Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

23

Νοεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Μετάλλαξη κορονοϊού κίνδυνοι: Η ανησυχία της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας
ΚΟΣΜΟΣ

Μετάλλαξη κορονοϊού κίνδυνοι: Η ανησυχία της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας

Μετάλλαξη κορονοϊού κίνδυνοι: Πόσο επικίνδυνες είναι οι νέες τροποποιήσεις.

οι ιοί μεταλλάσσονται και καθ ‘όλο το διάστημα που η υφήλιος πλήττεται από τον Covid 19, έχουν παρατηρηθεί πολλές μεταλλάξεις. Όμως δεν έχουν χαρακτηριστεί επικίνδυνες, καθώς αυτό που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου είναι η μεταδοτικότητα.

Έτσι λοιπόν, οι τροποποιήσεις κάθε ιού είναι λογικό να συμβαίνουν. Όπως είναι λογικό κάποιες από αυτές να τον κάνουν πιο ανθεκτικό. Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που δεν μιλάμε για έναν οποιονδήποτε ιό αλλά τον Covid 19, o οποίος έχει ανακηρυχθεί σε πανδημία και έχει δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στην καθημερινότητα και την ροή της ζωής του πλανήτη; Αυτό λοιπόν αναρωτήθηκε και η επιστημονική κοινότητα και όπως είναι εύλογο θεώρησε αναγκαίο να παρθούν οι κατάλληλες προφυλάξεις, όταν διαπίστωσε αυτή την ανθεκτική μετάλλαξη του κορονοϊού.Οι ειδικοί επεσήμαναν ότι δεν πρέπει πλέον να θεωρούμε ασήμαντες αυτές τις τροποποιήσεις.

Άντρας με μάσκα και περιοδικό

Μετάλλαξη του κορονοϊού στο Ηνωμένο Βασίλειο

Η μετάλλαξη B.1.1.7 που εντοπίσθηκε τον Οκτώβριο στο Ηνωμένο Βασίλειο πλέον ονομάζεται VOC 202012/01. Σύμφωνα με το Imperial College του Λονδίνου, προέρχεται πιθανόν από την νοτιοανατολική Αγγλία και η εμφάνισή της τοποθετείται χρονικά τον Σεπτέμβριο του 2020. Η συγκεκριμένη μετάλλαξη λόγω ανθεκτικότητας όπως αναφέρθηκε, δεν άργησε να διαδοθεί σε όλη τη χώρα, αλλά και να κάνει τον γύρο του κόσμου, ξεπερνώντας τα σύνορα της Αγγλίας. Τα περισσότερα κρούσματα βρέθηκε ότι σχετίζονται με το Ηνωμένο Βασίλειο, όμως κάποια τα οποία βρέθηκαν στη Δανία δεν έχουν κανέναν τέτοιο συσχετισμό. Μάλιστα, στη συγκεκριμένη χώρα έχουμε τα περισσότερα κρούσματα του μεταλλαγμένου ιού, συγκεκριμένα 86 περιστατικά, τα οποία αυξάνονται μέρα με την ημέρα. Το γεγονός αυτό, αποδεικνύει επιστημονικά ότι η δημιουργία αυτής της μετάλλαξης δεν αφορά μόνο την Αγγλία αλλά και άλλες περιοχές του κόσμου.

Μετάλλαξη του κορονοϊού στη Νότια Αφρική

Πρόκειται για τη μετάλλαξη 501.V2 και εντοπίσθηκε χρονικά τον Οκτώβριο. Είναι η επικρατούσα μετάλλαξη στην Νότια Αφρική, γι’ αυτό και ονομάστηκε έτσι. Όμως, έχει εντοπιστεί και σε άλλα μέρη του κόσμου όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, που όπως είπαμε πλήττεται ποσοτικά από μία άλλη τροποποίηση. Επίσης, έχει εμφανιστεί  και στη Γαλλία. Η συγκεκριμένη μετάλλαξη, δεν έχει κάνει το γύρω του κόσμου στον βαθμό που έχει συμβεί με την “αγγλική”, καθώς δεν υπήρξαν, όπως είναι εύλογο, οι πολυάριθμες μετακινήσεις που πραγματοποιήθηκαν από την Αγγλία.

Η ανησυχία της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας

Αυτές οι δύο παραλλαγές παρουσιάζουν και οι ίδιες πολλές μεταλλάξεις και μία ανάμεσά τους, που ονομάζεται N501Y, βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής των επιστημόνων. Βρίσκεται στην πρωτεΐνη ακίδα του κορονοϊού, η οποία του επιτρέπει να προσκολλάται στον υποδοχέα ACE2 των ανθρώπινων κυττάρων για να κατορθώσει να διεισδύσει στο εσωτερικό τους και κατά συνέπεια, διαδραματίζει ρόλο κλειδί στην προσβολή του οργανισμού από τον ιό. Αυτή η μετάλλαξη N501Y είναι γνωστή για την αύξηση της ικανότητας προσκόλλησης του ιού στον υποδοχέα ACE2.

Όπως δηλώνει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC): «Δεν υπάρχει σαφής αποδεδειγμένη σχέση ανάμεσα στην προσκόλληση στο ACE2 και την αύξηση της μεταδοτικότητας, αλλά είναι πιθανόν να υπάρχει μία τέτοια σχέση».  Σε πολλές επιστημονικές μελέτες, οι οποίες δεν έχουν ακόμη αξιολογηθεί και στηρίζονται κυρίως σε μαθηματικά μοντέλα, έχει φανεί ότι η αγγλική μετάλλαξη είναι και η πιο μεταδοτική (από 50% ως 74%). Τέλος, όσον αφορά τον εμβολιασμό για τον Covid 19, δεν υπάρχουν ακόμη στοιχεία που να δείχνουν ότι είναι αναποτελεσματικός ή υστερεί στην περίπτωση των μεταλλάξεων. Βέβαια, η επιστημονική κοινότητα δουλεύει πυρετωδώς για να υπάρξουν νέα βοηθητικά στοιχεία.

Άντρας με μάσκα και περιοδικό
Δείτε ακόμη
Από Τουρκία, Αίγυπτο και Κατάρ τα “παίρνει” η Γερμανία – Πόσα όπλα “έδωσε” το 2020
Παραλήρημα Ακάρ κατά Ελλάδας: Πάει από πόρτα σε πόρτα με ψέματα και συμπεριφέρεται ανέντιμα
 «Il fatto quotidiano»: Η “νέα Αμερική” κοιτάζει Αθήνα
Washington Post: Πιέσεις Τραμπ για ανατροπή του αποτελέσματος στην Τζόρτζια
Σε ισχύ τα μέτρα στην Ιταλία – Επιστροφή στο σύστημα τριών βαθμίδων
Παντού με το όπλο της η Λόρεν Μπόμπερτ – «Μαζί μου και στο Κογκρέσο», δηλώνει η Ρεπουμπλικανή βουλευτής

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις