Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

19

Νοεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Εμβόλιο κορονοϊού Moderna: Εγκρίθηκε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων
ΚΟΣΜΟΣ

Εμβόλιο κορονοϊού Moderna: Εγκρίθηκε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων

Εμβόλιο κορονοϊού Moderna: Το εμβόλιο της Moderna έχει ήδη εγκριθεί σε ΗΠΑ, Καναδά και Ισραήλ

Μετά το εμβόλιο της Pfizer/BioNTech ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) άναψε το «πράσινο φως» και για το εμβόλιο της Μoderna κατά του κορονοϊού, όπως ανακοινώθηκε μετά τη συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής για τα Φαρμακευτικά Προϊόντα Ανθρώπινης Χρήσης (CHMP). Το εμβόλιο της Moderna έχει ήδη εγκριθεί σε ΗΠΑ, Καναδά και Ισραήλ. Συγκεκριμένα οι αμερικανικές αρμόδιες αρχές ενέκριναν το εμβόλιο για χρήση έκτακτης ανάγκης σε άτομα άνω των 18 ετών στις 18 Δεκεμβρίου, ακολουθούμενες από τον Καναδά πέντε ημέρες αργότερα ενώ το Ισραήλ ενέκρινε το εμβόλιο την περασμένη Δευτέρα.

Όπως ανέφερε σε ανάρτησή της στο Twitter η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν: «Καλά νέα για τις προσπάθειές μας να φέρουμε περισσότερα εμβόλια για την Covid-19 στους Ευρωπαίους. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων εκτίμησε ότι το εμβόλιο της Moderna είναι ασφαλές και αποτελεσματικό. Τώρα εργαζόμαστε με πλήρη ταχύτητα για την έγκρισή του και τη διάθεσή του στην ΕΕ».

Εντατικές διαπραγματεύσεις

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει διεξάγει προς το παρόν εντατικές διαπραγματεύσεις προκειμένου να εξασφαλίσει μια διαφοροποιημένη γκάμα εμβολίων σε δίκαιες τιμές. Έχουν συναφθεί συμφωνίες με τις εταιρείες AstraZeneca (400 εκατομμύρια δόσεις), Sanofi-GSK (300 εκατομμύρια δόσεις), Johnson and Johnson (δόσεις αρκετές για 400 εκατομμύρια άτομα), BioNTech-Pfizer (300 εκατομμύρια δόσεις), CureVac (405 εκατομμύρια δόσεις) και Moderna (160 εκατομμύρια δόσεις). Τα κράτη μέλη έχουν επίσης τη δυνατότητα να δωρίζουν εμβόλια σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

Το εμβόλιο της Moderna, που είναι αποτελεσματικό κατά 94%,  δεν απαιτεί, όπως εκείνο των BioNTech / Pfizer, αποθήκευση σε ξηρό πάγο, αλλά φέρεται να είναι το ακριβότερο απ’ όσα παρήγγειλε η ΕΕ, καθώς η δόση στοιχίζει περί τα 18 ευρώ, αρκετά περισσότερα από τα 12 ευρώ του εμβολίου των BioNTech / Pfizer και τα δέκα της CureVac. Ίσως γι’αυτό η Κομισιόν προχώρησε στην παραγγελία λιγότερων δόσεων. Αλλά ακόμη κι αν η Κομισιόν είχε παραγγείλει περισσότερες δόσεις, η Μοderna έχει περιορισμένη ικανότητα παραγωγής στην ΕΕ κι όπως έχει πει θα μπορούσε να παρασκευάσει έως 20 εκατ. δόσεις – όλες για τις ΗΠΑ. Η Μoderna λέει τώρα ότι μπορεί να παρασκευάσει από 500 έως 600 εκατ. δόσεις μέχρι τα τέλη του 2021 για διάθεση παγκοσμίως, άγνωστο πόσες εξ’ αυτών προορίζονται για την ΕΕ.

Εμβόλιο κορονοϊού

Σύσκεψη για την υγειονομική κρίση

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ ανακοίνωσε τη διεξαγωγή, πριν από τα τέλη Ιανουαρίου, μιας έκτακτης Συνόδου, μέσω τηλεδιάσκεψης, που θα είναι αφιερωμένη στην υγειονομική κρίση. Σε συνέντευξη τύπου από τη Λισαβόνα όπου βρέθηκε με την ευκαιρία της έναρξης της εκ περιτροπής προεδρίας της Πορτογαλίας από την 1η Ιανουαρίου, ο Μισέλ αναφέρθηκε στην «τεράστια πρόκληση» που θέτει η ανάπτυξη των εμβολίων αυτών για έναν πληθυσμό 450 εκατομμυρίων ανθρώπων: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με τη στήριξη των κρατών μελών, εργάζεται νυχθημερόν για να εγγυηθεί ότι θα μπορέσουμε να αυξήσουμε τον αριθμό των διαθέσιμων εμβολίων», διασφαλίζοντας παράλληλα «τον σεβασμό στην ανεξαρτησία του οργανισμού φαρμάκων», τόνισε.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις