Navtex Τουρκία – Κρήτη: Οι γείτονες αμφισβητούν την ελληνική αρμοδιότητα ΝΑ του νησιού

ΚΟΣΜΟΣ

Navtex Τουρκία – Κρήτη: Οι γείτονες αμφισβητούν την ελληνική αρμοδιότητα ΝΑ του νησιού

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Navtex Τουρκία - Κρήτη: «Ποδαρικό» έκαναν οι Τούρκοι εκδίδοντας το Σάββατο δύο νέες Navtex, αμφισβητώντας μια ολόκληρη περιοχή νοτιοανατολικά της Κρήτης.

03.01.2021 | 08:54

Δεν πέρασε καλά καλά η Πρωτοχρονιά και η Τουρκία άρχισε πάλι τα παιχνίδια της. Με Navtex, οι γείτονες αμφισβητούν την αρμοδιότητα των ελληνικών υδρογραφικών αρχών και αυτή τη φορά για θαλάσσιες περιοχές νοτιοανατολικά της Κρήτης, έπειτα από την έκδοση σχετικών οδηγιών από τον υδρογραφικό σταθμό του Ηρακλείου για αεροναυτικές ασκήσεις των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Σύμφωνα με το onalert.gr, η Άγκυρα «απάντησε» με δύο συνεχόμενες NAVTEX, και πιο συγκεκριμένα ο υδρογραφικός σταθμός της Αττάλειας ισχυρίζεται ότι αυτός έχει την αρμοδιότητα στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή, αναμεταδίδοντας έτσι τις πληροφορίες και τα στοιχεία των ελληνικών αεροναυτικών ασκήσεων.

Σαν να μην φτάνει αυτό, ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ είχε δηλώσει ότι οι ελληνικές αρχές έχουν ανακοινώσει δεκάδες NAVTEX μέσα σε τρεις μήνες, κάτι το οποίο δεν είναι τίποτε άλλο παρά παρενόχληση και είναι επίσης εξαιρετικά αντίθετο με τις σχέσεις καλής γειτονίας». Στη συνέχεια είχε προσθέσει ότι «θέλουμε αυτό να είναι γνωστό και κατανοητό από τους συνομιλητές μας. Όταν λέμε καλή γειτνίαση, σημαίνει ότι πρέπει να διατηρήσουμε τις σχέσεις μας σε λογικό και ορθολογικό επίπεδο. Αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό, γι’ αυτό και καλούμε και πάλι τους γείτονές μας να είναι λογικοί».

Ελληνοτουρκικά: Τι κρατάμε από το 2020

Το 2020 πάντως, τα ελληνοτουρκικά μονοπώλησαν το ενδιαφέρον των Ελλήνων. Όπως προκύπτει μάλιστα από τα στοιχεία, που παραθέτει δημοσκόπηση της Κάπα Research, οι πολίτες ανησυχούσαν έντονα για την πανδημία του κορονοϊού, την οικονομική κατάρρευση λόγω lockdown, αλλά και την κρίση στο Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο. Ιδιαίτερα όμως για το ζήτημα με την τουρκική προκλητικότητα, ένας στους δύο Έλληνες, υποστηρίζει τη χρήση στρατιωτικών μέσων απέναντι στην Τουρκία, (46%). Το 52% θα προτιμούσε την εξάντληση κάθε διπλωματικού μέσου. Επιπλέον, Το 86% των πολιτών βρίσκει πως η Τουρκία όφειλε να διατηρήσει την Αγία Σοφία ως μουσείο και όχι να μετατραπεί σε τζαμί.

Με τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, αναζωπυρώθηκε και η αγάπη των Ελλήνων προς τη Γαλλία, με το Παρίσι να ενισχύει την στρατιωτική συμμαχία με την Αθήνα απέναντι στις προκλήσεις της Άγκυρας. Ο στρατός, είχε μεγάλη απήχηση σχετικά με την εμπιστοσύνη στους θεσμούς για το έτος 2020, αφού το μεγαλύτερο μέρος της χρονιάς ήρθε αντιμέτωπος με πολλές προκλήσεις τόσο στην ξηρά όσο και στη θάλασσα.

Navtex Τουρκία – Κρήτη: Νέα τουρκική προκλητική navtex νοτιοανατολικά της Κρήτης

Exit mobile version