Η τελευταία σύρραξη ξεκίνησε στις 27 Σεπτεμβρίου και διήρκησε μέχρι τις 9 Νοεμβρίου - Ρωσική ειρηνευτική δύναμη εποπτεύει μια κατάπαυση του πυρός που συμφωνήθηκε με την διαμεσολάβηση της Μόσχας
Δύο μήνες μετά το τέλος του πολέμου στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, πάνω από 2.000 σοροί στρατιωτών και αμάχων έχουν εντοπιστεί στις έρευνες που διεξάγουν τοπικές και αζέρικες αρχές. Σύμφωνα με πληροφορίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα, μόνο οι αρχές του Ναγκόρνο-Καραμπάχ έχουν ανασύρει 1.184 πτώματα. Την Κυριακή, εντοπίστηκαν οι σοροί περίπου 20 ατόμων. Ανάμεσά τους ήταν ένας ηλικιωμένος χωρικός. Μια ιατροδικαστική εξέταση αναμένεται να προσδιορίσει τις ταυτότητες των θυμάτων. Αζέροι ειδικοί πραγματοποιούν ξεχωριστές έρευνες και έχουν αναφέρει μέχρι στιγμής έχουν ανασύρει τα πτώματα 334 Αζέρων στρατιωτών και 988 μελών των αρμενικών ενόπλων δυνάμεων. Αυτό σημαίνει ότι συνολικά έχουν εντοπιστεί περισσότερα από 2.000 πτώματα. Αγνοούνται περισσότερα από 1.000 άτομα στο Ναγκόρνο Καραμπάχ Οι έρευνες για τον εντοπισμό θυμάτων του πολέμου δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί, δήλωσε ο επικεφαλής της αρμόδιας κρατικής επιτροπής του Αζερμπαϊτζάν, σύμφωνα με αζέρικα μέσα ενημέρωσης.
Ιατροδικαστές στην Αρμενία έχουν τονίσει ότι έχουν εξετάσει περίπου 3.360 νεκρούς στρατιώτες. Υπολογίζεται ότι αγνοούνται περισσότερα από 1.000 άτομα. Τα λείψανα αμέτρητων στρατιωτών λέγεται ότι φυλάσσονται σε νεκροτομεία της χώρας. Οι αρχές δεν έχουν δώσει ακριβή αριθμό. Η αποκάλυψη της έκτασης της τραγωδίας στο Ναγκόρνο Καραμπάχ θα μπορούσε να επιδεινώσει την ήδη τεταμένη ατμόσφαιρα, καθώς επί εβδομάδες υπάρχουν διαδηλώσεις εναντίον του πρωθυπουργού Νικόλ Πασινιάν στην Αρμενία. Η αντιπολίτευση και οι διαδηλωτές τον κατηγορούν για την ήττα από το γειτονικό Αζερμπαϊτζάν και απαιτούν την παραίτησή του. «Πρέπει να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα», δήλωσε ο Πασινιάν στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του. Προειδοποίησε για χάος και πανικό στην χώρα.
Ναγκόρνο Καραμπάχ: Κερδισμένο το Αζερμπαϊτζάν
Κατά την διάρκεια του πολέμου στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, το Αζερμπαϊτζάν ανέκτησε μεγάλα τμήματα εδαφών που είχε χάσει στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Η τελευταία σύρραξη ξεκίνησε στις 27 Σεπτεμβρίου και διήρκησε μέχρι τις 9 Νοεμβρίου. Ρωσική ειρηνευτική δύναμη εποπτεύει μια κατάπαυση του πυρός που συμφωνήθηκε με την διαμεσολάβηση της Μόσχας. Συνολικά, περισσότεροι από 4.700 άνθρωποι σκοτώθηκαν και στις δύο πλευρές, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν στρατιώτες.
Σύμφωνα με στοιχεία που ήρθαν στο φως, οι Αζέροι έδειξαν φρικτό πρόσωπο στον πόλεμο, με τις ευλογίες βέβαια της Τουρκίας. Τουλάχιστον δύο ηλικιωμένοι Αρμένιοι αποκεφαλίστηκαν από τις δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν, και τα βίντεο που διαμοιράστηκαν ευρέως σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι δύο ηλικιωμένοι Aρμένιοι δεν ήταν μαχητές, ανέφεραν άνθρωποι στα χωριά που ζούσαν. Και οι δύο αποκεφαλίστηκαν από άνδρες που φορούσαν στολές των ενόπλων δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν. Τα σύντομα, φρικτά βίντεο των δολοφονιών είναι από τα χειρότερα ενός χειμάρρου βίντεο που απεικονίζουν κακομεταχείριση, βασανιστήρια και δολοφονίες που συνεχίζονται για περισσότερο από ένα μήνα μετά την κατάπαυση του πυρός.
Σε βίντεο που δημοσιεύτηκαν στο διαδίκτυο στις 22 Νοεμβρίου και στις 3 Δεκεμβρίου, άνδρες με στολές του στρατού του Αζερμπαϊτζάν κρατούν και αποκεφαλίζουν έναν άνδρα με μαχαίρι. Στη συνέχεια τοποθετούν το κομμένο κεφάλι σε ένα νεκρό ζώο. “Έτσι παίρνουμε εκδίκηση – κόβοντας τα κεφάλια”, λέει μια φωνή εκτός κάμερας.
Η Διεθνής Αμνηστία κάλεσε την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν να ερευνήσουν τα σκληρά βίντεο αποκεφαλισμού και βεβηλώσεων πτωμάτων. Ο οργανισμός έχει χρησιμοποιήσει τεχνικές ψηφιακής επαλήθευσης για τον έλεγχο ταυτότητας των βίντεο που εξετάστηκαν καθώς και βίντεο για τη δολοφονία ενός συνοριοφύλακα του Αζερμπαϊτζάν που είχε κομμένο το λαιμό του. Άλλα βίντεο δείχνουν στους στρατιώτες να βεβηλώνουν τα πτώματα των εχθρικών μαχητών.
https://www.youtube.com/watch?v=raaYRlri4J0