Καφές και αλκοόλ: Τελικά πόσο αποτελεσματικός είναι ο καφές μετά από ένα μεθύσι;
Μπορεί φέτος λόγω της πανδημίας του κορονοϊού να μην δημιούργησε τις κατάλληλες συνθήκες για να πιούμε πολύ, μιας και τα νυχτερινά μαγαζιά ήταν κλειστά, ωστόσο γιορτές ήταν σίγουρα λίγο παραπάνω ήπιαμε. Η κατανάλωση καφέ μετά από μια κραιπάλη με αλκοόλ αποτελεί δημοφιλή συνήθεια, καθώς θεωρείται ότι βοηθά κάποιον να συνέλθει και να νιώσει καλύτερα.
Σχετική μελέτη πάντως, συστήνει σε όποιον πιει ένα ποτηράκι παραπάνω να αναζητήσει άλλους τρόπους να ξεμεθύσει και όχι καφέ. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ως πειραματόζωα ενήλικα ποντίκια και έλεγξαν πόσο καλά μπορούσαν τα ζώα να βρουν τον δρόμο τους σε έναν λαβύρινθο, στον οποίο υπήρχαν δυσάρεστα ερεθίσματα, όπως λαμπερά φώτα και δυνατοί ήχοι.
Στα ζώα χορηγήθηκαν διάφορες δόσεις αλκοόλ και καφεΐνης, και οι επιδόσεις τους στον λαβύρινθο συγκρίθηκαν με αυτές άλλων ζώων στα οποία χορηγήθηκε φυσιολογικός ορός. Μόνο του το αλκοόλ χαλάρωνε τα ζώα, αλλά μείωνε την ικανότητά τους να αποφεύγουν τα δυσάρεστα ερεθίσματα. Μόνη της η καφεΐνη διευκόλυνε τη μετακίνηση των ζώων, ενώ αύξανε την εγρήγορση και τη νευρικότητά τους.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης δρ Τόμας Γκουλντ «είναι πολύ σημαντικό να καταρριφθεί ο μύθος ότι ο καφές έχει την ιδιότητα να ξεμεθάει, διότι ο συνδυασμός καφεΐνης και αλκοόλ στην πραγματικότητα οδηγεί στη λήψη λανθασμένων αποφάσεων με καταστροφικές συνέπειες».
Αυτό συμβαίνει διότι όταν νιώθει κανείς κουρασμένος και ζαλισμένος έπειτα από την κατανάλωση αλκοόλ, είναι πιθανότερο να παραδεχτεί ότι είναι μεθυσμένος. Εάν όμως πιει καφέ και αισθανθεί ότι είναι σε καλύτερη κατάσταση, μπορεί να θεωρήσει ότι λ.χ. είναι ασφαλές να οδηγήσει.