Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

23

Δεκεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Ελληνοτουρκικά Μπάιντεν: Οι… “νέες” ΗΠΑ κοιτάζουν Ελλάδα
ΚΟΣΜΟΣ

Ελληνοτουρκικά Μπάιντεν: Οι… “νέες” ΗΠΑ κοιτάζουν Ελλάδα

Ελληνοτουρκικά Μπάιντεν: Φιλελληνική στάση βλέπει ιταλική εφημερίδα στη νέα διακυβέρνηση των ΗΠΑ

Από ότι όλα δείχνουν ο επόμενος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών αναμένεται να ταχθεί υπέρ της Ελλάδας ως προς τα ελληνοτουρκικά, στα οποία μέρα με την ημέρα η ένταση μεγαλώνει, ενώ η Ευρώπη αναβάλλει την λύση από Σύνοδο σε Σύνοδο. Σύμφωνα με την ανάλυση του  Francesco de Palo στην ιταλική ιστοσελίδα «Il fatto quotidiano», οι ΗΠΑ αναμένεται να ανακρούσουν πρύμνα σε ότι αφορά την ισορροπία των μεσογειακών συμμαχιών. Συγκεκριμένα το δημοσίευμα αναφέρει ότι «Οι ΗΠΑ του Τζο Μπάιντεν κοιτάζουν στην Αθήνα. Η ισορροπία των μεσογειακών συμμαχιών μετατοπίζεται από την Τουρκία στην Ελλάδα».

Ο αναλυτής, λοιπόν, αναφέρει ότι η ισορροπία των μεσογειακών συμμαχιών μετατοπίζεται από την Τουρκία στην Ελλάδα, ενώ υπέρ της Αθήνας αναμένεται να μετατοπιστεί το κέντρο βάρους των δραστηριοτήτων της στη Μεσόγειο. Την ίδια ώρα, η χώρα μας ενισχύει τη στρατιωτική της ικανότητα με την αγορά 18 τελευταίας γενιάς μαχητικών Rafale. Ο 6ος στόλος των ΗΠΑ θα μπορούσε σύντομα να βασιστεί στις ελληνικές βάσεις για συντήρηση και προμήθειες. Αμερικανικοί όμιλοι όπως η Tesla και η Microsoft στοιχηματίζουν επίσης στην Ελλάδα. Η εφημερίδα σημειώνει ότι μετά την αλλαγή στην ηγεσία του Λευκού Οίκου, το επίκεντρο των νέων πολιτικών δεν είναι μόνο το Ιράν. Η προεδρία του Τζο Μπάιντεν «ξεκινά με ένα σημαντικό θέμα, το οποίο θα έχει απήχηση σε ισορροπίες και επιρροές σε δύο στρατηγικά τεταρτημόρια, όπως η Ευρω-Μεσόγειος και η Μέση Ανατολή».

ιταλικό δημοσίευμα για ελληνοτουρκικά

Ο ρόλος της Ελλάδας ως πρώτος στρατιωτικός κόμβος του ΝΑΤΟ

Η Ελλάδα θεωρείται υποψήφια για να αναλάβει τον ρόλο του πρώτου στρατιωτικού κόμβου του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ στην ανατολική Μεσόγειο, αντικαθιστώντας την Τουρκία, της οποίας η αμερικανική βάση στο Ιντσιρλίκ αποδυναμώνεται προς όφελος του κόλπου της Σούδας, στην Κρήτη. Στην αμερικανική βάση, τα έργα ανάπλασης εξελίσσονται και πολύ σύντομα θα υπάρχει δυνατότητα φιλοξενίας για περισσότερα πυρηνικά υποβρύχια και φρεγάτες. Η Ελλάδα θα μπορέσει να αναβαθμιστεί τόσο τεχνικά όσο και γεωπολιτικά, λόγω μιας διπλής επένδυσης στον αεροναυτικό τομέα. Πρώτον, επειδή η κυβέρνηση Μητσοτάκη αγόρασε 18 μαχητικά Rafale από τη Γαλλία , με τα πρώτα έξι να παραδίδονται πριν το τέλος του 2021, αντικαθιστώντας σταδιακά τα Mirage 2000s και F-16s.

Η Ελλάδα σκέφτεται το ενδεχόμενο της πολύπλοκης αγοράς F-35 από τις ΗΠΑ. Τα συγκεκριμένα αεροσκάφη προορίζονταν για την Τουρκία, ωστόσο η πώλησή τους πάγωσε από το Πεντάγωνο, λόγω της εξαγοράς του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400, με αποτέλεσμα να υπάρξει διπλωματική κρίση Άγκυρας – Ουάσινγκτον. «Πρόκειται για μια σημαντική επένδυση για τα ελληνικά ταμεία, που δεν μπορούσε να φανταστεί κάποιος πριν από λίγα χρόνια λόγω της οικονομικής κρίσης και των παρεμβάσεων της τρόικας», αναφέρει το κείμενο, σημειώνοντας ότι μια τέτοια ενέργεια αντισταθμίστηκε με αμερικανικές επενδύσεις.

Στόλτενμπεργκ

Έρχονται μεγάλες αμερικανικές επενδύσεις

Εκτός από την βοήθεια σε ότι αφορά τα ελληνοτουρκικά, προωθούνται και αρκετές επενδύσεις στην Ελλάδα. Μεγάλη αμερικανική επένδυση θεωρείται η εξαγορά του ναυπηγείου Νεώριον στη Σύρο, που πλέον ανήκει στην αμερικανική εταιρεία ONEX, είναι πιστοποιημένο από τον 6ο στόλο των ΗΠΑ και από το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ, για τη συντήρηση στρατιωτικών πλοίων. Με αυτόν τον τρόπο, το αμερικανικό Ναυτικό  σχεδιάζει την ανακατανομή εργασιών συντήρησης του έκτου στόλου στα ελληνικά ναυπηγία.

Ο αναλυτής αναφέρεται και στην επένδυση 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων της Microsoft στην Ελλάδα, προκειμένου να επιταχυνθεί ο ψηφιακός μετασχηματισμός. Για την υπογραφή της συμφωνίας επισκέφθηκε την Ελλάδα το νούμερο 1 της Microsoft, που συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Η συμφωνία επιτρέπει τη δημιουργία ψηφιακού κέντρου δεδομένων που θα αυξήσει το επενδυτικό δυναμικό της Ελλάδας, στην οποία ήδη λειτουργεί η Tesla, με το εργαστήριό της να στεγάζεται στον «Δημόκριτο» με στόχο να δημιουργήσει τρένο χωρίς οδηγό.

Στο επίκεντρο της αμερικανικής πολιτικής η Ελλάδα λόγω της ενέργειας

Πέρα από την γεωπολιτική θέση της Ελλάδας, και των τομέων της άμυνας και της τεχνολογίας, προστίθεται κι άλλος ένας στρατηγικός φάκελος: η ενέργεια. Από την Ελλάδα αναμένεται να περάσουν ταυτόχρονα τρεις νέοι αγωγοί φυσικού αερίου που επανασχεδιάζουν τους χάρτες συμμαχιών και συγκρούσεων μεταξύ των υπερδυνάμεων: οι TAP, TANAP και Eastmed. Ως εκ τούτου, η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο της αμερικανικής πολιτικής σε Μεσόγειο και Βαλκάνια, κάτι που επιβεβαιώνεται και από τη συνεργασία μεταξύ του πρώην υπουργού των ΗΠΑ Ρος και του Έλληνα επιχειρηματία Βαγγέλη Μαρινάκη.

Ενδιαφέρον υπάρχει και για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, κοντά στο οποίο περνούν οι αγωγοί φυσικού αερίου. Από εκεί ανοίγει ένας διάδρομος σε όλη τη βαλκανική κορυφογραμμή, από τον οποίο μπορούν να διέλθουν ΝΑΤΟϊκά και αμερικανικά στρατεύματα. Η εφημερίδα αναφέρεται επίσης και σε «ένα άλλο υλικοτεχνικό έργο που θα αναλάβει ρόλο σε ολόκληρη τη σκακιέρα: η Καρπάθια Οδός από την οποία θα ξεκινήσει ένα είδος διασυνδέσεων. Ξεκινά από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης προς τη Λιθουανία: ένας κάθετος διάδρομος από το νότο και το βορρά, στον οποίο διατυπώνονται οικονομικά και γεωπολιτικά συμφέροντα που θα έχουν επίσης επιπτώσεις στην ισορροπία των ακόμη άλυτων κρίσεων όπως η Λιβύη, η Συρία και η Τουρκία».

Τι σηματοδοτεί η εκλογή Μπάιντεν για τα ελληνοτουρκικά

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις