Μπόρις Τζόνσον lockdown: Για άλλη μία φορά έκρουσε καμπανάκι σχετικά με την κρισιμότητα των πραγμάτων και τους λόγους που επέλεξε την επιβολή σκληρού lockdown
Μετά την κήρυξη του lockdown, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον βρέθηκε ενώπιον του κοινοβουλίου προκειμένου το ζήτημα να πάρει την έγκριση της Βουλής των Κοινοτήτων. Στην συζήτηση αυτή ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ κλήθηκαν να εξηγήσουν τα επιδημιολογικά δεδομένα που υπαγορεύουν το νέο καθολικό απαγορευτικό, ενώ δέχθηκαν ερωτήσεις επί του χρονοδιαγράμματος της άρσης των μέτρων. Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, προειδοποίησε το βρετανικό κοινοβούλιο ότι το τέλος του lockdown στην Αγγλία θα απαιτήσει μια «σταδιακή διαδικασία χαλάρωσης», ενώ δεσμεύτηκε πως τα σχολεία θα είναι τα «πρώτα που θα ανοίξουν».
Σε ομιλία του ενώπιον του κοινοβουλίου, πριν από την ψηφοφορία των βουλευτών για τα μέτρα που ανακοινώθηκαν νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, ο Τζόνσον υπεραμύνθηκε της απόφασης του να επιβάλει το νέο lockdown τη χρονική στιγμή που το έκανε, λέγοντας πως η νέα, πιο μεταδοτική μετάλλαξη του νέου κορωνοϊού δεν είχε αφήσει πολλά περιθώρια ελιγμών. Επιχειρώντας να απαντήσει στην κριτική που έχει δεχθεί για την απόφασή του να κλείσει τα δημοτικά σχολεία μία ημέρα αφότου ανακοίνωσε ότι θα έπρεπε να ανοίξουν, ο Τζόνσον είπε ότι έκανε «ό,τι μπορούσε για να τα κρατήσει ανοικτά».
Αποδοκιμασίες από τους Συντηρητικούς
Ο Τζόνσον, που δέχθηκε επικρίσεις ότι άργησε πάρα πολύ να επιβάλει αυστηρούς περιορισμούς στο πρώτο κύμα της πανδημίας, δεν αναμένεται να βρεθεί αντιμέτωπος με μια ανταρσία από το κόμμα του, τους Συντηρητικούς, στην ψηφοφορία για το lockdown.
Ωστόσο, η διστακτικότητά του να εισαγάγει αυστηρότερα μέτρα κατά της αναζωπύρωσης των κρουσμάτων και τα ανάμεικτα μηνύματα που έστειλε για το άνοιγμα ή όχι των δημοτικών προκάλεσε την κριτική στελεχών όχι μονάχα του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος, αλλά επίσης από τους κόλπους των Συντηρητικών.
Ορισμένοι στο κόμμα του αποδοκιμάζουν επίσης την επιβολή «δρακόντειων» περιορισμών ζητώντας να αρθούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Όμως, ο Τζόνσον είναι προσεκτικός με οποιοδήποτε χρονοδιάγραμμα.
Είπε ότι ο νόμος θα έχει ισχύ έως τις 31 Μαρτίου, «όχι επειδή αναμένουμε το καθολικό, πανεθνικό lockdown να συνεχιστεί έως τότε, αλλά προκειμένου να επιτρέψουμε μια σταθερή, ελεγχόμενη και με αποδείξεις κάθοδο από τα επίπεδα σε περιφερειακή βάση».
Οι δηλώσεις Τζόνσον και Χάνκοκ σε τηλεδιασκέψεις
Σε τηλεδιάσκεψη με την κοινοβουλευτική του ομάδα την Τρίτη, ο κ. Τζόνσον φέρεται να είπε ότι τα μέτρα θα επαναξιολογηθούν στα μέσα Φεβρουαρίου. Σε άλλη τηλεδιάσκεψη των Συντηρητικών βουλευτών με τον Υπουργό Υγείας δε, ο κ. Χάνκοκ φέρεται να είπε ότι η άρση του lockdown στα μέσα του επόμενου μήνα είναι μάλλον μια «φιλοδοξία» παρά μια δέσμευση εκ μέρους της κυβέρνησης.
Η κατάσταση στο Ηνωμένο Βασίλειο
Την Τρίτη το Ηνωμένο Βασίλειο κατέγραψε για πρώτη φορά πάνω από 60.000 κρούσματα σε ένα 24ωρο. Την ίδια ώρα, η διοίκηση της Μητροπολιτικής Αστυνομίας προειδοποίησε ότι τα όργανα της τάξης θα είναι πιο αυστηρά αυτή τη φορά στην επιβολή του νόμου, κάτι που συνεπάγεται πιο εύκολη επιβολή προστίμων. Το πρόστιμο για όποιον δε φορά μάσκα όπου απαιτείται ή κυκλοφορεί χωρίς αναγκαίο λόγο είναι 200 λίρες και διπλασιάζεται κάθε φορά μέχρι το ανώτατο όριο των 6.400 λιρών. Για τους διοργανωτές και συμμετέχοντες σε παράνομες εκδηλώσεις άνω των 30 ατόμων το πρόστιμο που μπορεί να επιβάλλει η αστυνομία είναι 10.000 λίρες.