Εμβολιασμοί Ευρώπη κορονοϊός: Ποιος ευθύνεται για την καθυστέρηση

ΚΟΣΜΟΣ

Εμβολιασμοί Ευρώπη κορονοϊός: Ποιος ευθύνεται για την καθυστέρηση

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Παντελής Ζηβόντσης

Εμβολιασμοί Ευρώπη κορονοϊός: Γιατί η Κομισιόν δεν αγόρασε αρκετές δόσεις του εμβολίου των BioNTech / Pfize;

05.01.2021 | 13:19

Στις 27 Δεκεμβρίου, μετά από έγκριση του ΕΟΦ για χορήγηση του εμβολίου της εταιρείας Pfizer, ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί στην Ευρώπη κατά του κορονοϊού. Η Κομισιόν μόλις η Pfizer είχε ανακοινώσει 95% αποτελεσματικότητα έσπευσε να κλείσει συμφωνία για να παραγγείλει έναν αρκετά μεγάλο αριθμό δόσεων. Ωστόσο με την αρχή του νέου έτους άρχισαν τα προβλήματα. Η ανακοίνωση της BioNTech, εταιρία που συνεργάζεται με την Pfizer είπε ότι ενδέχεται να υπάρξουν κενά στις παραδόσεις μέχρι να αρχίσουν να διανέμονται και άλλα εμβόλια. Η είδηση ήρθε να επιβεβαιώσει τους φόβους που εξέφραζαν ειδικοί και ΜΜΕ, πως η Ευρώπη αγόρασε λιγότερα εμβόλια από όσα χρειάζονται οι 27 χώρες της, τη στιγμή που ΗΠΑ και Βρετανία έσπευσαν να αγοράσουν ικανοποιητικό αριθμό δόσεων για να εμβολιάσουν τον πληθυσμό.

Και ενώ οι εμβολιασμοί σε ΗΠΑ, Αγγλία και Ισραήλ συνεχίζονται με γοργούς ρυθμούς, στην Ευρώπη υπάρχει πλέον ξεκάθαρα ο κίνδυνος να μείνει χωρίς εμβόλια. Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ο ισχυρός άνδρας της Βαυαρίας και ηγέτης της Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), Μάρκους Ζέντερ όπως και ο Διευθύνων Σύμβουλος της BioNTech Ουγκούρ Σαχίν κατηγόρησαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι δεν προμηθεύτηκε αρκετές δόσεις του εμβολίου των BioNTech και Pfizer, του πρώτου ενέσιμου σκευάσματος που έλαβε έγκριση από τις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές.

Γιατί η Κομισιόν δεν αγόρασε αρκετές δόσεις του εμβολίου των BioNTech / Pfizer για να εμβολιάσει όλους τους Ευρωπαίους πολίτες;

Τον Ιούνιο, όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άρχισε να προμηθεύεται εμβόλια, κανείς δεν ήξερε με βεβαιότητα ποιο θα ήταν αποτελεσματικό, πόσο μάλλον, ποιο θα ήταν πρώτο σε διαθεσιμότητα.

Οι BioNTech / Pfizer, Moderna, το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και η AstraZeneca και οι Johnson & Johnson, ήταν μεταξύ των εταιρειών που είχαν ξεκινήσει δοκιμές μεγάλης κλίμακας σε εθελοντές και επαίρονταν για τα φιλόδοξα χρονοδιαγράμματα που είχαν προγραμματίσει. Αλλά καθένα από αυτά τα εμβόλια, είχε να υπερπηδήσει διαφορετικά εμπόδια, και κανείς δεν περίμενε ότι κάποιο από αυτά θα ήταν περισσότερο από 90% αποτελεσματικό – σίγουρα όχι αυτά που βασίζονται στην τεχνολογία mRNA, η οποία δεν είχε εγκριθεί ποτέ από τις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές.

Κατά συνέπεια, η Κομισιόν διαφοροποίησε το «χαρτοφυλάκιο« των εμβολίων, εξασφαλίζοντας περισσότερες από 2 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων από έξι φαρμακευτικές εταιρείες. Επιπλέον, είναι κοντά σε μια συμφωνία για την αγορά επιπλέον 200 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου της Novavax.

Η Κομισιόν σε συζητήσεις με τις Pfizer/Biontech

Η Κομισιόν πλέον συζητεί με τις Pfizer/Biontech την δυνατότητα παραγγελίας επιπλέον δόσεων εμβολίων κατά της του Covid-19, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Αυτό είχε προαναγγείλει χθες και η επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της ΕΕ, Στέλλα Κυριακίδου σε δηλώσεις της. «Η κατάσταση θα βελτιωθεί βήμα-βήμα» υπογράμμισε η κυρία Κυριακίδου, επισημαίνοντας ότι «διαπραγματευόμαστε για επιπλέον εμβόλια από την Pfizer/BioNTech».

Η ίδια πρόσθεσε ότι «άλλοι παρασκευαστές με τους οποίους έχουμε συμβόλαια βρίσκονται κοντά στην έγκριση της ΕΕ. Λαμβάνοντας υπόψη ότι το φθινόπωρο του 2020 κανείς δεν θα μπορούσε να πει με βεβαιότητα ποιο εμβόλιο θα ήταν επιτυχές, η ΕΕ τα πάει πολύ καλά με την επιλογή των εμβολίων».

Exit mobile version