ο Στέλιος Πέτσας κάλεσε την γειτονική χώρα να επιδείξει συνέχεια και συνέπεια στην αποκλιμάκωση της έντασης προκειμένου οι δύο χώρες να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου. “Αυτό δεν είναι πλέον ελληνοτουρκικό ζήτημα, αλλά ευρωτουρκικό ζήτημα, καθώς έχει συμπεριληφθεί και στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Οκτωβρίου και έχει επαναληφθεί. Επομένως, έχουμε ένα πολύ σαφές πλαίσιο. Για να ξεκινήσει, όμως, πρέπει να υπάρξει κάποια χρονική περίοδος που δεν θα βλέπουμε ούτε προκλητικές ενέργειες, ούτε προκλητικές δηλώσεις. Εναπόκειται στην τουρκική πλευρά να το κάνει με συνέπεια και συνέχεια. Αυτή τη στιγμή δεν το κάνει”.
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κάνοντας έναν απολογισμό της χρονιά που φεύγει τόνισε πως η Ελλάδα μεγαλώνει. “Νομίζω ότι όλοι μαζί, μεγαλώσαμε την Ελλάδα. Κάτι που προσπάθησαν πάρα πολλοί άνθρωποι, ειλικρινά, 40 χρόνια, τέσσερις 10ετίες, έγινε τώρα. Και νομίζω ότι το να μεγαλώνεις τον τόπο σου και τα δικαιώματά του και να το αφήνεις αυτό παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές, είναι κάτι το εξαιρετικό. Μπορεί κανείς να δει την πιο μικρή εικόνα, τι δικαιώματα έχουμε, τι εξασφαλίσαμε, αλλά η μεγάλη εικόνα είναι ότι η χώρα μας μεγάλωσε. Ο χώρος μας μεγάλωσε”.
Ελληνοτουρκικά: Η ανασκόπηση των τουρκικών προκλήσεων το 2020
https://www.youtube.com/watch?v=tzZdu59J_dg