Προέλευση κορονοϊού Κίνα: Την είσοδο της δεκαμελούς αποστολής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) που είχε σκοπό να ερευνήσει την προέλευση της πανδημίας εμπόδισε προσωρινά το Πεκίνο.
Μπλόκο στο κλιμάκιο του ΠΟΥ που θα ερευνούσε την προέλευση της πανδημίας του κορονοϊού έβαλε η Κίνα, παρά τις μέχρι σήμερα δεσμεύσεις του Πεκίνου, μετά από μήνες διαπραγματεύσεων. Όπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου στη Γενεύη, δύο επιστήμονες του κλιμακίου είχαν ήδη αναχωρήσει από τις πατρίδες τους για την Ουχάν, όταν ενημερώθηκαν ότι Κινέζοι αξιωματούχοι δεν είχαν ακόμη οριστικοποιήσει τις απαραίτητες άδειες για την άφιξη τους στην Κίνα. «Είμαι πολύ απογοητευμένος μ’ αυτά τα νέα. Βρίσκομαι σε επαφή με ανώτερους Κινέζους αξιωματούχους και τους κατέστησα γι’ άλλη μια φορά σαφές ότι η αποστολή αυτή είναι προτεραιότητα για τον ΠΟΥ» είπε, σημειώνοντας ότι έχει λάβει διαβεβαιώσεις πως το Πεκίνο επιταχύνει τις σχετικές διαδικασίες για την όσο το δυνατόν ταχύτερη άφιξη της αποστολής στη χώρα.
Όπως διευκρίνισε ο εκτελεστικός διευθυντής της υπηρεσίας αντιμετώπισης εκτάκτων υγειονομικών καταστάσεων του ΠΟΥ, δρ Μάικλ Ράιαν, υπήρξε ένα πρόβλημα με τις βίζες και ο ένας εκ των επιστημόνων επέστρεψε ήδη στην πατρίδα του, ενώ ο άλλος περιμένει το πράσινο φως σε τρίτη χώρα. Αξιωματούχοι του ΠΟΥ διαπραγματεύονται εδώ και καιρό με την Κίνα, προκειμένου η τελευταία να επιτρέψει την πρόσβαση διεθνούς ομάδας επιστημόνων σε περιοχές κλειδιά για να ερευνήσουν την προέλευση του κορονοϊού, που πρωτοεντοπίστηκε στην Ουχάν τον Δεκέμβριο του 2019 καθώς και την πιθανή μεταπήδησή του από άγνωστο ζώο ξενιστή στους ανθρώπους.
Προέλευση κορονοϊού Κίνα: Στο στόχαστρο οι Κινέζοι
ΗΠΑ και Αυστραλία ηγήθηκαν της κριτικής εις βάρος της Κίνας για τη διαχείριση της πανδημίας στο αρχικό της στάδιο, κατηγορώντας το Πεκίνο ότι υποβάθμισε τη σοβαρότητά της κι έτσι καθυστέρησε μια αποτελεσματική αντίδραση άλλων χωρών. Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει κατηγορήσει κατ’ επανάληψη την Κίνα για την πανδημία κι ανακοίνωσε τον Μάιο τον τερματισμό της συνεργασίας της χώρας του με τον ΠΟΥ, κατηγορώντας το Πεκίνο ότι δεν ανέφερε σωστά τις πληροφορίες αναφορικά με τον κορωνοϊό και πίεσε τον ΠΟΥ να «παραπλανήσει τον κόσμο».
Η αποστολή των δέκα ειδικών του ΠΟΥ, που προέρχονται από τη Δανία, τη Βρετανία, την Ολλανδία, την Αυστραλία, τη Ρωσία, το Βιετνάμ, τη Γερμανία, τις ΗΠΑ, το Κατάρ και την Ιαπωνία, είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη για την Κίνα που επιδιώκει να αποποιηθεί κάθε ευθύνη για την φονική πανδημία. Καθώς το κλιμάκιο του ΠΟΥ ετοιμαζόταν να αναχωρήσει για την Ουχάν, Κινέζοι αξιωματούχοι και κρατικά ΜΜΕ αμφισβήτησαν και πάλι την προέλευση του κορονοϊού με τον ΥΠ ΕΞ, Ουάνγκ Γι, να δηλώνει προ ημερών ότι «ολοένα και περισσότερες έρευνες μάς οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η επιδημία ενδέχεται να είχε εμφανιστεί σε πολλές περιοχές του κόσμου», ενώ τη Δευτέρα κυκλοφόρησαν αναφορές σε κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι εντοπίστηκε ο κορωνοϊός στις συσκευασίες εισαγόμενων ανταλλακτικών αυτοκινήτων σε διάφορες πόλεις της Κίνας.
Κίνα κορονοϊός: Στην Ουχάν, όλα κυλούν ομαλά…
Κι όλα αυτά ενώ η Κίνα εδώ και μήνες αναλύει και απολυμαίνει κατεψυγμένα εισαγόμενα προϊόντα φοβούμενη μια επιστροφή του κορονοϊού στη χώρα, μολονότι ειδικοί εκφράζουν αμφιβολίες για το κατά πόσον μια μόλυνση μ’ αυτόν τον τρόπο είναι εφικτή. Τόσο ο ΠΟΥ όσο και το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων λένε ότι ο κίνδυνος «πιστεύεται ότι είναι πολύ χαμηλός» κι ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις τέτοιας μετάδοσης.
Με τον πλανήτη να παραμένει σε lockdown και με χιλιάδες ανθρώπους να πεθαίνουν καθημερινά, η Ουχάν, η πόλη από την οποία άρχισε η πανδημία του κορονοϊού υποδέχτηκε με ξέφρενα πάρτι στους δρόμους την έλευση του 2021. Έτσι, εικόνες απίστευτου συνωστισμού καταγράφηκαν παραμονή της Πρωτοχρονιάς, καθώς οι κάτοικοί της υποδέχθηκαν το 2021, έναν χρόνο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού.
Στις φωτογραφίες και τα βίντεο που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου, φαίνονται δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι της πόλης οι οποίοι συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της πρωτεύουσας της επαρχίας της Χουμπέι, κρατώντας μπαλόνια, τα οποία άφησαν στον ουρανό, όταν το ρολόι σήμανε μεσάνυχτα. Τα μαγαζιά εκεί ήταν ανοιχτά, ενώ οι νέοι διασκέδασαν στα μπαρ της γειτονιάς τους σαν να έχουν τελειώσει όλα. Βέβαια η επιδημιολογική κατάσταση στην Ουχάν διαφέρει από αυτήν της Δύσης, καθώς στην στην πόλη 11,08 εκατομμυρίων κατοίκων τα κρούσματα από τον Ιούνιο δεν έχουν ξεπεράσει τα 50 συνολικά.