1821 Ελλάδα: Μια από τις χαρακτηριστικότερες εικόνες που συνοδεύει τις παιδικές αναμνήσεις μας από σχολικές αίθουσες και εορτές είναι το πορτραίτο του Γεώργιου Καραϊσκάκη.
Μια από τις χαρακτηριστικότερες εικόνες που συνοδεύει τις παιδικές αναμνήσεις μας από σχολικές αίθουσες και εορτές είναι το πορτραίτο του ήρωα του 1821 Γεώργιου Καραϊσκάκη. Ο άνδρας με το παχύ μουστάκι και τα μακριά μαλλιά αποτελεί μια μοναδική φυσιογνωμία στο πάνθεον των ηρώων της Ελληνικής Επανάστασης. Γεννημένος το 1780 σε μια σπηλιά πάνω από το Μαυρομάτι Καρδίτσας ξεκίνησε μια περιπετειώδη ζωή από τα παιδικά του χρόνια. Ήταν καρπός της σχέσης του αρματολού Δημήτρη Καραΐσκου και της μοναχής Ζωής Ντιμισκή, αδελφής του κλέφτη Κώστα Ντιμισκή και εξαδέλφης του οπλαρχηγού Γώγου Μπακόλα, γεγονός που το έδωσε το προσωνύμιο «Ο γιος της καλογριάς». Η μητέρα του, μην αντέχοντας την κοινωνική κατακραυγή για την εκτός γάμου σχέση της, τον εγκατέλειψε και πέθανε όταν αυτός ήταν οκτώ ετών.
Ο ίδιος μεγάλωσε με μια οικογένεια Σαρακατσάνων, την οποία εγκαταλείπει σε ηλικία 15 ετών για να σχηματίσει κλέφτικη ομάδα από συνομιλήκους του. Τρία χρόνια αργότερα εντάσσεται στη σωματοφυλακή του Αλή Πασά και σταδιοδρομεί στην αυλή του. Ακολουθεί πάνω από μια εικοσαετία έντονης στρατιωτικής δράσης, που θα τον γεμίσει εμπειρίες για τη μετέπειτα συμμετοχή του στον Αγώνα. Εντάσσεται στο κλέφτικο σώμα του Κατσαντώνη, υπηρετεί στα ελληνικά τάγματα που είχαν συστήσει οι Βρετανοί υπό τον Ριχάρδο Τσορτς, με σκοπό να εκτοπίσουν τους Γάλλους από τα Επτάνησα, επιστρέφει στον Αλή Πασά για τον βοηθήσει εναντίον του σουλτάνου και τον εγκαταλείπει πάλι.
1821 Ελλάδα: Στην επανάσταση
Κατά την επανάσταση ο Καραϊσκάκης διακρίθηκε για την αγωνιστικότητα, τις ηγετικές και στρατηγικές του ικανότητες και έλαβε τον βαθμό του στρατηγού. Η πρώτη μεγάλη νίκη του κατά των Τούρκων ήταν στις 15 Ιανουάριου του 1823, στη Μάχη του Σοβολάκου. Στις 24 Νοεμβρίου του 1826 θα σημειώσει μεγαλειώδη νίκη επί των Τούρκων στην Αράχωβα, σε μία πολυήμερη μάχη, που θα αναδείξει τις στρατηγικές του ικανότητες. Για τους κατακτητές ήταν η δεύτερη μεγάλη καταστροφή μετά τα Δερβενάκια. Ο Καραϊσκάκης σκοτώθηκε τον Απρίλιο του 1827, ανήμερα της ονομαστικής του εορτής, από σφαίρα που δέχθηκε στο υπογάστριο. Μετά τον θάνατό του κυκλοφόρησαν φήμες ότι φονεύθηκε από ελληνικά χέρια, πράγμα που δεν αποδείχθηκε ποτέ. Ο ίδιος, όταν τον ρώτησαν ποιος ήταν ο δολοφόνος του, αν κι ετοιμοθάνατος, φέρεται να είπε: «Ξέρω ποιος το ‘κανε. Ας ζήσω και θα μου κλάσει τον μπούτζον».
1821 Ελλάδα: Παροιμιώδης αθυροστομία
Ο Καραϊσκάκης είχε ανυπότακτο χαρακτήρα, ζούσε για τη νίκη και όλοι είχαν να λένε για την παροιμιώδη αθυροστομία του. Την 1ην Ιουλίου 1823 ο Μαχμούτ πασάς, που εξεστράτευε εναντίον της ηπειρωτικής Ελλάδας, έστειλε στον Καραϊσκάκη την εξής επιστολή: «Με λέγουν Μαχμούτ πασιά Σκόδρα. Είμαι πιστός, είμαι τίμιος. Το στράτευμά μου το περισσότερον σύγκειται από χριστιανούς. Εδιορίσθην από τον Σουλτάνον να ησυχάσω τους λαούς. Δεν θέλω να χύσω αίμα. Μη γένοιτο. Όποιος θέλει να είναι με εμένα, πρέπει να είναι πλησίον μου. Όποιος δεν θέλει ας καρτερεί τον πόλεμό μου. Δέκα πέντε ημέραις σας δίδω καιρόν να σκεφτείτε».
Η απάντηση του Καραϊσκάκη ήταν η ακόλουθη: «Μου γράφεις ένα μπουγιουρντί, λέγεις να προσκυνήσω. Κι εγώ, πασά μου, ρώτησα τον πούτζον μου τον ίδιον κι αυτός μου αποκρίθηκε να μην σε προσκυνήσω κι αν έρθεις κατ’ επάνω μου, ευθύς να πολεμήσω».
1821 Ελλάδα: Ο Καραϊσκάκης και ο γιατρός
Σε ένα άλλο περιστατικό, ο Καραϊσκάκης όταν ήταν άρρωστος, προκειμένου να διαπιστώσει τις ιατρικές ικανότητες ενός Ευρωπαίου ιατρού, μέσα στο κρεβάτι του έβαλε ένα από τα παλικαριά του. Αυτό λοιπόν έδωσε το χέρι του για να πάρει τον σφυγμό ο ιατρός, ο οποίος μετά από πολύ περίσκεψη έβγαλε την διάγνωση: «Οι δυνάμεις σου στρατηγέ πέσανε πολύ». Τότε τίναξε τα σκεπάσματα και ο γιατρός έμεινε ξερός βλέποντας το χέρι του παλικαριού, ενώ ο Καραϊσκάκης πετάχτηκε και είπε: «Ο πούτζος μου έπεσε ωρέ κι όχι οι δυνάμεις μου».
Τραγούδι εμπνευσμένο από τις βωμολοχίες του
Εμπνευσμένο από τον Γεώργιο Καραϊσκάκη και τις… βωμολογίες του είναι ένα τραγούδι που τραγούδησε ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου. Τίτλος του τραγουδιού «Όταν γυρίσω θα τους γ@@@@ (ΣΤΡ Γεώργιος Καραϊσκάκης)» από μια περίφημη φράση που είχε πει ο γιος της καλογριάς για τους Τούρκους.