Σε κρίσιμη φάση έχει μπει η χώρα καθώς οι μέρες των γιορτών μπορεί να μην είχαν σχέση με τα προηγούμενα χρόνια ωστόσο ο κόσμος μετακινήθηκε και οι ειδικοί ανησυχούν για αναζωπύρωση των κρουσμάτων. Τα κρούσματα δεν έπεσαν στους αριθμούς που ήθελαν υγειονομικοί και κυβέρνηση και τώρα αρχίζει ένας νέος γύρος αντιμετώπισης της πανδημίας, με το τρίτο κύμα να είναι προ των πυλών. Υπενθυμίζεται πως από την Κυριακή η χώρα έχει μπει σε νέο lockdown με σκοπό τον περιορισμό του κορονοϊού.
Η ξεκάθαρη επιδημιολογική εικόνα σε όλη την επικράτεια, μετά την κινητικότητα των εορταστικών ημερών αναμένεται να φανεί τις επόμενες ημέρες και καθώς η 11η Ιανουαρίου για το άνοιγμα των σχολείων και συγκεκριμένα των δημοτικών και των νηπιαγωγείων πλησιάζει. Ήδη τα τελευταία 24ωρα φαίνεται πως υπάρχει μια μικρή αύξηση των κρουσμάτων, με επίκεντρο την Αθήνα, η οποία οφείλεται στις εορταστικές συγκεντρώσεις και την «χαλάρωση» της κινητικότητας.
Αυξάνονται τα «κόκκινα σημεία»
Πράγματι, οι ανησυχίες των ειδικών επικεντρώνονται στην Αττική, η οποία συνεχίζει να διατηρεί τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων, αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας, τις οποίες παρακολουθούν στενά. Μάλιστα, την Κυριακή, ακόμα μια περιοχή μπήκε στο μικροσκόπιο των αρχών, όσον αφορά στην κινητικότητα και το συγχρωτισμό στο πλαίσιο των μέτρων περιορισμού για την εξάπλωση της πανδημίας. Πρόκειται για το Ζεφύρι, το οποίο έρχεται να προστεθεί στις 5 κόκκινες περιοχές της Αττικής που περιλαμβάνονται σε νέο επιχειρησιακό σχέδιο με μπλόκα και αυστηρούς ελέγχους.
Πρόκειται για: τον Ασπρόπυργο, το Ίλιον, το Περιστέρι, το Κερατσίνι και το Μενίδι. Aπό τα 34 συνολικά αστυνομικά μπλόκα που βρίσκονται καθημερινά στην Αττική, 20 θα έχουν, όπως φαίνεται, μια στόχευση στις συγκεκριμένες επιβαρυμένες περιοχές.
Αυτό περιλαμβάνει, περιμετρικές «αποστειρώσεις» κεντρικών οδών με αυτό να σημαίνει ότι αυτές θα κυκλωθούν με τουλάχιστον 5 ή 6 μπλόκα που θα ελέγχουν τις αιτίες μετακινήσεις, έλεγχο για αυστηρή τήρηση της απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 21:00-05:00, και απομάκρυνση πολιτών από πλατείες και δημόσιους χώρους. Παράλληλα, θα υπάρχουν περιπολίες για αποτροπή του «click away» και επιτήρηση σε εκκλησίες.
Ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι τα στοιχεία από τα λύματα της Αττικής
Ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι τα στοιχεία από τα λύματα της Αττικής όσον αφορά στην πορεία των κρουσμάτων κορονoϊού. Σύμφωνα με τον καθηγητή αναλυτικής χημείας στο ΕΚΠΑ, Νίκο Θωμαΐδη, την επόμενη βδομάδα θα δούμε αύξηση στα κρούσματα. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Θωμαΐδης είπε ότι όταν αρχίσει να κινείται και άλλο ο κόσμος στο λεκανοπέδιο της Αττικής και αρχίσει ο συγχρωτισμός, σίγουρα θα υπάρξει αύξηση των κρουσμάτων και θα αποτυπωθεί και στα λύματα. Τόνισε μάλιστα ότι αυτό ενδέχεται να το δούμε την επόμενη βδομάδα.
Η αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα όπως είπε μπορεί να οφείλεται στον συγχρωτισμό και την διασπορά σε μια ηλιακή ομάδα που είναι ασυμπτωματικοί, νεαρότερης ηλικίας. «Είναι κάποιες παρατηρήσεις που μας οδηγούν στο να κάνουμε κάποιες υποθέσεις. Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί τις επόμενες 2 εβδομάδες διότι αν είναι έτσι ενδέχεται να έχουμε μεγαλύτερη διάδοση αν δεν τηρηθούν τα μέτρα».
Εξήγησε επίσης ότι το τελευταίο 10ήμερο κατά μέσο όρο ήταν μειωμένο το ιικό φορτίο στα λύματα και αυτό ήταν απόρροια των προηγούμενων μέτρων και της συμπεριφοράς μας. Όμως, σε αυτό το εορταστικό 10ήμερο των οποίων τα αποτελέσματα ήταν μέχρι και την Κυριακή, παρατηρήθηκαν 2 αυξήσεις. Μία τα Χριστούγεννα 26-27/12/2020 και μία στις 31/12/2020 – 1/1/2021. Στην πρώτη περίπτωση το ιικό φορτίο διπλασιάστηκε και στην δεύτερη τριπλασιάστηκε!
Κρίσιμες οι επόμενες μέρες
Σήμερα θα έχουμε μια καθαρή εικόνα του πως πάει η επιδημία και πως επηρεάστηκε από τα Χριστούγεννα ανέφερε μεταξύ άλλων ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών Θεόδωρος Βασιλακόπουλος μιλώντας στην τηλεόραση του Σκάι.
Όπως ο ίδιος τόνισε σήμερα θα έχουμε κανονικό αριθμό τεστ και επίσης αυτό θα επαναληφτεί την Παρασκευή. Αυτές οι δύο μέρες στις οποίες δεν περιλαμβάνονται αργίες είναι κρίσιμες.
Ερωτηθείς για τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο, Μάρτιο και το πως θα κυλήσουν με την πανδημία του κορονοϊού στην χώρα μας ο ίδιος εκτίμησε ότι θα βγουν πολύ δύσκολα γιατί θα υπάρξει κάποια στιγμή κρύο. «Το κρύο είναι κακός σύμβουλος για τον κορονοιό θα αυξήσει την μεταδοτικότητα και με το που η κυβέρνηση ενδώσει στις λογικές πιέσεις της κοινωνίας για άνοιγμα με μαθητική βεβαιότητα αυτό θα οδηγήσει σε αύξηση των κρουσμάτων». «Ιδίως αν ανοίξουν πολλές δραστηριότητες και είμαστε βαθιά στο χειμώνα» πρόσθεσε ο ίδιος.